Wie kan er allemaal striae krijgen?
Om te begrijpen hoe en wie allemaal striae kunnen krijgen, is het belangrijk om eerst te weten wat ze zijn. Striae, ook wel bekend als striemen, zijn lijnvormige littekens die op de huid kunnen ontstaan. De lijnen zijn meestal langwerpig en hebben een rood-roze tot witte kleur. Striae ontstaan als de huid te snel uitrekt, waardoor de elasticiteit van de huid wordt overschreden. Voorkeurslocaties van striae op het lichaam zijn de buik, dijen, borsten, heupen en armen.
Striae bij zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kan het lichaam van een vrouw snel veranderen, wat kan leiden tot het ontstaan van striae. De meeste zwangere vrouwen krijgen striae op hun buik, maar het kan ook voorkomen op de heupen, dijen, borsten en billen. Striemen tijdens de zwangerschap ontstaan meestal in het derde trimester, wanneer de buik van de vrouw snel in omvang toeneemt en de huid niet voldoende kan meerekken. Hormonale veranderingen kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van striae, doordat ze de productie van collageen in de huid verminderen.
Striae bij sporters
Hoewel striae vaak geassocieerd wordt met gewichtstoename, kan het ook voorkomen bij sporters. Tijdens intensieve trainingen worden spieren en pezen zwaar belast, waardoor het lichaam zich snel kan aanpassen en groeien. Het snelle uitrekken van de huid kan leiden tot het ontstaan van striae. Sporters die snel aankomen in spiermassa, zoals bodybuilders, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van striemen. Het gebruik van steroïden kan ook bijdragen aan het ontstaan, omdat de steroïden de huid dunner maken en de collageenproductie verlagen.
Striae bij pubers
Pubers die een groeispurt doormaken kunnen striae ontwikkelen. Tijdens de puberteit groeien de botten en spieren van het lichaam snel, waardoor de huid uitgerekt kan worden. Dit kan leiden tot het ontstaan van groeistriemen, vooral op de heupen, dijen en billen. Het gebruik van bepaalde medicijnen of snel aankomen in gewicht kan tevens bijdragen aan het ontstaan van striae.
Wat kun je ertegen doen?
Hoewel striae in alle bovenstaande gevallen niet helemaal te voorkomen zijn, zijn er verschillende manieren om de kans op het ontstaan van striemen te verminderen. Regelmatig insmeren van de huid met een vochtinbrengende crème kan helpen om de huid soepel en gehydrateerd te houden, waardoor deze beter kan meerekken. Daarnaast kan een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging bijdragen aan het behoud van een gezonde huid. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat sommige mensen meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van striae dan anderen, zelfs als ze alle voorzorgsmaatregelen nemen!
Behandelopties
Er zijn verschillende behandelingsopties voor striae, maar het is belangrijk om op te merken dat er geen garantie is dat de striae volledig zullen verdwijnen. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:
- Lasertherapie: Fractional laser kan helpen om de kleur en textuur van striemen te verbeteren door het stimuleren van de productie van collageen en elastine in de huid.
- Chemische peeling: Hierbij wordt een zuur gebruikt om de bovenste laag van de huid te verwijderen en zo de huid te vernieuwen en het uiterlijk van striae te verminderen.
- Retinoïden (retinol): Crèmes en gels, die zijn afgeleid van vitamine A, kunnen de aanmaak van collageen stimuleren en kunnen helpen om het uiterlijk van striae te verminderen.
Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van striae afhankelijk is van de individuele situatie en dat het raadplegen van een specialist de beste manier is om de meest effectieve behandelingsopties te bepalen.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo