De oorzaak van rosacea
Een blos en rosacea hebben beide te maken met roodheid in het gezicht. Met het verschil dat een kortstondige blos wordt geassocieerd met een goede gezondheid. Direct de reden waarom zoveel mensen rouge gebruiken voor een mooie, frisse uitstraling. Het wordt een ander verhaal als die rode wangen constant aanwezig zijn (zonder inspanning). Hier zit niemand op te wachten! Zeker niet als er ook nog sprake is van bultjes en ontstekingen. Toch heeft 10% van de mensen boven de 30 hier last van, dit noemen we rosacea. Maar wat is nou de oorzaak van rosacea en wat kan je ertegen doen?
Hoe ziet rosacea eruit?
Rosacea is een huidaandoening in het gezicht en wordt gekenmerkt door een rode, ontstoken en geïrriteerde huid. Het is chronisch, dat wil zeggen dat het niet vanzelf meer over gaat. De meest voorkomende symptomen van rosacea zijn:
- Rode neus en wangen, soms ook op voorhoofd en kin.
- Zichtbare bloedvaatjes (couperose)
- Kleine puistjes en/of een rode, korstige uitslag waardoor het soms verward wordt met acne.
- Rosacea gaat vaak gepaard met jeuk, branderigheid, zwelling en een aanhoudende roodheid.
- Bij sommige mensen gaat rosacea hand in hand met oogklachten. Net als bij de huid zijn de ogen dan ook ontstoken. Meestal lijkt het alsof er telkens iets in zit (zandkorrels).
Wil jij meer lezen? Ik schreef eerder al een blog over de symptomen van rosacea.
Medische behandeling bij rosacea
De verschijnselen van rosacea zijn tegenwoordig goed te onderdrukken, maar helaas nog niet definitief te genezen. Behandeling bij rosacea kan bestaan uit het gebruik van crèmes, gels en lotions. Deze producten bevatten vaak stoffen zoals tretinoïne, metronidazol, ivermectine en azelaïnezuur die helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verminderen van roodheid en het voorkomen van verdere infecties. Soms worden antibiotica voorgeschreven om de ontstekingen te behandelen. Bepaalde mensen kunnen ook baat hebben bij laser. Dit is een effectieve optie om te helpen bij het verminderen van blozen, kleine bloedvaatjes en roodheid. Maar daarover later meer
Uitlokkende factoren en Rosacea
De precieze oorzaak van rosacea is onbekend, maar er zijn bepaalde factoren die het risico op het ontwikkelen van de aandoening verhogen. Deze factoren omvatten:
- Geslacht: Vrouwen lijken meer vatbaar te zijn voor rosacea dan mannen.
- Afkomst: Mensen van Noord-Europese afkomst lijken gevoeliger te zijn voor rosacea dan andere etnische groepen.
- Huidtype: Mensen met een lichter huidtype hebben meer kans op het ontwikkelen van rosacea.
- Leeftijd: Rosacea komt meestal voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen.
- Erfelijkheid: Als iemand familieleden heeft met rosacea, heeft deze persoon meer kans om het te ontwikkelen.
- Infectie: Demodex mijt en helicobacter pylori lijken de klachten te verergeren.
- Producten: agressieve cosmetica- en huidverzorgingsproducten.
- Weersomstandigheden: Koude, droge lucht, sterke wind en zonlicht kunnen de symptomen van rosacea verergeren.
- Voeding: bepaalde voedingsmiddelen zoals alcohol en koffie verwijden de vaatjes.
- Roken: Dit verergert de klachten
- Leefstijl: Stress of emotionele spanning.
Zoals je leest kan Rosacea verschillende oorzaken hebben, dit maakt het heel erg lastig om te bepalen waardoor het exact veroorzaakt wordt. Wel is men het er inmiddels over eens dat er sprake is van een overgevoelig afweersysteem.
Huidproducten en rosacea
Hoewel er (nog) geen genezend medicijn is voor rosacea, kunnen er behandelmethoden worden gebruikt om de symptomen te verminderen. Een van de manieren om dit te doen is door het gebruik van speciale huidproducten die zijn ontworpen om de symptomen te verminderen. Er zijn verschillende huidproducten die worden gebruikt om rosacea te behandelen, waaronder cleansers, toners, crèmes en serums. Deze producten kunnen helpen om de tekenen van rosacea te verminderen en de huid te kalmeren.
Welke huidtherapie is geschikt bij Rosacea?
Huidtherapeuten kunnen verschillende huidtherapieën aanbieden om de huid te versterken en zo de zichtbare symptomen van Rosacea te verminderen. Dit start altijd met een vrijblijvend huidconsult om jouw klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen. Daarna volgt een behandelplan wat bij Huid met zorg kan bestaan uit de volgende therapieën:
Vaatlaser Rosacea
Vaatlaserbehandeling is een techniek die wordt gebruikt om de symptomen van rosacea te verminderen. De techniek werkt door het verwijderen van de kleine bloedvaatjes (couperose) die roodheid veroorzaken. Door deze vaatjes te verwijderen, wordt de kleur van de huid verfijnd en vervaagd, dit zorgt ervoor dat de symptomen van rosacea verminderen. De behandeling kan worden uitgevoerd met verschillende lasers, waaronder IPL, de KTP-laser en de Nd: YAG laser.
Dieptereiniging rosacea
Een dieptereiniging bij rosacea is bedoeld om onzuiverheden te verwijderen en de huid te herstellen. Het proces bestaat uit een aantal stappen, waaronder het verwijderen van dode huidcellen met een exfoliant, het verwijderen van onzuiverheden en overtollig talg door een extractie, het toepassen van een masker om de huid te kalmeren, en het hydrateren van de huid.
Camouflagetherapie Rosacea
Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale camouflerende make-up en producten zoals, foundations, concealers en minerale poeders. Deze zijn bedoeld om de zichtbare symptomen van rosacea te verminderen. Als huidtherapeut kan ik u adviseren over welke producten het beste zijn voor uw huidtype en voorkeuren. Bij huid met Zorg gebruik ik hiervoor merken als Mineralogie, Dermacolor en I Conceal van Image Skincare.
Oppervlakkige peeling rosacea
Er zijn verschillende soorten oppervlakkige peelings die worden gebruikt om rosacea te behandelen. Dit werkt het best als ontsteking op de voorgrond staat. De meest gebruikte peelings bij rosacea zijn amandelzuurpeeling, melkzuurpeeling en salicylzuurpeeling. Ze helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verhogen van de huidweerstand. Chemische peelings kunnen ook de huidtextuur en kleur verbeteren, waardoor het negatieve effect van rosacea wordt verminderd. Bij huid met zorg gebruiken wij hiervoor peeling van Toskani.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo