couperose (rode vaatjes)

Wat is couperose

Couperose is de aanwezigheid van kleine zichtbare rode bloedvaatjes of kleine bloedblaasjes in je gezicht (vaak bij de neus of op de wangen) of ergens op je lichaam. Het is onschadelijk, maar vervelend omdat het zichtbaar is. Heb je ook last van ontstekingen? Dan kan het zijn dat je rosacea hebt.

Couperose oorzaak en hoe ontstaat het?

De precieze oorzaak van couperose is nog onbekend. Het ontstaat meestal rond je dertigste. In je lichaam zitten duizenden kleine haarvaatjes, waar je bloed door stroomt en die je lichaam van voeding voorzien en afvalstoffen afvoeren. Couperose ontstaat als er te veel druk op deze vaatjes komt te staan: dan rekt de kwetsbare vaatwand uit en worden de vaatjes uiteindelijk zichtbaar. Waardoor dat gebeurt, weten we dus nog niet exact. 

Couperose gezicht: neus en wangen

De vaatjes die je goed ziet bij couperose in je gezicht, zitten vooral op je neus en wangen. Boven je oog kan het ook zichtbaar zijn of op je schouders. Je gezicht loopt vaak rood aan. Als je couperose hebt, merk je direct temperatuurverschillen op aan je gezicht doordat je bijvoorbeeld erg warm wordt. Deze vaatjes verdwijnen helaas niet meer vanzelf.

Erger worden

Het ontstaan van couperose kan verergeren, bijvoorbeeld door:

 • Roken
 • Ouder worden
 • Veel zonnebaden
 • Alcoholgebruik
 • Erfelijke aanleg

Mensen met een lichter huidtype hebben over het algemeen meer kans couperose.

Behandeling couperose

Stoor je je aan de zichtbare vaatjes en wil je ervan af? Je kunt couperose op verschillende manieren behandelen. Veel mensen kiezen voor een laserbehandeling. Wat het beste bij je past, hangt van de ernst, jouw huidconditie en je wensen af. Lees meer over het behandelen van couperose

Meer weten

Wil je meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Lees dan verder! Als je een vraag hebt over je couperose en/of een eventuele behandeling, neem dan gerust even contact op via het telefoonnummer 074 20 20 233, stuur een e-mail naar info@huidmetzorg.nl of maak gebruik van het contactformulier.

  Resultaat couperose vaatlaser IPL M22
  Resultaat couperose vaatlaser IPL M22

  Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

  Op een moment dat het jou uitkomt
  Intake plannen

  Huid met Zorg B.V.
  Castorweg 146
  7557 KN Hengelo

  T: 074 20 20 233
  E: info@huidmetzorg.nl

  © 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo