keratosis pilaris

  1. Home
  2.  » 
  3. HomeHuidproblemen
  4.  » 
  5. HomeHuidaandoeningen
  6.  » Keratosis pilaris

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris is een huidprobleem dat volkomen onschuldig is. Het zijn bultjes (keratosis) ter grootte van speldenknoppen op plaatsen waar de haartjes de huid verlaten. De bultjes voelen ruw op je huid en zijn vaak rood of wit (soms ontstaan er kleine puistjes). Je kunt de aandoening niet oplossen, maar je huid wel zo verzorgen dat je de zichtbare symptomen zoveel mogelijk vermindert. Lees verderop meer over het ontstaan en wat je kunt doen.

Keratosis pilaris: van armen tot wangen

Het komt vooral voor op je bovenarmen, maar het kan ook voorkomen op je rug, benen en je wangen. De bultjes (keratosis) zijn niet besmettelijk en ze doen geen kwaad. Wel kun je last hebben van roodheid en in zeldzame gevallen van jeuk. Heel af en toe ontstaan er kleine ontstekingen als gevolg van (huid)verstoppingen. 

Hoe ontstaat het?

Bij de aandoening keratosis pilaris heb je een storing in het rijpingsproces van je huidcellen. Je produceert daardoor te veel keratine in de haarzakjes. Die raken verstopt met dode huidcellen, waarna de ruwe bultjes op je huid ontstaan. Het wordt ook wel anservel genoemd (anser is de wetenschappelijk naam voor gans). Een huid met keratosis voelt ruw aan en ziet eruit als kippenvel.

Wat te doen

Als je last hebt van keratosis pilaris, ga er dan sowieso niet aan krabben, wrijven of plukken. Soms doe je dat ongemerkt, ook al heb je geen jeuk. Verder kun je je huid wat zachter maken door een goede exfoliant met bij voorkeur salicylzuur te gebruiken, bijvoorbeeld deze van Meditopics die je in mijn shop vindt. Gebruik daarnaast een crème die helpt uitdroging voorkomen. Twijfel je wat je het beste kunt gebruiken? Neem dan gerust even contact met mij op via de contactgegevens zoals verderop genoemd. Ten slotte kan ik je huid een goede keratosis pilaris-behandeling geven, helemaal op jouw wensen en huid afgestemd.

Meer weten

Op zoek naar meer info over mij en mijn praktijk? Lees dan hier verder! Neem bij vragen over keratosis pilaris en een eventuele behandeling even contact met mij op. Ik ben bereikbaar via het telefoonnummer 074 20 20 233, per e-mail via info@huidmetzorg.nl of het contactformulier. Goed om te weten: ik kan niet altijd direct de telefoon opnemen als ik met een behandeling bezig ben, maar een mailtje kan altijd.

keratosis pilaris

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo