Donkere vlekken op de huid
Hoe ontstaan donkere vlekken?
Donkere vlekken op de huid zijn pigmentvlekken, oftewel verkleuringen van de huid. Als je last hebt van donkere vlekken, dan hoopt pigment zich door verschillende oorzaken op. Dit heet hyperpigmentatie. Je ziet ze het meest in je gezicht, op de hals en borst, armen en handen. Het is niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken, maar misschien stoor je je er wel aan. Het (snel) ontstaan kun je in sommige gevallen voorkomen of verminderen door met name je huid goed te beschermen tegen de zon. Ik vertel je verderop meer!
Oorzaken bruine vlekken gezicht
De donkere, bruine vlekken hebben verschillende oorzaken. De meest voorkomende zijn hormonale invloeden (zwangerschapsmasker of melasma), ouder worden, ontstekingen en erfelijke aanleg.
Hormonale invloeden (melasma)
De donkere vlekken ontstaan doordat je hormoonhuishouding verandert, bijvoorbeeld als je zwanger bent of de pil slikt. Je pigmentcellen worden dan gevoeliger voor zonlicht en in combinatie met erfelijk aanleg komen ze vervolgens tevoorschijn. Het is dus niet iets wat je direct kunt voorkomen als je daar gevoelig voor bent. Lees ook meer over zwangerschapsmasker (melasma).
Vlekken door ouder worden
Je ziet weleens donkere vlekken bij oudere mensen (bijvoorbeeld op de handen) en misschien beginnen ze al bij jou te verschijnen. Dit zie je vaak op middelbare leeftijd ontstaan. In veel gevallen komt dat door (jarenlange) blootstelling aan zonlicht. Helemaal voorkomen kun je dit niet, maar je kunt wel je huid zo goed mogelijk beschermen tegen de zon. Ga niet te vaak onder de zonnebank en gebruik een hoge factor. En niet vergeten: smeer ook je handen in. Zo kun je het snel ontstaan iets afremmen. Lees meer over ouderdomsvlekken.
Donkere vlekken na ontstekingen
Donkere vlekken na ontstekingen is een vorm van post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken. Je hebt bijvoorbeeld last gehad van acne, je huid is beschadigd en gaat zich vervolgens herstellen. Soms worden de plekken dan donker, bijvoorbeeld als jouw huid veel pigmentcellen bevat of als je je huid niet goed hebt beschermd tegen de zon tijdens het herstelproces. Juist bij ontstekingen is het van belang om zonlicht zoveel mogelijk te vermijden of in elk geval zonnebrandcrème te gebruiken. Lees ook meer over acne.
Erfelijke aanleg, sproetjes en zomersproeten
De een heeft meer aanleg voor sproetjes dan de ander. Bij sommige mensen ontstaan ze vooral in de zomer door invloed van (zon)licht en verdwijnen weer in de winter. Dan heb je het over zomersproeten. Al met al kun je hier weinig tegen doen. De pigmentatie is iets oppervlakkiger dan bij melasma en ouderdomsvlekken. Daarnaast kan het bij je in de familie zitten en heb je gewoon eerder last van donkere vlekken dan een ander. Het enige advies dat ook hier weer geldt: bescherm je huid zoveel mogelijk tegen de zon met minimaal factor 30.
Klaar met donkere vlekken op de huid?
Je ziet dat je het ontstaan van donkere vlekken op de huid niet altijd kunt voorkomen en al helemaal niet als je erfelijke aanleg hebt. Als je het (overmatig) ontstaan zoveel mogelijk wilt verminderen, kun je in elk geval je huid goed beschermen tegen de zon. Ben je klaar met de donkere vlekken en wil je ze laten verwijderen? Lees meer het behandelen van pigmentvlekken.
Meer informatie
Lees ook over mij en mijn praktijk voor meer informatie. Mocht je een vraag hebben over donkere vlekken en een eventuele behandeling, neem dan gerust even contact op via het telefoonnummer 074 20 20 233, stuur een mailtje naar info@huidmetzorg.nl of maak gebruik van het contactformulier.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo