Acne

Wat is acne?

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Toch is het meer dan een puistje of iets waar je last van hebt in de puberteit. Het is een huidafwijking aan je talgklieren, vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen. Je ziet het veel bij pubers, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen. Lees hieronder meer over acne, hoe het ontstaat en enkele tips. 

Van hormonale acne tot acne conglobata

Als mensen het over hormonale acne hebben, dan is dat een vorm van acne vulgaris. Deze vorm komt het meest voor. Daarnaast heb je enkele andere soorten met een ander beloop, waarbij acne conglobata een ernstige aandoening is. Acne conglobata zie je vaker bij mannen dan bij vrouwen. Als je daar last van hebt, dan zijn de ontstekingen veel heftiger en komen vaker voor op de rug, schouders en de borst dan op het gezicht. De gradatie van acne en het ziekteverloop is bij iedereen verschillend. Daardoor is er helaas niet één specifieke behandeling die bij iedereen direct werkt. Lees meer over mijn aanpak bij een acnebehandeling als huidtherapeut.

Jeugdpuistjes en andere onzuiverheden

Als je acne hebt, heb je te maken met allerlei onzuiverheden in je huid:

  • Mee-eters (comedonen)
  • Puistjes (pustels; gesloten comedonen die ontstoken zijn)
  • Rode bultjes (papels)
  • Onderhuidse ontstekingen

Het uitknijpen van puistjes of krabben leidt al snel tot ontstekingen, die op hun beurt weer voor acnelittekens zorgen.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat doordat er een ontsteking is aan de huid rond de talgklieren of de talgklier zelf. Dit komt onder andere door:

  • Een verhoogde talgproductie onder invloed van hormonen
  • Toegenomen verhoorning van de huid en afsluiting van de talgklieropening
  • Bacteriën die in de talgklier en het haarzakje voorkomen
  • Talgklier verstoppende cosmetica
  • Stress, medicatie, druk en wrijving op de huid

Bepaalde druk of veel wrijven kan acne verergeren. Denk aan puistjes die ontstaan onder een helm. 

Tips bij acne

Naast een eventuele behandeling in mijn praktijk, kun je natuurlijk zelf ook de nodige acties ondernemen om acne te verminderen. Zorg voor een goede hygiëne, maar ga niet je huid te vaak wassen met water en zeep: dat werkt alleen maar averechts. Laat je huid met rust: ga niet krabben, wrijven of uitknijpen. Kies verder de juiste huidcrèmes die je huid wel hydrateren, maar niet te vet zijn. Een goede huidverzorging thuis is bovendien van groot belang als je een behandeling ondergaat! In mijn shop vind je een selectie producten die geschikt zijn voor een huid met acne.

Meer informatie

Meer informatie over wie ik ben en wat ik doe? Lees meer over mij en mijn praktijk. Heb je een vraag over acne en een eventuele behandeling, neem dan gerust even contact op via het telefoonnummer 074 20 20 233, stuur een mailtje naar info@huidmetzorg.nl of vul het contactformulier in.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo