ouderdomsvlekken

Wat zijn ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn vlekken en andere huidoneffenheden die ontstaan bij huidveroudering. Er ontstaan langzaam steeds meer huidoneffenheden bij het ouder worden. De één heeft er meer aanleg voor dan de ander. Zonlicht speelt een grote rol: hoe vaker je de huid onbeschermd aan de zon hebt blootgesteld in je leven, hoe eerder bijvoorbeeld pigmentvlekken ontstaan. Je kunt het ontstaan dus vooral verminderen door je huid goed te beschermen tegen de zon. Ontdek verderop meer over de oorzaak, de soorten ouderdomsvlekken en hoe je ze zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Ouderdomsvlekken oorzaak

De oorzaken van ouderdomsvlekken zijn huidveroudering en overmatige blootstelling aan de zon. Als je (te) veel onbeschermd in aanraking bent geweest met direct zonlicht, loop je een hoger risico om ouderdomsvlekken te ontwikkelen. Zonlicht zorgt ervoor dat je huid snel veroudert. Daarnaast kan het ontstaan een genetische oorzaak hebben. Dan zie je de vlekken vaak al op jongere leeftijd verschijnen. 

Ouderdomsvlekken in gezicht en op de handen

Ouderdomsvlekken komen vaak voor in het gezicht, het decolleté en op de handen. Ook zie je ze wel op de onderarmen en -benen verschijnen. Ze komen voornamelijk voor op plekken die de zon vaak zien. Meestal ontwikkelen de eerste vlekjes zich ergens rond je veertigste. Wil je pigmentvlekken als deze voorkomen, smeer dan je huid altijd goed in met een hoge SPF-factor. Dat wil overigens niet zeggen dat je ze nooit krijgt, maar je zorgt er wel voor dat je huidveroudering zoveel mogelijk tegengaat en je huid in de beste conditie blijft.

Soorten en kleuren

Niet alleen donkere (pigmentvlekken) vallen onder de noemer ouderdomsvlekken. We onderscheiden zonnevlekken, ouderdomswratten, rode en witte vlekjes.

Zonnevlekken (donkere vlekken)

Als je het hebt over ouderdomsvlekken denk je waarschijnlijk vooral aan de donkere pigmentvlekken. Die heten ook wel zonnevlekken of levervlekken. 

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten zijn vlekken die dikker op de huid liggen. Ze kunnen heel dik en wratachtig zijn en soms sterk lijken op een moedervlek. Lees meer over ouderdomswratten.

Rode ouderdomsvlekken

Misschien heb jij wel last van rode ouderdomsvlekken, ook wel cherry spots of ruby spots genoemd. Dit zijn geen pigmentvlekken, maar ontstaan door een plaatselijke toename van kleine maar sterk verwijde vaatjes in de huid en is ook een verschijnsel bij huidveroudering. 

Witte ouderdomsvlekken

En tenslotte zijn witte ouderdomsvlekken ook mogelijk: kleine ronde vlekjes op de huid. Deze laatste kun je helaas alleen camoufleren

Ouderdomsvlekken aanpakken

Helaas kun je het ontstaan van ouderdomsvlekken niet tegengaan en al helemaal niet als je erfelijke aanleg hebt. Als je het (overmatig) ontstaan zoveel mogelijk wilt verminderen, kun je in elk geval je huid goed beschermen tegen de zon met een hoge factor. Zou je graag van ouderdomsvlekken af willen komen? Lees meer het verwijderen van ouderdomsvlekken.

Meer informatie

Lees meer over mij en mijn praktijk voor meer informatie. Heb je een vraag over ouderdomsvlekken en een eventuele behandeling, neem dan gerust even contact op via het telefoonnummer 074 20 20 233, stuur een mailtje naar info@huidmetzorg.nl of maak gebruik van het contactformulier. 

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo