rosacea

 1. Home
 2.  » 
 3. HomeHuidproblemen
 4.  » 
 5. HomeHuidaandoeningen
 6.  » Rosacea (rode vlekken in het gelaat)

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening die je herkent aan rode vlekken in het gezicht, al dan niet door puskopjes (puistjes) vergezeld. Het komt meestal voor bij mensen boven de 30 jaar. Het is geen ernstige huidziekte, maar kan wel als cosmetisch storend worden ervaren.  Lees verderop meer over de kenmerken, het ontstaan en wat je kunt doen.

Huidaandoening rosacea: kenmerken

Belangrijke kenmerken van de huidaandoening rosacea zijn:

 • Roodheid
 • Kleine haarvaatjes op de wangen (couperose)
 • Ontstekingen
 • Bultjes
 • Zwellingen
 • Puskopjes

De klachten verergeren soms door bijvoorbeeld zonlicht, sommige medicijnen, warmte en alcohol.

Rosacea in het gezicht (neus en wangen)

Rosacea komt voor in het gezicht op vooral de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. Je ziet het voornamelijk bij vrouwen met een licht huidtype, hoewel ook mannen er last van kunnen hebben. Soms neemt het bindweefsel van de huid toe. Een bekend voorbeeld daarvan dat vooral bij oudere mannen voorkomt is de bloemkoolneus (rhinophyma), vaak ten onrechte alcohol- of drankneus genoemd.

Hoe ontstaat het?

Het is onduidelijk hoe rosacea precies ontstaat. In hoofdlijnen is de beschermlaag van je huid aangetast. Daardoor is je huid gevoeliger en krijgen ontstekingsreacties een kans door invloeden van buitenaf. In de winter hebben mensen die kampen met deze aandoening vaak het meest last. Factoren zoals alcohol, zonlicht, warmte (ook bijv. de sauna) en pittig eten verergeren soms de symptomen en klachten. Ook erfelijke factoren lijken een rol te spelen.

Wat te doen

Als je last hebt van rosacea, dan heb je een gevoelige huid. Bescherm hoe dan ook je huid goed tegen UVA en UVB-straling van de zon met een goede beschermingsfactor vanaf factor 15. Vermijd de sauna en hete douches. Gebruik een niet-vette crème die wel hydrateert en andere verzorgingsproducten die je huid verzachten en voeden. Twijfel je wat je het beste kunt gebruiken? Neem dan gerust even contact met mij op via de contactgegevens zoals verderop genoemd. Verder kan ik je huid een goede rosacea-behandeling geven, helemaal op jou  afgestemd.

Meer weten

Zoek je meer info over mij en mijn praktijk? Lees dan hier verder! Neem bij vragen over rosacea en een eventuele behandeling gerust contact met mij op. Je bereikt me via het telefoonnummer 074 20 20 233, per e-mail via info@huidmetzorg.nl of het contactformulier. Goed om te weten: ik kan niet altijd direct de telefoon opnemen als ik met een behandeling bezig ben, maar een mailtje kan altijd.

   Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

   Op een moment dat het jou uitkomt
   Intake plannen

   Huid met Zorg B.V.
   Castorweg 146
   7557 KN Hengelo

   T: 074 20 20 233
   E: info@huidmetzorg.nl

   © 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo