pigmentvlekken

Wat is een pigmentvlek?

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van je huid, die wit of donker zijn. Een donkere verkleuring van je huid noemen we hyperpigmentatie. Bij een witte verkleuring praten we over hypopigmentatie. In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken als je last hebt van pigmentvlekken. Merk je dat ze gaan jeuken of je signaleer je veranderingen in grootte of kleur? Ga dan even bij de huisarts langs!

Pigmentvlekken in gezicht

In de loop van de jaren kun je de verkleuring zien ontstaan op je huid. De verkleuring ontstaat vooral in je gezicht, hals en borst, armen en handen. In mijn praktijk zie ik vaak klanten die de vlekken in het gezicht proberen te maskeren met make-up. Dat is helaas niet makkelijk en zeker geen permanente oplossing. Je kunt ze in veel gevallen wel laten behandelen als je daar behoefte aan hebt! Ontdek meer over het behandelen van pigmentvlekken.

Ook baby’s hebben soms pigmentvlekken, wat een geboortevlekje wordt genoemd. Lees meer over pigmentvlekken bij je baby en wat je kunt doen.

Donkere pigmentvlekken oorzaak en ontstaan

De donkere verkleuring ontstaat door de ophoping van melanine (pigment) in je huid. De oorzaak is verschillend. Denk aan:

  • Schade door de zon
  • Hormonale invloeden
  • Huidveroudering
  • Ontstekingen of huidbeschadigingen
  • Genetische factoren

Pigmentvlekken die door hormonen ontstaan, noemen we ook wel melasma of zwangerschapsmasker.

Witte vlekken

Bij de witte verkleuring is er sprake van een tekort aan melanine (pigment) in je huid. Er zijn dan plekken waar weinig of geen pigment aanwezig is, waar vervolgens witte plekken ontstaan (depigmentatie). Oorzaken van deze witte plekken zijn o.a.:

  • Ontstekingen/verwondingen
  • Schade door zon (verbranding)
  • Erfelijke factoren

Heb je last van de chronische huidaandoening vitiligo, dan weet je waarschijnlijk al dat dit niet genezen kan worden. Er bestaan wel behandelmethodes zoals lichttherapie die pigmentverlies tegengaan of die de aanmaak van pigment stimuleren.

Pigmentvlekken voorkomen en verwijderen

Je kan het ontstaan van pigmentvlekken niet altijd voorkomen, zeker niet als het bij je in de familie zit. Een goede zonbescherming kan het (snel en overmatig) doen ontstaan wel verminderen. Ben je er helemaal klaar mee en wil jij vlekken laten verwijderen? Lees meer over een pigmentbehandeling die ik je kan bieden.

Meer informatie

Lees ook over mij en mijn praktijk voor meer informatie. Mocht je een vraag hebben over pigmentvlekken en een eventuele behandeling, neem dan gerust even contact op via het telefoonnummer 074 20 20 233, stuur een mailtje naar info@huidmetzorg.nl of maak gebruik van het contactformulier

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo