Acnelittekens

Wat zijn acne littekens

Alle vormen van littekens die ontstaan door de diepe ontstekingen van acne noemen we acnelittekens. Je kunt verschillende soorten onderscheiden qua vorm en diepte:

  • Verzonken littekens (atrofisch)
  • Dikkere en op de huid liggende littekens (hypertrofisch)
  • Littekens buiten de normale wondrand (keloïd)

De kleur begint vaak bij rood en gaat geleidelijk over in huidkleurig of wit. Keloïd komt regelmatig(er) voor bij de donkere huid. Het donker worden van de huid na beschadiging (zogeheten post-inflammatoire hyperpigmentatie) is ook een kenmerk van acne bij de donkere huid. 

Rode littekens door acne

Nieuwe littekens door acne zijn vaak rood tot roodpaars. Oude littekens zijn meer huidkleurig of wit. Acne kan naast littekens ook andere restverschijnselen achterlaten zoals rode verkleuringen en pigmentvlekjes (post-inflammatoire hyperpigmentaties). De mate waarin je littekens krijgt verschilt per persoon en de ernst waarin je acne hebt gehad. 

Hoe ontstaat littekenweefsel?

Littekenweefsel ontstaat altijd na beschadiging van de huid waarbij er sprake is van een verstoorde wondgenezing. Bij acne veroorzaken heftige ontstekingsreacties in de huid deze beschadiging. De collagene vezels van het bindweefsel zijn beschadigd, waardoor putjes of glooiende littekens aan het huidoppervlak zichtbaar worden. De diepte van de littekens kan variëren. Dit hangt meestal samen met de ernst van de ontsteking. 

Behandeling acnelittekens

Wil jij acnelittekens laten verwijderen? Een behandeling zorgt ervoor dat de littekens minder zichtbaar zijn. Helaas kan ik niet beloven dat ze helemaal verdwijnen. Een littekenbehandeling verbetert je huidreliëf. Houd er rekening mee dat het niet altijd fijn is, maar zo werken we aan een resultaat dat er mag zijn! Lees meer over het behandelen van acnelittekens. 

Meer informatie

Meer informatie? Lees meer over mij en mijn praktijk. Heb je een vraag over je acnelittekens en een eventuele behandeling, neem dan contact op via het telefoonnummer 074 20 20 233, stuur een mailtje naar info@huidmetzorg.nl of maak gebruik van het contactformulier.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo