De symptomen van rosacea
Rosacea is een huidaandoening waarover ik veel vragen krijg in de praktijk. Niet raar als je bedenkt dat 10% van alle mensen ooit last krijgt van rosacea. Het komt voornamelijk voor in het gezicht bij blanke vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Toch kunnen soms ook mannen het krijgen. Omdat vervelende huidklachten als felle roodheid en ontsteking (puistjes) bij rosacea op de voorgrond staan, wordt het vaak ten onrechte verward met acne of couperose. Daarom ga ik het in deze blog hebben over de verschillende klachten en symptomen van rosacea.
Welk verloop kent rosacea?
Rosacea heeft een hele brede verschijningsvorm. Je hebt mensen die het heel mild hebben en mensen die het heel uitgesproken hebben. Het verloop is langzaam maar wel progressief. Dat wil zeggen dat het altijd heel mild begint en dat de ontstekingsverschijnselen bij het ouder worden langzamerhand verergeren.
Tot 2017 werd rosacea in 4 verschillende types verdeeld. Omdat bleek dat de verschillende vormen heel vaak in elkaar overliepen, is besloten om de diagnose te stellen op basis van een aantal hoofdkenmerken.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Aanhoudende roodheid met gesprongen bloedvaatjes (lijkt op couperose)
- Flushing (opvlamming/blozen)
- Rode of gele bultjes die lijken op puistjes zonder dat er mee-eters aanwezig zijn
- In een vergevorderd stadium kan er met name bij mannen ook een grovere huidstructuur en verdikking van de neus optreden
- Naast huidklachten kunnen er soms ook oogproblemen, zoals een branderig gevoel, ontstaan
Waaraan kan jij rosacea herkennen?
Zoals hierboven beschreven is rosacea een chronische ontstekingsreactie van de huid. De precieze oorzaak ligt complex en veel is daardoor nog onbekend. In het begin merk je nog niet zoveel van de huidaandoening en loop je er vaak ongemerkt mee rond. Toch zijn er wel een aantal signalen waaraan je rosacea vroegtijdig kan herkennen.
- Wordt jouw huid vaak vanuit het niets rood zonder dat jij jezelf inspant?
- Klopt of tintelt jouw huid vaak alsof hij verbrand is door de zon?
- Heb jij na een paar wijntjes of pittig eten instant rode vlekken?
- Reageert jouw gezicht snel op producten en weerswisselingen van het weer?
- Zijn er gesprongen vaatjes, pukkeltjes en puistjes zichtbaar op voorhoofd, wangen, neus of kin?
Dan is het zeer waarschijnlijk dat jij last hebt van rosacea.
Wat kan je zelf doen aan rosacea?
Ondanks dat rosacea chronisch is en dus niet te genezen, kun je toch zelf wel een goede bijdrage leveren om de symptomen te verminderen.
Hiervoor is het allereerst belangrijk om triggers te vermijden die de rosacea aanwakkeren. Koffie, alcohol, stress, warmte, UV-straling, roken, koude wind, pittig eten, verkeerde huidverzorging en medicatie kunnen de rosacea negatief beïnvloeden. Hiervoor is geen vaste formule beschikbaar. Je moet het echt uitproberen met vallen en opstaan. Soms kan het helpen om de vermoedelijke triggers een tijdje te noteren in een dagboekje, om zo te kijken voor welke triggers je nou echt gevoelig bent.
Omdat een gezicht met rosacea snel geïrriteerd raakt, is het belangrijk om milde huidverzorging en goede zonbescherming met hoge factor te gebruiken. Herstellende ingrediënten zoals vitamine E, Niacinamide, glycolzuur en retinol kunnen helpen om ontstekingen te onderdrukken. Een huid met rosacea kan zowel vet als droog zijn. Beiden hebben een ander aanpak nodig. Wil jij graag zelf aan de slag met jouw rosacea? Dan valt het aan te bevelen om een persoonlijk productadvies bij een huidtherapeut aan te vragen.
Wil jij graag snel de roodheden in jouw gezicht camoufleren? Dan kan groene primer onder jouw foundation echt wonderen verrichten. Minerale make-up is hiervoor heel erg geschikt. Deze natuurlijke make-up is mild voor de huid en verstopt de poriën niet. Bij Huid met zorg adviseer ik daarom Mineralogie. Deze 100% minerale make-up is siliconenvrij en bevat een SPF, wordt door de meest gevoelige huid met acne, rosacea en allergieën verdragen en voorkomt vroegtijdige huidveroudering. Mineralogie make-up producten bevatten voedende en hydraterende oliën en plantenextracten.
Wat kan een huidtherapeut betekenen bij rosacea?
Rosacea kenmerkt zich door zijn onvoorspelbare karakter van heftige opvlamming (zichtbare ontsteking) en rustigere periodes. Bij behandeling ligt de nadruk op stabiliseren en verminderen van de roodheid. De behandelkeuze is afhankelijk van de ervaren klachten en symptomen op dat moment. Deze zijn bij iedereen anders en de behandeling dus ook.
Bij actieve rosacea is het zaak om eerst de ontstekingen te onderdrukken met behulp van medicatie. Voor de eventuele puistjes en bultjes kunnen een dieptereiniging en peeling worden ingezet. Anders blijft de huid door de ontstekingen extreem gevoelig en kan je de roodheid wel laseren, maar gaan er binnen korte tijd weer van alles kapot en komt het net zo snel weer terug.
Zodra de ontstekingen onder controle zijn, kunnen de roodheid en kapotte bloedvaatjes goed opgeruimd worden met behulp van IPL of laserbehandeling. Aanvullende periodieke behandelingen met microneedling of peeling kunnen worden ingezet om de huidbarrière te versterken zodat de huid minder gevoelig wordt en meer kan verdragen.
Rosacea behandelen?
Wil jij graag weten welke mogelijkheden er zijn om jouw rosacea te behandelen of wil jij advies over het camoufleren van de roodheid? Ik help je graag verder in een persoonlijke (kosteloze) intake.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo