Welke typen ontharingslasers zijn er?
Wat is het verschil tussen ontharing met laser en IPL?
Mensen komen de termen IPL en laser vaak tegen in hun zoektocht naar een definitieve ontharingsbehandeling. De technieken lijken erg op elkaar, omdat ze beiden gebruik maken van licht en warmte om het haarzakje te vernietigen. Ik krijg dan ook vaak de vraag wat het exacte verschil is tussen de twee variaties. De hoogste tijd dus om beide ontharingstechnieken eens onder de loep te nemen. Vaak wordt gezegd dat laser de beste optie is van de twee. Dit is mijns inziens echter te kort door de bocht. Ik leg je hieronder uit waarom.
Laser
Laser is 1 golflengte, dat is 1 kleur licht wat heel effectief is voor het ontharen. Hierdoor wordt alle energie (straling) op de donkere kleur van het haarzakje gericht. Dit zorgt ervoor dat het haarzakje met volledige kracht kan worden vernietigd. De laserkop is echter qua diameter altijd kleiner dan de IPL-kop, waardoor je meer ‘shots’ nodig hebt om een bepaald gebied te behandelen. Doordat laser de energie concentreert op een kleiner gebied is het meestal gevoeliger dan IPL, maar ook effectiever.
De meest gebruikte lasers voor laserontharing zijn:
- Diode laser
- ND:yag
- Alexandrite laser
Daarnaast heb je ook nog combinaties van lasers die gebruikt kunnen worden.
IPL
IPL staat voor intense pulse light, dit kun je vergelijken met een flitslamp die meerdere kleuren (golflengtes) licht uitstraalt. Hierdoor wordt de flits niet op 1 plek gericht, maar wordt hij verspreid over meerdere structuren en plekken in de huid, waardoor uiteindelijk niet alle kracht bij het haarzakje komt en IPL dus iets minder precies werkt. Ook werkt IPL hierdoor oppervlakkiger, waardoor met name de dieper gelegen haarfollikels wat slechter worden bereikt. Dit zorgt ervoor dat je bij IPL op den duur vaak wat meer teruggroei ziet van (bepaalde) haargroei ten opzichte van laser. Hierdoor zijn er in verhouding meer behandelingen nodig. Dit is ook gelijk de reden dat ik bij Huid met zorg vrijwel altijd voor ontharing met de Lightsheer diode laser kies.
Ondanks dat laserontharing in de meeste gevallen de voorkeuren heeft, kunnen er ook persoonlijke redenen zijn om wel voor IPL te kiezen. Ik zet hieronder de voor- en nadelen van IPL en laser op een rij:
- Zowel IPL als laser zijn effectieve methodes om haargroei te reduceren.
- Behandeling met IPL is over het algemeen goedkoper dan behandeling met laser.
- IPL is alleen geschikt voor het behandelen van lichte huidtypes.
- Sommige laser zijn ook geschikt voor het behandelen van donkere huidtypes.
- Een IPL-kop kan een grotere oppervlakte in 1 x behandelen waardoor een IPL-ontharingsbehandeling minder lang duurt ten opzichte van laser.
- Laserontharing duurt langer per individuele behandeling, maar er zijn uiteindelijk minder sessies nodig voor hetzelfde resultaat.
- De meeste mensen vinden een behandeling met IPL minder pijnlijk dan een behandeling met laser.
Bepaalde (donkere) huidtypes kunnen alleen behandeld worden met laser. Daarnaast kan de keuze ook afhankelijk zijn van persoonlijke voorkeur. Over het algemeen geldt dat je met laser kleine gebieden behandelt en met IPL grote gebieden.
Verschil thuislasers en professionele apparatuur
Het grote verschil tussen een ‘thuislaser’ en een professionele laser is dat het licht veel minder sterk is. Daarom hoef je bij een thuislaser geen beschermingsbril op en bij een professionele laser wel. Na behandeling met een thuislaser raakt de haargroei vertraagd, maar je zal het altijd moeten blijven doen. Hij is namelijk niet sterk genoeg om het haarzakje te vernietigen.
Met professionele laserontharing werk je met een aantal behandelingen naar de uitkomst dat je mensen langdurig van hun haargroei af zijn. Dan hoef je dus niet blijven te behandelen. Gemiddeld komen er één keer per jaar of één keer in de twee jaar wat haartjes terug. Dit kan wel onderhevig zijn van invloeden zoals bepaalde medicatie of zwangerschap.
Een thuislaser kan dus een leuke tool zijn voor tijdelijk resultaat, maar op de lange termijn kan je je geld beter anders besteden.
Waar kan je op letten voordat je een behandeling met laserontharing gaat inplannen?
In Nederland is er wettelijk heel weinig geregeld over laserbehandelingen. Op dit moment kan ook jij (zonder enkele opleiding) een professionele laser aanschaffen. Jammer genoeg is het in Nederland (nog) niet verplicht om medisch onderlegd te zijn voordat je laserbehandelingen mag uitvoeren.
In de praktijk zie ik heel veel mensen die elders al een behandelkuur hebben gehad en na 10, 15 of 20 behandelingen geen effect hebben behaald. Maar dit is nog vrij onschuldig ten opzichte van de verbrandingen en blijvende littekenvorming die kunnen ontstaan door het verkeerd toepassen van IPL- of laserapparatuur.
Goedkoop is in de meeste gevallen gewoon duurkoop! Helaas is er veel apparatuur op de markt beschikbaar die niet goed of ronduit gevaarlijk is. Een goede laser, goede behandelaar en daardoor een kwaliteitsbehandeling kost gewoon geld, maar dan heb je ook echt goede kwaliteit én een beter resultaat!
Ik ben opgeleid tot laserspecialist en heb meer dan 15 jaar ervaring. Je kunt bij Huid met zorg terecht voor zowel IPL- als laserontharing in Hengelo. Per situatie bekijken we samen wat voor jou van toepassing is en stellen we een behandelplan op om jouw doelen te behalen.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo