074 20 20 233 info@huidmetzorg.nl

Huidverbetering is een marathon, geen sprint

2 sep 2021

Wist je dat ons bovenste huidlaagje zo dik is als 1/3 haar? Dit uiterst dunne laagje beschermt ons tegen negatieve invloeden van buitenaf. Wat onze huid allemaal kan is en blijft uniek. Hoe jouw huid eruit ziet ligt aan vele factoren, zoals leeftijd, leefstijl en locatie op het lichaam. Daarnaast speelt de mate van blootstelling aan mechanische en chemische factoren een grote rol. Tijdens het ouder worden zal de huid steeds luier worden en zich slechter herstellen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel producten en behandelingen om de huid te vernieuwen en verbeteren. Dit kost wel tijd! Gemiddeld duurt het 6-8 weken voordat je het eerste effect kan zien. Maar waarom is dit zo? 

Huidvernieuwing

Er wordt vaak gezegd dat de huid er 28 dagen over doet om zich te vernieuwen. Waar komt deze info vandaan en klopt dit altijd? Als je 20 bent doen de huidcellen er inderdaad tussen de 26-28 dagen over van aanmaak tot afschilfering. Maar naast huidcellen zitten er ook nog andere cellen in de huid. Elke cel heeft zijn eigen levenscyclus. Bijvoorbeeld de langerhanscellen (afweer), deze kunnen bewegen in de huid en hebben een levensduur van meerdere weken. Melanocyten (pigment) hebben zelfs een levensduur van enkele maanden tot jaren. 

Gemiddeld genomen hebben alle cellen in de huid er 8 weken voor nodig om actief hun werk te doen en veranderingen te bewerkstelligen! Dit is dus de minimale tijd die nodig is om behandelingen en producten in het systeem van de huid te krijgen. Dit is gelijk de reden waarom een productsample geen zin heeft (op een allergietest na). De druppel in het zakje of potje kan binnen 1 of 2 dagen niets doen voor de huid.

Vanaf je 30ste gelden er andere spelregels en moet je bovenop de 28 dagen, er per jaar een dag bij tellen. Bij iemand van 50 kan het dus wel 50 dagen duren voordat de huid zich vernieuwt. Je kunt je voorstellen dat je hierdoor sneller resultaat kan behalen bij een jongere huid dan bij een oudere huid. Als het om Huidverbetering gaat speelt leeftijd dus zeker een rol!

Geduld is een schone zaak.

We weten nu dat er tijd nodig is om huid te maken en af te laten schilferen. Maar zijn er nog meer zaken die een rol spelen? Bij huidverbetering wordt de huid geactiveerd met bijvoorbeeld: laser, peeling, of microneedling. Als je (gecontroleerd) een laagje van de huid verwijdert of beschadigt, heeft dit invloed op de structuren eronder. Onze huid weet namelijk niet dat wij dit expres doen en onderneemt actie door zichzelf zo snel mogelijk te repareren. Hiervan maken wij dankbaar gebruik.

Wat gebeurt er bij huidverbetering in de huid:

  • De doorbloeding verbetert
  • Versnelde celdeling
  • Activeren bindweefselcellen
  • Regulatie talg en pigment

Hoe intensiever de behandeling, des te meer lagen er van de huid worden verwijderd. Als je een enkel laagje eraf haalt is de huid na een paar uur weer hersteld. Maar bij meerdere lagen kan dit tot enkele dagen duren. Dit  zorgt voor een verminderde bescherming tegen de zon en uitdroging door tijdelijk verlies van natuurlijke vetten. Daarom is het belangrijk om de huid te ondersteunen en zijn behoeftes aan te vullen terwijl hij zichzelf repareert. Dit kan al relatief simpel met vochtherstellende crème en een zonnebrand. Kan je alle producten gebruiken? De meeste producten zijn gemaakt voor een intacte huid. Als je sommige producten op een behandelde (dunnere) huid aanbrengt kunnen er ongewenste huidreacties ontstaan. Het is dus belangrijk om producten te gebruiken die geschikt zijn voor een niet intacte huid.

Voor  succesvolle huidverbetering moet je rekening houden met deze huidverschillen. Je wilt hem namelijk mooier maken en niet lelijker. Ook wil je 100% zeker weten dat de huid zich goed herstelt en niet dat er later allerlei problemen optreden. Daarom is voorzichtige opbouw van behandelingen verstandig.

Hiermee wil ik niet zeggen dat 1 behandeling niets doet voor de huid, er zal zeker al wat zichtbaar zijn. Maar een snel effect is vaak een kort effect. Positieve veranderingen in de huid kosten tijd!

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2019 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapie in Hengelo