Last van een rode, droge huid? Dit kun je doen!
Bij het wisselen van de seizoenen is een droge huid een veel voorkomend probleem. Kou, wind, hitte of zonlicht laten vaak hun sporen achter. Dat april doet wat hij wil hebben we afgelopen dagen wel gemerkt met het kouderecord. Misschien heb jij nu ook last van een geïrriteerde huid met jeukende, droge of zelfs gebarsten plekken? Erg vervelend als dit bij jou het geval is, zeker als je niets geks hebt gedaan buiten jouw normale huidverzorgingsroutine. Weten waardoor dit komt? Lees dan snel verder.
Hoe ontstaat een droge huid nu eigenlijk?
De huid is één van de grootste organen van ons lichaam. Bij volwassenen is het totale huidoppervlak bijna 2 vierkante meter. Onze huid dient als pantser tussen de wereld waarin we leven en de rest van ons lichaam en bestaat uit drie lagen:
- Opperhuid
- Lederhuid
- Onderhuids bindweefsel
De bovenste huidlaag zorgt voor de bescherming en weerstand van onze huid. Dit laagje heet de hoornlaag en wordt ook de huidbarrière genoemd. Het houdt schadelijke invloeden zoals zonlicht, chemische stoffen, bacteriën en schimmels buiten. Andersom zorgt de huid ervoor dat water, eiwitten en mineralen de huid niet kunnen verlaten.
Natural moisturizing factor (vochtfactor)
Onze opperhuid produceert voortdurend nieuwe huidcellen die beetje bij beetje op schuiven naar het bovenste laagje van onze opperhuid en daar veranderen in hoorncellen. Deze worden bij elkaar gehouden door huidvetten. Samen met stoffen als aminozuren, ureum en lactaten vormen de huidvetten laagje tussen en rondom de cellen. Dit laagje wordt ook wel natural moisturizeng factor, of vochtfactor, genoemd en dient als een soort cement. Daarnaast is het de leefomgeving voor onze huidflora, ook wel bekend als microbioom. Dit zijn goede bacteriën die stofjes aanmaken die cel processen ondersteunen, slechte bacteriën blokkeren en de barrièrewerking van onze huid versterken.
Lipidenlaag
Als er te weinig huidvetten (lipiden) in de hoornlaag aanwezig zijn, kan de huid niet meer genoeg vocht vasthouden. Het vocht verdampt dan makkelijker uit het lichaam en de huidbarrière gaat hierdoor stuk. Hierdoor kunnen stoffen van buitenaf makkelijker de huid binnendringen en schade aanrichten. Door het vochttekort droogt de huid uit en wordt hij ruw. Je kan last krijgen van klachten zoals: roodheid, schilfers, kloofjes, jeuk en de huid kan pijnlijk zijn. Het tekort aan huidvetten kan verschillende oorzaken hebben. Het kán erfelijk bepaald zijn, maar meestal komt het door beschadiging. Boosdoeners als kou, wind, hitte zonlicht of (te) agressief reinigen kunnen het beschermlaagje van onze huid aantasten of kapot maken.
Hoe herstel je een droge huid?
Allereerst is het belangrijk om de lipidenlaag, de huidflora en de hydratatie op peil te brengen. Alleen dan kun je de huid weer gezond maken en de huidbarrière herstellen. Helaas kan je niet van buitenaf meer vet in de huid stoppen, dit moet van binnenuit komen. Wil je weten hoe dit werkt? Hieronder geef ik wat voorbeelden.
Door gebruik van een herstellende crème ontstaat een beschermende laag op de huid, die daardoor rust krijgt en van binnenuit de vetlaag herstelt. Er bestaan crèmes zoals Alhydran Cracked dry skin care die speciaal ontworpen zijn voor de droge huid. Hierin zitten stoffen die actief bijdragen aan het op peil brengen van de huidvetten.
Ook zijn er crèmes zoals Alhydran Barrier repair care die actief bijdraagt aan het repareren van beschadigde cellen en herstel van jouw microbioom.
Ook kun je je huid ondersteunen door middel van suppletie. Een supplement zoals Hush and Hush Hydrate ondersteunt de hydratatie van binnenuit
Naast bovenstaande opties zijn er nog meer mogelijkheden om een droge huid aan te pakken. Wil jij hier meer informatie over? Neem dan contact op, ik help jou graag.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo