Schoonheidsslaapje voor de huid?

14 feb 2020

In de huidige, drukke maatschappij waar we non-stop bereikbaar zijn, is stress voor veel mensen een chronisch probleem geworden. Door stress kunnen we letterlijk niet lekker in ons vel gaan zitten. Al langer is bekend dat stress aandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, kan verergeren en dat bijvoorbeeld acneklachten kunnen toenemen.

Weinig slaap

Naast geestelijke stress is er nog een andere boosdoener, namelijk; langdurig slaaptekort. Waarschijnlijk herken je het wel, ‘s avonds lig je te woelen in bed en slaap je eindelijk, gaat die wekker weer af! Je neemt je elke dag weer voor om op tijd te gaan slapen, maar als je in bed ligt kan je de slaap nog niet vatten. Maar wist je dat dit niet altijd  jouw schuld hoeft te zijn?

De jetlag na de vakantie kent iedereen wel, maar wist je dat er ook een ander soort bestaat? Dit noemen we ‘de sociale jetlag’. Deze is misschien nog wel lastiger dan een normale jetlag, omdat hij vaak wordt veroorzaakt doordat mensen van nature een ander slaapritme hebben dan hun omgeving eist. We vinden het volkomen normaal om wakker te worden door een wekker. Maar eigenlijk betekent dit dat jouw lichaam er nog niet klaar voor is om de dag te beginnen.

Leefstijl

Een sociale jetlag is het verschil tussen wat onze biologische klok wil en wat onze sociale klok doet. De biologische klok zorgt ervoor dat een groot aantal essentiële lichaamsprocessen volgens een vast 24-uursritme verloopt. Dit 24-uursritme wordt ook wel ‘circadiane ritme’ genoemd en is belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam. Voorbeelden zijn hormoonspiegels, schommelingen in de lichaamstemperatuur en de slaap-waakcyclus. Het biologische ritme houdt rekening met jouw natuurlijke behoeftes en wordt aangestuurd door daglicht. Vroeger werden we wakker als de zon opkwam en gingen we slapen als de zon onder ging.

Omdat we door onze moderne technologie niet meer afhankelijk zijn van zonlicht, blijven we ‘s-avonds langer op (gezellig netflixen!) en ‘s-morgens bepaalt niet de zon of jij wanneer je wakker wordt, maar de wekker (ugh..).

Helaas houdt onze biologische klok geen rekening met onze sociale verplichtingen, maar met het ritme van de dag en de nacht. Als onze biologische en sociale klok niet synchroon lopen, raakt ons lichaam uit balans. Vaak is dit merkbaar omdat je ’s-morgens een wekker moet zetten en nog altijd moe bent (een katerig gevoel) als je op school of werk start. Je mist je concentratie om lekker aan het werk te gaan.

Cortisol

Slaaptekort zorgt voor overproductie van cortisol. In normale hoeveelheden zorgt dit hormoon ervoor dat er extra energie vrijkomt en het reactievermogen wordt versneld. Zo kunnen we onszelf door vervelende situaties heen slepen of op tijd wakker worden.

Wanneer cortisol chronisch in het lichaam aanwezig is, verstoort het de homeostasis (natuurlijke balans) in ons lichaam. Op korte termijn zorgt dit voor een verhoogde talgproductie en gevoeligheid voor ontstekingen. Dit resulteert vaak in puistjes.

Op langere termijn verstoort het de celvernieuwing in de huid. Deze kan daardoor minder goed zijn vetten en vocht vasthouden. Dit noem je ook wel trans epidermaal waterverlies (TEWL). Hierdoor zal de huid er droger en doffer uit zien.

Alsof bovenstaande nog niet erg genoeg is, verhoogt cortisol ook  de hoeveelheid suiker in het bloed waardoor glycatie ontstaat (versuikering collageen) en komen er stofjes vrij die collageen en elastine afbreken (oxidatie). Hierdoor worden de steun- en rekweefsels in de huid stugger en zal de huid sneller verouderen en rimpelen.

Melatonine

Naast Cortisol is er nog een slaap gerelateerd stofje wat van invloed is op onze huid. Namelijk Melatonine. De meesten van jullie zullen dit wel kennen als een slaaphormoon. Klopt! Maar naast het waken over ons dag en nachtritme heeft het nog een belangrijke functie. Het zorgt ‘s nachts voor herstel in onze cellen en stuurt de productie van collageen aan.

Ik hoef jullie ondertussen niet meer uit te leggen dat te weinig slaap dramatisch voor je huid is…

Wat kan ik eraan doen?

Helaas is er geen snelle hack om je bioritme te beïnvloeden. Het makkelijkste zou zijn om geen wekker te zetten en overdag lekker in de zon te gaan zitten. Helaas hebben de meesten van ons allerlei verplichtingen wat dit onmogelijk maakt.

Wat wel goed kan helpen om eerder (natuurlijker) moe te worden, is om de blootstelling aan kunstlicht te beperken. (Zon)licht regelt ons dag- en nachtritme, je kan dit in jouw voordeel gebruiken. ‘s-Morgens kan je het zonlicht gebruiken om wakker te worden. Als je nu ’s-avonds minder kunstlicht toelaat (met name het blauwe licht van laptop of telefoon), zal jouw lichaam eerder slaperig/moe worden. Als je dan eerder in bed gaat liggen, zal je meer uren  slapen en worden de bijwerkingen van een sociale jetlag kleiner. Het meest effectief is een constant slaapritme, dus ook in het weekend op hetzelfde tijdstip je bed uit!

Naast bovenstaand advies zou je ook gebruik kunnen maken van MindYourMind van Hush and Hush. Dit is een volledig natuurlijk product (supplement) wat ondersteuning kan bieden bij een goed slaapritme, zodat je lichaam én geest goed kunnen opladen!

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere weer. Hier zijn vijf makkelijke tips om je huid stralend en gezond te...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is essentieel om de oorzaak van droge huid te achterhalen, want een goede...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode voor het verwijderen van ongewenst haar. Echter, deze krachtige...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en vereist een speciale aanpak voor verzorging en bescherming. Het...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te beginnen. Maar wat maakt een peeling nou zo effectief? Wat is het Geheim...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van hebben, vooral op de bovenarmen, benen, of zelfs het gezicht. Wat is...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te gebruiken. Het gebruikt een speciaal apparaatje dat kleine korreltjes...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele of bruine tint aanneemt. Dit kan iedereen overkomen, ongeacht de...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid beïnvloeden, maar ook iemands zelfvertrouwen. Het is daarom van belang om...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te verwijderen. Dit gebeurt meestal met behulp van fijne deeltjes, zoals...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo