Schoonheidsslaapje voor de huid?

14 feb 2020

In de huidige, drukke maatschappij waar we non-stop bereikbaar zijn, is stress voor veel mensen een chronisch probleem geworden. Door stress kunnen we letterlijk niet lekker in ons vel gaan zitten. Al langer is bekend dat stress aandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, kan verergeren en dat bijvoorbeeld acneklachten kunnen toenemen.

Weinig slaap

Naast geestelijke stress is er nog een andere boosdoener, namelijk; langdurig slaaptekort. Waarschijnlijk herken je het wel, ‘s avonds lig je te woelen in bed en slaap je eindelijk, gaat die wekker weer af! Je neemt je elke dag weer voor om op tijd te gaan slapen, maar als je in bed ligt kan je de slaap nog niet vatten. Maar wist je dat dit niet altijd  jouw schuld hoeft te zijn?

De jetlag na de vakantie kent iedereen wel, maar wist je dat er ook een ander soort bestaat? Dit noemen we ‘de sociale jetlag’. Deze is misschien nog wel lastiger dan een normale jetlag, omdat hij vaak wordt veroorzaakt doordat mensen van nature een ander slaapritme hebben dan hun omgeving eist. We vinden het volkomen normaal om wakker te worden door een wekker. Maar eigenlijk betekent dit dat jouw lichaam er nog niet klaar voor is om de dag te beginnen.

Leefstijl

Een sociale jetlag is het verschil tussen wat onze biologische klok wil en wat onze sociale klok doet. De biologische klok zorgt ervoor dat een groot aantal essentiële lichaamsprocessen volgens een vast 24-uursritme verloopt. Dit 24-uursritme wordt ook wel ‘circadiane ritme’ genoemd en is belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam. Voorbeelden zijn hormoonspiegels, schommelingen in de lichaamstemperatuur en de slaap-waakcyclus. Het biologische ritme houdt rekening met jouw natuurlijke behoeftes en wordt aangestuurd door daglicht. Vroeger werden we wakker als de zon opkwam en gingen we slapen als de zon onder ging.

Omdat we door onze moderne technologie niet meer afhankelijk zijn van zonlicht, blijven we ‘s-avonds langer op (gezellig netflixen!) en ‘s-morgens bepaalt niet de zon of jij wanneer je wakker wordt, maar de wekker (ugh..).

Helaas houdt onze biologische klok geen rekening met onze sociale verplichtingen, maar met het ritme van de dag en de nacht. Als onze biologische en sociale klok niet synchroon lopen, raakt ons lichaam uit balans. Vaak is dit merkbaar omdat je ’s-morgens een wekker moet zetten en nog altijd moe bent (een katerig gevoel) als je op school of werk start. Je mist je concentratie om lekker aan het werk te gaan.

Cortisol

Slaaptekort zorgt voor overproductie van cortisol. In normale hoeveelheden zorgt dit hormoon ervoor dat er extra energie vrijkomt en het reactievermogen wordt versneld. Zo kunnen we onszelf door vervelende situaties heen slepen of op tijd wakker worden.

Wanneer cortisol chronisch in het lichaam aanwezig is, verstoort het de homeostasis (natuurlijke balans) in ons lichaam. Op korte termijn zorgt dit voor een verhoogde talgproductie en gevoeligheid voor ontstekingen. Dit resulteert vaak in puistjes.

Op langere termijn verstoort het de celvernieuwing in de huid. Deze kan daardoor minder goed zijn vetten en vocht vasthouden. Dit noem je ook wel trans epidermaal waterverlies (TEWL). Hierdoor zal de huid er droger en doffer uit zien.

Alsof bovenstaande nog niet erg genoeg is, verhoogt cortisol ook  de hoeveelheid suiker in het bloed waardoor glycatie ontstaat (versuikering collageen) en komen er stofjes vrij die collageen en elastine afbreken (oxidatie). Hierdoor worden de steun- en rekweefsels in de huid stugger en zal de huid sneller verouderen en rimpelen.

Melatonine

Naast Cortisol is er nog een slaap gerelateerd stofje wat van invloed is op onze huid. Namelijk Melatonine. De meesten van jullie zullen dit wel kennen als een slaaphormoon. Klopt! Maar naast het waken over ons dag en nachtritme heeft het nog een belangrijke functie. Het zorgt ‘s nachts voor herstel in onze cellen en stuurt de productie van collageen aan.

Ik hoef jullie ondertussen niet meer uit te leggen dat te weinig slaap dramatisch voor je huid is…

Wat kan ik eraan doen?

Helaas is er geen snelle hack om je bioritme te beïnvloeden. Het makkelijkste zou zijn om geen wekker te zetten en overdag lekker in de zon te gaan zitten. Helaas hebben de meesten van ons allerlei verplichtingen wat dit onmogelijk maakt.

Wat wel goed kan helpen om eerder (natuurlijker) moe te worden, is om de blootstelling aan kunstlicht te beperken. (Zon)licht regelt ons dag- en nachtritme, je kan dit in jouw voordeel gebruiken. ‘s-Morgens kan je het zonlicht gebruiken om wakker te worden. Als je nu ’s-avonds minder kunstlicht toelaat (met name het blauwe licht van laptop of telefoon), zal jouw lichaam eerder slaperig/moe worden. Als je dan eerder in bed gaat liggen, zal je meer uren  slapen en worden de bijwerkingen van een sociale jetlag kleiner. Het meest effectief is een constant slaapritme, dus ook in het weekend op hetzelfde tijdstip je bed uit!

Naast bovenstaand advies zou je ook gebruik kunnen maken van MindYourMind van Hush and Hush. Dit is een volledig natuurlijk product (supplement) wat ondersteuning kan bieden bij een goed slaapritme, zodat je lichaam én geest goed kunnen opladen!

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

Littekens laseren: Ervaringen uit de praktijk

Littekens, of ze nu zijn ontstaan door acne, een blessure of een operatie, kunnen een storende invloed hebben op het uiterlijk en het zelfvertrouwen. In mijn praktijk behandel ik regelmatig zowel acnelittekens als andere vormen van littekens met verschillende...

Is natuurlijke huidverzorging altijd beter?

Er wordt vaak gezegd dat natuurlijk verkregen ingrediënten beter zijn dan synthetische ingrediënten. Mij wordt dan ook dagelijks de vraag gesteld waarom ik merken met zowel een natuurlijke als chemische achtergrond op de plank heb staan. Zelf ben ik grote fan van...

Wat is de beste behandeling voor rosacea?

Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral in het gezicht voorkomt. Het kan zorgen voor roodheid, zichtbare adertjes en soms zelfs voor bultjes of puistjes. Voor mensen met rosacea kan het lastig zijn om de juiste behandeling te vinden. In deze blog...

De 5 meest gestelde vragen over oksels laseren

Laserontharing is een effectieve en steeds populairder wordende methode om ongewenst haar te verwijderen, vooral op gevoelige plekken zoals de oksels. Als je overweegt om je oksels te laten laseren, heb je waarschijnlijk een aantal vragen. In deze blog beantwoord ik...

Wat kun je verwachten bij het laseren van littekens?

Littekens zijn huidklachten die ontstaan door beschadigingen zoals acne, operaties of brandwonden. Deze littekens kunnen storend zijn, maar gelukkig zijn er effectieve behandelingen om ze minder zichtbaar te maken. Een van de meest veelbelovende methoden is het...

Een strakker gezicht zonder operatie

 De wens om huidveroudering en een slappe huid te verzachten zonder de natuurlijke schoonheid te verliezen, is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Botox en fillers zijn niet meer voor iedereen de eerste keuze. Steeds meer mensen zoeken naar subtiele, natuurlijke...

Hoe kom je van een vette huid af?

Het hebben van een vette huid kan een uitdaging zijn. Veel mensen vinden het lastig om hun huid in balans te krijgen, vooral omdat er zoveel verschillende producten op de markt zijn. Het kan moeilijk zijn om te bepalen welke producten echt werken en welke vooral loze...

Benen epileren: wat is de beste manier?

Of je nu gaat voor gladde benen voor een speciale gelegenheid of gewoon omdat je het fijn vindt, er zijn verschillende methoden om ongewenst beenhaar te verwijderen. Van scheren en harsen en tot het gebruik van ontharingscrèmes en laserepilatie: elke techniek heeft...

Image Skincare en huidvernieuwing?

Waarom huidvernieuwing? Op je 30e doet je huid er ongeveer 30 dagen over om zich volledig te vernieuwen. Soms laat dit proces te wensen over, waardoor cellen niet overal even goed loslaten. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals het beschermingsmechanisme...

Wat helpt natuurlijk tegen acne?

Acne is een huidziekte die door verschillende factoren kan ontstaan, zoals ontstekingen en verstopte poriën. Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen, afhankelijk van de ernst en de hoeveelheid littekens. Wil jij acne natuurlijk behandelen? lees dan...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo