Waarom moet ik mijn huid voorbereiden op een chemische peeling?
Het behandelsucces van een peeling is niet alleen afhankelijk van het soort peeling dat wordt gebruikt. Het zijn met name de voorbereiding en nazorg van de huid die het grootste verschil maken. Als de huid goed voorbereid is op een peeling, verkort dit de hersteltijd en kan het uiteindelijke effect verbeterd worden. Vandaag leg ik precies uit hoe dit in zijn werk gaat.
Wat zijn de voordelen van peeling?
Chemische peeling is heel veelzijdig. Je kan het inzetten om pigment te verminderen, acne te verminderen, rimpeltjes te verzachten en de huid te hydrateren. Vrijwel elke huid knapt dus wel op van een peeling! Hoe gaat dit in zijn werk? Een chemische peeling zorg ervoor dat er op een gecontroleerde manier een laagje dode huidcellen wordt verwijderd. Hierdoor komt er een mooie nieuwe frisse huidlaag tevoorschijn.
Chemische peeling is er zowel in oppervlakkige als diepere peeling. Waar de oppervlakkige chemische peelings subtiele huidverbetering bieden omdat ze niet verder komen dan de bovenste huidlagen, bieden de intensievere peelings meer zichtbaar resultaat omdat ze tot in de dermis komen. Dit vraagt een langere hersteltijd en goede voorbereiding van de huid(conditie). Dit is dus ook gelijk de reden waarom er nooit als eerste behandeling een diepe peeling kan worden toegepast.
Voorbereiding op peeling
Zoals eerder verteld, is zeker bij de diepere peelings de voorbereiding essentieel. Dit om ervoor te zorgen dat jouw huid de intensiteit van de peeling aan kan. Alle draait dus om een goede genezing. Daardoor wordt het eindresultaat beter en houdt het ook langer aan.
Wat is het doel van voorbereiden? De meeste huiden hebben een gemiddelde PH waarde van rond de 5.5. Daarom zijn alle peelings ontwikkeld om optimaal te werken bij deze zuurgraad. Een vette huid is minder zuur (pH groter dan 7), dit vermindert de absorptie van peeling waardoor het niet diep genoeg komt. Een droge huid is zuurder (heeft een lagere pH dan 5) dit vergroot de absorptie van de peeling waardoor hij te diep komt. Zeker dit laatste is iets wat we niet willen omdat het een slechtere genezing, langdurige roodheid en schilfering veroorzaakt.
Voor een optimale werking van de peeling is het belangrijk om het vochtgehalte en de zuurgraad in de huid eerst te stabiliseren. Dit doen we door middel van voorbereidende producten. Meestal bestaat het uit een combinatie van zonbescherming, een vochtherstellende crème en een product wat een verdunde versie van de uiteindelijke peeling bevat. Dan kan de huid alvast kan wennen aan de zuurgraad en zullen bijwerkingen na de peelingbehandeling minder zichtbaar zijn. Dit maakt het makkelijker om een behandeling met jouw dagelijkse leven te combineren.
Wat moet ik doen na een chemische peeling?
Zoals ik eerder zei, haalt peeling een laagje van de huid weg. Hierdoor raakt de vet-, vocht- en zuurbalans in de huid tijdelijk verstoord. Om de beschermende barrièrefunctie weer zo snel mogelijk te herstellen, moeten we de huid na een peeling dus een beetje helpen:
- Na een peeling heeft de huid voornamelijk behoefte aan vochtherstellende, zonbeschermende en verzachtende producten. Het duurt even voor de huid weer volledig is hersteld.
- Producten met fruitzuren en retinol kan je beter even laten staan. Je huid zal je dankbaar zijn! Gemiddeld kan het na een week weer gebruikt worden. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met jouw huidtherapeut.
- Hou de huid zo droog mogelijk (water droogt de huid uit). Dus zweten in de sportschool, sauna of baden een even vermijden. Vijf minuten functioneel douchen kan uiteraard wel.
- Zorg dat de huid niet uitdroogt in de dagen na de peeling. Gebruik een milde huidreiniger en breng hydraterende crème aan, dit mag eventueel meerdere keren per dag. Bij huid met zorg adviseer ik de Total recovery gel of Total recovery cream van Toskani.
- Bescherm de huid! Om pigmentvlekken te voorkomen is het belangrijk om de huid te beschermen tegen UV-straling. Gebruik daarom zeker 2-4 weken na de peeling dagelijks een zonbescherming met minimaal factor 30. Oók als de zon niet schijnt. Vermijd directe blootstelling aan de zon (en dus ook de zonnebank).
- Wacht zeker tot 24 uur na de behandeling met het aanbrengen van make-up en gebruik bij voorkeur minerale make-up zoals bijvoorbeeld mineralogie.
- Tot 7 dagen na de behandeling mag je niet harsen of scrubben. Door de peeling is er een huidlaagje verwijderd. Daardoor kunnen deze behandelingen veel te hard zijn voor de huid. Bij intensievere peelings kan de wachttijd zelfs enkele weken zijn.
- Wees geduldig! Een beetje last van bijwerking na een peeling is wel normaal. De peeling boost namelijk de celdeling en huidvernieuwing. Lichte roodheid, een strak gevoel en enige schilfering na 2-3 dagen zijn normaal. Deze zullen allemaal over het algemeen na maximaal 7 dagen weer verdwijnen.
Wil jij meer weten over behandeling met chemische peeling? Kijk dan op deze pagina.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo