Waarom moet ik mijn huid voorbereiden op een chemische peeling?

27 jul 2022

Het behandelsucces van een peeling is niet alleen afhankelijk van het soort peeling dat wordt gebruikt. Het zijn met name de voorbereiding en nazorg van de huid die het grootste verschil maken. Als de huid goed voorbereid is op een peeling, verkort dit de hersteltijd en kan het uiteindelijke effect verbeterd worden. Vandaag leg ik precies uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wat zijn de voordelen van peeling?

Chemische peeling is heel veelzijdig. Je kan het inzetten om pigment te verminderen, acne te verminderen, rimpeltjes te verzachten en de huid te hydrateren. Vrijwel elke huid knapt dus wel op van een peeling! Hoe gaat dit in zijn werk? Een chemische peeling zorg ervoor dat er op een gecontroleerde manier een laagje dode huidcellen wordt verwijderd. Hierdoor komt er een mooie nieuwe frisse huidlaag tevoorschijn.

Chemische peeling is er zowel in oppervlakkige als diepere peeling. Waar de oppervlakkige chemische peelings subtiele huidverbetering bieden omdat ze niet verder komen dan de bovenste huidlagen, bieden de intensievere peelings meer zichtbaar resultaat omdat ze tot in de dermis komen. Dit vraagt een langere hersteltijd en goede voorbereiding van de huid(conditie). Dit is dus ook gelijk de reden waarom er nooit als eerste behandeling een diepe peeling kan worden toegepast.

Voorbereiding op peeling

Zoals eerder verteld, is zeker bij de diepere peelings de voorbereiding essentieel. Dit om ervoor te zorgen dat jouw huid de intensiteit van de peeling aan kan. Alle draait dus om een goede genezing. Daardoor wordt het eindresultaat beter en houdt het ook langer aan.

Wat is het doel van voorbereiden? De meeste huiden hebben een gemiddelde PH waarde van rond de 5.5. Daarom zijn alle peelings ontwikkeld om optimaal te werken bij deze zuurgraad. Een vette huid is minder zuur (pH groter dan 7), dit vermindert de absorptie van peeling waardoor het niet diep genoeg komt. Een droge huid is zuurder (heeft een lagere pH dan 5) dit vergroot de absorptie van de peeling waardoor hij te diep komt. Zeker dit laatste is iets wat we niet willen omdat het een slechtere genezing, langdurige roodheid en schilfering veroorzaakt.

Voor een optimale werking van de peeling is het belangrijk om het vochtgehalte en de zuurgraad in de huid eerst te stabiliseren. Dit doen we door middel van voorbereidende producten. Meestal bestaat het uit een combinatie van zonbescherming, een vochtherstellende crème en een product wat een verdunde versie van de uiteindelijke peeling bevat. Dan kan de huid alvast kan wennen aan de zuurgraad en zullen bijwerkingen na de peelingbehandeling minder zichtbaar zijn. Dit maakt het makkelijker om een behandeling met jouw dagelijkse leven te combineren.

Wat moet ik doen na een chemische peeling?

Zoals ik eerder zei, haalt peeling een laagje van de huid weg. Hierdoor raakt de vet-, vocht- en zuurbalans in de huid tijdelijk verstoord. Om de beschermende barrièrefunctie weer zo snel mogelijk te herstellen, moeten we de huid na een peeling dus een beetje helpen:

  • Na een peeling heeft de huid voornamelijk behoefte aan vochtherstellende, zonbeschermende en verzachtende producten. Het duurt even voor de huid weer volledig is hersteld.
  • Producten met fruitzuren en retinol kan je beter even laten staan. Je huid zal je dankbaar zijn! Gemiddeld kan het na een week weer gebruikt worden. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met jouw huidtherapeut.
  • Hou de huid zo droog mogelijk (water droogt de huid uit). Dus zweten in de sportschool, sauna of baden een even vermijden. Vijf minuten functioneel douchen kan uiteraard wel.
  • Zorg dat de huid niet uitdroogt in de dagen na de peeling. Gebruik een milde huidreiniger en breng hydraterende crème aan, dit mag eventueel meerdere keren per dag. Bij huid met zorg adviseer ik de Total recovery gel of Total recovery cream van Toskani.
  • Bescherm de huid! Om pigmentvlekken te voorkomen is het belangrijk om de huid te beschermen tegen UV-straling. Gebruik daarom zeker 2-4 weken na de peeling dagelijks een zonbescherming met minimaal factor 30. Oók als de zon niet schijnt. Vermijd directe blootstelling aan de zon (en dus ook de zonnebank).
  • Tot 7 dagen na de behandeling mag je niet harsen of scrubben. Door de peeling is er een huidlaagje verwijderd. Daardoor kunnen deze behandelingen veel te hard zijn voor de huid. Bij intensievere peelings kan de wachttijd zelfs enkele weken zijn.
  • Wees geduldig! Een beetje last van bijwerking na een peeling is wel normaal. De peeling boost namelijk de celdeling en huidvernieuwing. Lichte roodheid, een strak gevoel en enige schilfering na 2-3 dagen zijn normaal. Deze zullen allemaal over het algemeen na maximaal 7 dagen weer verdwijnen.

Wil jij meer weten over behandeling met chemische peeling? Kijk dan op deze pagina.

 

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere weer. Hier zijn vijf makkelijke tips om je huid stralend en gezond te...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is essentieel om de oorzaak van droge huid te achterhalen, want een goede...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode voor het verwijderen van ongewenst haar. Echter, deze krachtige...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en vereist een speciale aanpak voor verzorging en bescherming. Het...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te beginnen. Maar wat maakt een peeling nou zo effectief? Wat is het Geheim...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van hebben, vooral op de bovenarmen, benen, of zelfs het gezicht. Wat is...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te gebruiken. Het gebruikt een speciaal apparaatje dat kleine korreltjes...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele of bruine tint aanneemt. Dit kan iedereen overkomen, ongeacht de...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid beïnvloeden, maar ook iemands zelfvertrouwen. Het is daarom van belang om...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te verwijderen. Dit gebeurt meestal met behulp van fijne deeltjes, zoals...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo