Actieve Acne met IPL behandelen?
Naast de klassieke dieptereiniging en peeling is er ook een andere behandelmethode voor acne, namelijk IPL. Door het inzetten van gefilterd licht wordt de acnebacterie geremd en tegelijkertijd roodheid en pigmentatie in de huid aangepakt. Deze behandeling is uitermate geschikt voor de behandeling van actieve acne, zoals puistjes, roodheid en ontstekingen. IPL is ook goed inzetbaar als je bijvoorbeeld geen medicatie (zoals roacutane) voor je acné kunt gebruiken. In deze blog vertel ik je alles over deze acnebehandeling met IPL.
Waarom werkt IPL bij Acne?
IPL is een van de meest toegepaste vormen van lichttherapie. Het M22 systeem is specifiek ontworpen om op gecontroleerde wijze, korte, snelle en intense lichtpulsen te produceren. Het kopstukstuk van de laser bevat meerdere filters. Hiermee kan ik de huid behandelen zonder (thermische) restschade en ongemak. Het voordeel is dat je door inzet van het acnefilter meerdere problemen tegelijkertijd aanpakt. Oppervlakkig richt het zich namelijk op de acne bacterie, pigmentatie en roodheden in de huid. In de diepere huidlagen zorgt deze juist voor meer zuurstof in de talgklieren (en laat de talgklieren ook krimpen), daardoor kan de acne bacterie zich niet goed voortplanten (hij houdt namelijk niet van zuurstof!). Indien nodig wordt de behandeling gecombineerd met een peeling of dieptereiniging.
Tip: Wist je dat IPL niet alleen wordt ingezet tegen acné? Met de juiste filter kun je namelijk ook ontharen of pigment en bloedvaatjes reduceren!
Tijdens de IPL acnebehandeling
Tijdens de behandeling is het belangrijk dat je een veiligheidsbrilletje draagt. Deze beschermt je ogen. Daarnaast krijg je koele gel op je huid aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het IPL licht goed wordt geleid naar en door de huid (voor een optimaal resultaat). Heb je de bril op en is de gel aangebracht? Dan zet ik met het IPL handstuk losse ‘flitsen’ op het te behandelen gebied tot alles is behandeld. De behandeling is over het algemeen goed te verdragen, maar kan bij grotere ontstekingen wat gevoelig zijn.
Voor mijn acnebehandelingen met IPL maak ik gebruik van de M22 van Lumenis. Deze bevat ook interne koeling (in het handstuk) wat jou toch net wat extra comfort biedt in de behandelstoel.
Direct na de behandeling
Na de IPL acnebehandeling kun je last hebben van wat roodheid, maar dit verdwijnt over het algemeen binnen enkele uren. In de meeste gevallen kun je jouw make-up gewoon weer aanbrengen na de behandeling. Ik adviseer wel om de eerste dagen na de behandeling uit de zon te blijven en, zoals altijd, gebruik te maken van een créme met minimaal SPF 30
Is IPL voor elk huidtype geschikt?
IPL is vooral geschikt voor de wat lichtere huidtypen. Ik kan met IPL zelfs een huid behandelen die last heeft van zeer actieve (ontstoken) acné. Voor het behandelen van acné met IPL heb je gemiddeld zo’n vijf behandelingen nodig. Heb je een donkerdere huid? Dan is IPL niet geschikt, maar kan ik bijvoorbeeld wel behandelen met mijn Omnilux. Deze gezichtslamp legt een ‘masker’ van blauw licht over jouw huid en werkt tegen acné.
Overweeg jij een acnebehandeling met IPL?
Wil jij weten of jouw acne behandeld kan worden met IPL? Maak dan een afspraak voor een kosteloos intakegesprek.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo