Kun je een gerstekorrels in een litteken verwijderen?
Om te beginnen, gerstekorrels zijn kleine, witte of gele bultjes die zich onder de huid vormen. Wist je dat deze ongeveer 1-2 mm groot zijn en meestal voorkomen rondom ogen, neus en wangen. Ze worden veroorzaakt door dehydratatie en onderhuidse ophoping van dode huidcellen (keratine). Wat veel mensen niet weten is dat ze ook kunnen ontstaan tijdens het genezingsproces (littekenvorming) na een verwonding. Daarom leg ik onderstaand alles hierover uit.
Hoe ontstaan gerstekorrels?
Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zie ook mijn eerdere blog. Een specifiek type gerstekorrel is de traumatische milia. Deze ontstaat als gevolg van letsel of trauma aan de huid. Het kan bijvoorbeeld optreden in littekens na huidletsel zoals: een brandwond, operatie of acne. Soms ontstaan ze door het gebruik van irriterende geneesmiddelen of cosmetica. Daarnaast kan behandeling met C02 laser of medische peeling een oorzaak zijn.
Een milia of gerstekorrel wordt beschouwd als een (miniatuur) cyste. Een cyste is een abnormale ophoping van cellen, vloeistoffen of andere materialen binnen een gesloten zak of holte onder de huid. In het geval van milia is de mini cyste gevuld met keratine, een taai eiwit dat van nature de huid, haren en nagels verstevigt.
Zijn gerstekorrels schadelijk?
Kortom het belangrijkste verschil tussen gewone en traumatische gerstekorrels is dus de oorzaak. Normale gerstekorrels ontstaan door dehydratie en ophoping van keratine. Terwijl traumatische gerstekorrels ontstaan door beschadiging van de huid. Hoewel gerstekorrels als cysten worden beschouwd, zijn ze meestal onschadelijk en veroorzaken ze doorgaans geen pijn of ongemak.
Behandeling
In beide benoemde gevallen kunnen milia behandeld worden als ze cosmetisch storend zijn. De behandeling bestaat meestal uit het zorgvuldig doorprikken en verwijderen van de milia of gerstekorrels. Hiervoor kan je terecht bij een huidtherapeut of schoonheidsspecialist. Kortom het is belangrijk om voorzichtig te zijn en niet zelf te proberen gerstekorrels uit een litteken te verwijderen. Vooral omdat dit het risico van infectie, littekenvorming of andere complicaties kan vergroten. Tot slot, raadpleeg altijd een huidtherapeut of schoonheidsspecialist voor een juiste behandeling van milia in een litteken.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo