Zonnevlekken uit je gezicht verwijderen
Deze vlekken ontstaan als de huid teveel wordt blootgesteld aan de zon. Hoe ouder je wordt, des te meer vlekken je krijgt. Misschien heb je er zelf nog geen last, van maar zie je ze wel bij je opa en oma. Toch komen zonnevlekken niet alleen bij oudere mensen voor. Als de huid al vroeg veel zonschade oploopt kunnen ze al rond je 30ste zichtbaar worden. Gelukkig zijn ze meestal relatief eenvoudig te verwijderen.
Hoe ontstaan zonnevlekken?
Zonnevlekken; in de naam wordt al verwezen naar de meest voorkomende oorzaak, de zon! Ze kunnen op het hele lijf voorkomen maar komen het meest voor op lichaamsdelen die vaak in de zon zijn.
Hoe komt dit? De zon is een gigantische vuurbal die een grote hoeveelheid straling op de aarde afvuurt. Tegen de meeste straling worden wij beschermd door de Ozonlaag. Er is echter 1 soort straling die niet wordt tegengehouden, namelijk ultraviolette straling. Deze straling kan veranderingen aan ons DNA toebrengen. Op zich is dit niet gelijk een probleem, maar na verloop van tijd kan ons lichaam de (cel)schade niet meer 100% repareren. Deze schoonheidsfoutjes kunnen ervoor zorgen dat pigmentcellen ontregeld raken en teveel pigment naar bepaalde cellen transporteren. De ophoping van pigment veroorzaken uiteindelijk pigmentvlekken.
Zonnevlekken weerspiegelen dus niet alleen leeftijd, maar ook levensstijl. Ze herinneren ons eraan dat de eerste onomkeerbare DNA schade aan onze cellen is ontstaan. Pigmentvlekken zij volkomen onschuldig, ze hebben echter wel dezelfde oorzaak als huidkanker. Ze zijn een vroegtijdig alarm dat het echt de hoogste tijd is om jouw huid goed te gaan beschermen tegen de zon. Altijd en overal, zodat deze gezond blijft!
Verschillende soorten zonnevlekken!
Zonnevlekken worden ook wel ouderdomsvlekken, levervlekken, of lentigo solaris genoemd. Hiermee worden meestal de ronde platte pigmentvlekken bedoeld. Maar wist je al dat er door zonschade ook kapotte vaatjes, rode, grijze of ruwe plekken kunnen ontstaan?
- Lentigo solaris (pigmentvlekken)
- Ouderdomswratten (verruca seborhoica)
- Bloedblaartjes (hemangioom senilis)
- Couperose
- Melasma
- Actinische keratose.
- Huidkanker
Als je zwanger bent heb je extra veel kans op zonschade
Word je zonnevlek de baas!
Pigmentvlekken, bloedblaasjes en couperose zijn te behandelen met technieken die diep in de huid ingrijpen. Denk hierbij aan behandelingen met IPL of laser. In het geval van Melasma (zwangerschapsmasker) kan beter een behandeling met de Spot Out kit worden toegepast.
Voor extra ondersteuning kunnen huidherstellende ingrediënten worden ingezet, zoals:
hyaluronzuur, jojoba-olie, peptides, en antioxidanten (vitamine A = retinol, vitamine B3 = Niacinamide, vitamine C & E). Daarnaast blijft een goede zonbescherming ook een must om verdere schade te vermijden! Voorkomen is beter dan genezen.
Producttips
- Toskani – Anti-Pollution Total Defense Cream (beschermt tegen: UVA, UVB, HEV en IR-licht).
- IMAGE Skincare – Facial Illuminator (serum, bevat Niacinamide, vitamine B3).
- Meditopics – Provitamine crème (goede nachtcrème met herstellende ingrediënten zoals vitamine C, Niacinamide en vitamine E).
- Toskani – Skin Architect Cream (bevat 1% Retinol, vitamine A).
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo