074 20 20 233 info@huidmetzorg.nl

Waarom ontstaan pigmentvlekken als je zwanger bent?

2 aug 2022

Zwanger zijn is voor veel vrouwen een bijzondere periode in hun leven. Tijdens een zwangerschap ondergaat je lichaam allerlei veranderingen om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. Dit heeft niet alleen invloed op je groeiende buik maar ook op je huid, haar, en nagels. Wist je al dat door de zwangerschapshormonen je pigmentcellen actiever worden? Dit zorgt ervoor dat tijdens de zwangerschap de huid op sommige plekken donkerder wordt. Meestal als eerste zichtbaar op het tepelhof en onder de navel als de linea nigra (zwangerschapsstreep). Bij de meeste vrouwen gaat dit vanzelf weer over. Maar soms kan de huid na de zwangerschap blijvend donkerder gekleurd zijn, zeker in het gezicht kan dit vervelend zijn. Hieronder leg ik uit hoe pigmentvlekken tijdens de zwangerschap ontstaan, wat je ertegen kan doen en hoe je het zoveel mogelijk kan voorkomen.

Wat is een pigmentvlek?

Ik schreef er eerder al een blog over. Pigmentvlekken ontstaan door een lokale ophoping van melanine in de huid. Melanine is een moeilijk woord voor de rode, gele of bruine kleurstof die onze huid, ogen en haren kleur geeft. In de huid heeft het een beschermende functie tegen Uv straling. Als de huid teveel wordt blootgesteld aan de zon, wordt er onderin de huid  pigment aangemaakt en als een pakketje afgegeven aan de bovenste huidlagen. Hier gaan ze open en werkt het pigment als een beschermend parapluutje tegen zonschade. Soms gaat er echter iets mis in de verdeling. Dan klontert het pigment samen en ontstaat er een pigmentvlek, dit kan over het hele lichaam voorkomen.

Pigmentvlekken tijdens jouw zwangerschap

Tijdens een zwangerschap wordt meer MSH aangemaakt. Dit staat voor melanocyt (pigmentcel) stimulerend hormoon. Weet je nog: melanine is dat stofje dat ervoor zorgt dat de huid rondom de tepels donkerder kleurt. Heel nuttig, want hierdoor kan de baby ze straks makkelijker vinden. Maar hetzelfde hormoon kan ook voor verkleuring in het gezicht zorgen. Meestal zitten de pigmentvlekken dan op het voorhoofd, wangen, rond de ogen of op de bovenlip als een soort snorretje. Omdat het vaak ontstaat in de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapsmasker (melasma) genoemd. Alhoewel een zwangerschapsmasker totaal niet schadelijk is, kan het wel heel vervelend zijn omdat het zo duidelijk zichtbaar is. Het goede nieuws is dat ze meestal snel na de bevalling weer verdwijnen. Slechts in zeldzame gevallen trekken ze niet meer weg. Gelukkig kunnen ze dan goed behandeld worden door een huidtherapeut.

Beschermen

Bij Melasma geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Het enige wat echt goed helpt, is het aanbrengen van zonbescherming en dragen van een zonnehoed. Overal en altijd, dus ook in de winter! Gebruik minimaal een spf 30, breng deze om de 2 uur aan. Wil je meer informatie? Lees er alles over in mijn eerdere blog over zonbescherming.

Behandeling

Omdat de huid tijdens een zwangerschap heel gevoelig is, kan hij anders reageren dan normaal. Daarom is het niet verstandig om te behandelen tijdens een zwangerschap. Wel kan ik als huidtherapeut advies geven over de beste zonnebrandcrème voor jouw huid. Daarnaast kan ik helpen bij het uitkiezen van camouflageproducten en jou leren om de vlekken te verbergen. Als de vlekken na de behandeling niet verdwijnen kan ik verschillende pigmentbehandelingen bieden om melasma aan te pakken:

Welke behandeling voor jou geschikt is, ligt aan op welke diepte het pigment ligt en wat er eventueel eerder aan behandelingen is gedaan. Maar dit zoek ik graag samen met jou uit en dan krijg je van mij een passend advies welke behandeling en/of producten voor jouw huid en huidaandoening het beste werken. Kom je langs voor een afspraak? Deze kun je zelf inplannen, maar bellen/mailen mag natuurlijk ook altijd.

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2019 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapie in Hengelo