Is een laserbehandeling pijnlijk?
Laserbehandeling in een populaire behandeling bij Huid met zorg. Tijdens de voorafgaande intake wordt vaak gevraagd of laserbehandeling pijnlijk is. Voornamelijk omdat er ontzettend veel geschreven is over pijnloos ontharen. Maar is dit wel echt mogelijk? Om deze vraag te beantwoorden gaat deze blog dieper op het werkingsmechanisme van laser in.
Laserlicht
Om goed uit te leggen hoe een laser werkt, zou ik eigenlijk moeten uitleggen wat licht is, maar dan zou ik morgen nog niet klaar zijn. Uitgelegd in een notendop: Licht bestaat uit allemaal kleine energiedeeltjes (zogenaamde fotonen). De mate waarin deze heen en weer trillen bepaalt welke kleur licht we zien. Let op: sommige kleuren licht (zoals infrarood) zijn onzichtbaar voor het menselijk oog. Elke kleur licht heeft een ander soort energie.
Normaal gesproken bestaat daglicht of lamplicht uit meerdere kleuren en gaat het alle kanten op. Gefilterd laserlicht bestaat uit 1 kleur en komt loodrecht uit het apparaat. Hierdoor kan je de lichtstraal heel precies mikken. Hier kunnen we handig gebruik van maken om bepaalde structuren in de huid gecontroleerd te veranderen.
Chromofoor (kleur)
Het mooie aan fotonen (energiedeeltjes) is dus dat ze alleen energie afgeven aan deeltjes (moleculen) die dezelfde kleur als zijzelf hebben. De rest wordt teruggekaatst of doorgelaten zonder hitte af te geven aan huidweefsel. Omdat de fotonen na het raken van een doel ophouden te bestaan, is behandeling met laser (mits goed uitgevoerd) in principe heel erg veilig. Stel je zet de laser op een pigmentvlek dan wordt alleen die vernietigd en niet het weefsel er omheen omdat de energie alleen in de vlek vloeit.
Werking laser op de huid
Een laser werkt fotoakoestisch (met druk/schokgolfje) of fotothermisch (warmteontwikkeling). Deze warmteontwikkeling kent drie vormen, namelijk:
- De stolling van eiwitten (50-100 graden)
- Verdamping van weefsel (100 graden)
- Verkoling van weefsel (boven de 100 graden)
Doelen die je met laser in de huid kan raken zijn:
- Melanine (pigment van huid en haar)
- Inkt (tatoeages)
- Hemoglobine (bloed/bloedvaatjes)
- Water (littekens/structuurverbetering huid)
Huidafwijkingen die vaak worden behandeld met laser:
- Overbeharing
- Vaatjes
- Littekens
- Pigmentvlekken
- Tatoeages
- Huidveroudering
- Beenvaatjes
- Goedaardige huidaanhangsels/bultjes
Wat ik bijvoorbeeld zelf interessant vind, is dat je een (doorzichtig) bloedvat op zichzelf niet kan behandelen. Deze kan namelijk geen energie opnemen (omdat die kleurloos is). Toch kunnen we vaatjes wel behandelen. Dit doen we door de laser in te stellen op het bloed en dit op te warmen, waardoor de vaatwand aan elkaar wordt geplakt door gestolde eiwitten. Mooi he?
Conclusie
Het behandelen met laser is dus behandelen met warmteontwikkeling en het afbreken van weefsel. En dit dan zelfs met temperaturen oplopend tot boven de 100 graden. Uiteraard is dit heel kortstondig, vaak erg ondiep en een klein oppervlakte tegelijk. Daardoor kunnen we dit verdragen, maar dat betekent niet dat het pijnloos is! Een laserbehandeling is gevoelig en, afhankelijk van de indicatie/behandeling, soms ook een beetje pijnlijk. Als huidtherapeut bereid ik je hierop voor en bespreken we samen hoe we hiermee omgaan. Door middel van koeling kan er vaak comfort worden geboden en ebt de gevoeligheid ook na iedere puls met de laser zeer snel weer weg (een puls is erg kort, namelijk milliseconden).
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo