Bescherm je huid tegen de zon: Essentiële tips voor een gezonde huid

15 jun 2023

De zon kan heerlijk aanvoelen op je huid, maar langdurige blootstelling kan ernstige schade veroorzaken. Het beschermen van je huid tegen de schadelijke effecten van de zon is van vitaal belang voor het behoud van een gezonde huid op lange termijn.

Waarom is zonlicht gevaarlijk?

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling. Dit gaat om zichtbaar licht dat we kunnen zien, infrarood dat de warmte geeft waar we allemaal van houden en ultraviolet (UV) licht. Het zijn de ultraviolette stralen die ons helpen om vitamine D aan te maken, maar ze kunnen ook negatieve effecten hebben!.

  • UV-licht bestaat uit twee verschillende soorten ultraviolette straling, UVA en UVB. Het heeft een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Deze kortere golflengte betekent niet alleen dat we het niet kunnen zien, maar ook dat het de oppervlakte van de huid kan doordringen.
  • UVA-licht kan doordringen tot in de lederhuid (dermis), die structuur en elasticiteit aan de huid geeft. Deze laag bevat collageen en elastinevezels die zorgen voor de structuur en elasticiteit van de huid. Als deze laag beschadigd raakt, kan dit het verouderingsproces verergeren en leiden tot rimpels of een verslapte huid. En natuurlijk kan UVB, hoewel het niet zo diep doordringt en alleen het bovenste laagje van de huid (epidermis) bereikt, nog steeds schade veroorzaken. Dit noemen we zonnebrand.

Beschermen

Het beschermen van je huid tegen de zon is essentieel voor het behoud van een gezonde huid en het voorkomen van schade op lange termijn. Met enkele simpele aanpassingen kun je je huid effectief beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Vergeet niet dat een gezonde huid niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan je algehele welzijn. Dus neem de nodige maatregelen, geniet verantwoord van de zon en zorg goed voor je huid! Enkele tips om je huid te beschermen tegen de zon en de schadelijke gevolgen te minimaliseren:

  1. De zon zendt ultraviolette straling uit in de vorm van UVA- en UVB-stralen. Beide soorten straling kunnen schadelijk zijn voor je huid en leiden tot verbranding, vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van deze gevaren en passende maatregelen te nemen om je huid te beschermen.
  2. Kies een zonnebrandcrème met een breed spectrum, wat betekent dat het beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Breng het royaal aan op alle blootgestelde delen van je lichaam, zelfs op bewolkte dagen. Vergeet niet regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na zwemmen of zweten.
  3. Naast zonnebrandcrème is het dragen van beschermende kleding een effectieve manier om je huid te beschermen. Kies voor lichte, losse kleding die je huid bedekt, zoals een shirt met lange mouwen, lange broeken en een hoed met brede rand om je gezicht, nek en oren te beschermen.
  4. Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht, vooral tijdens de uren waarin de zon het sterkst is, meestal tussen 10:00 en 16:00 uur. Zoek indien mogelijk schaduwrijke gebieden op of creëer je eigen schaduw met een parasol of luifel.
  5. Vergeet niet je ogen te beschermen! Draag een zonnebril met UV-bescherming om je ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Dit kan helpen om oogschade en oogziekten op lange termijn te voorkomen.
  6. Houd er rekening mee dat zonnestralen kunnen worden weerkaatst door oppervlakken zoals water, zand, sneeuw en zelfs gras. Deze reflectie kan de blootstelling aan UV-stralen verhogen, dus wees extra voorzichtig bij activiteiten in de buurt van dergelijke oppervlakken.
  7. Onthoud dat de schadelijke effecten van UV-straling het hele jaar door aanwezig zijn, zelfs op koele of bewolkte dagen. Bescherm je huid daarom altijd, ongeacht het seizoen.

Mixen en matchen met Absolution Skincare

Naast het gebruik van een goede zonnebrandcrème is herstel en kalmering van de huid belangrijk. Voeg bijvoorbeeld eens een drupje Le serum anti-soif aan de Absolution bodymilk Le lait peau douche toe om een heerlijke aftersun kan maken. Heb je veel last van droge velletjes op jouw lijf. Gebruik dan wekelijks een milde scrub zoals Gommage Corps Éclat voor een mooie schone huid.

Het oppervlak van de huid in het gelaat kan na veel zon flink uitdrogen en gaan schilferen. Ik vergelijk het weleens gekscherend met een woestijn. Gebruik daarom producten die de huid krachtig hydrateren:

Vraag de Huidtherapeut om advies!

Als huidtherapeut kan ik je helpen bij het kiezen van de juiste zonbeschermingsproducten en je voorzien van gepersonaliseerd advies op basis van je huidtype en levensstijl.

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo