Pigmentvlekken op je gezicht verminderen

15 okt 2022

Pigmentvlekken kunnen aangeboren zijn. Wie kent bijvoorbeeld de moedervlek nou niet? Maar nog veel vaker ontstaan pigmentvlekken door huidbeschadiging die we in de loop van ons leven oplopen. Pigment is de natuurlijke de bescherming van de huid tegen UV-straling. Bij blootstelling aan de zon maken de pigmentcellen pigment aan en verdelen dit door de huid als een soort paraplu en beschermt het ons DNA. Soms ontstaat er toch beschadiging in de huid die het lichaam niet meer kan repareren. Deze schade wordt ook wel zonschade genoemd. Bij cellen met zonschade gaat er vaker iets mis in het pigmentverdelingsproces. Dan hoopt het pigment zich op en ontstaat er een pigmentvlek. Wil jij pigmentvlekken op je gezicht verminderen? Lees dan snel verder.

Hoe zie je het verschil tussen normaal pigment of pigmentschade?

Bijvoorbeeld sproetjes heb je meestal van jongs af aan en hierbij is het spikkelpatroon mooi regelmatig verspreid over de huid. In de winter is het minder sterk verkleurd en in de zomer is het patroon sterker ongekleurd. Bij pigmentschade heb je vaak een grauwsluier (blauwe waas) over de huid en is de huid veelal iets verdikt. Daarnaast toont de pigmentatie zich in een wat lelijkere, onregelmatig verdeelde vorm.

Waar zit het?

De ene keer zit de pigmentschade rondom de ogen, de andere keer op het voorhoofd of wangen en soms over het hele gezicht. Dit kunnen allerlei vormen van pigmentvlekken zijn, zoals:

Naast zonschade kan er nog een andere oorzaak zijn voor pigmentvlekken. Heel veel pigmentproblematiek komt ook voort uit (agressieve) behandelingen die worden toegepast om pigment te verminderen, waardoor er een stressreactie ontstaat en het dus meer/erger kan worden. Dit noem je post inflammatoire hyperpigmentatie. 

Hoe kan jij pigmentvlekken op je gezicht verminderen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus de beste oplossing is om te starten met het smeren van een goede zonbescherming. Dit voorkomt verdere zonschade aan jouw huid. Daarnaast kan huidverzorging met oplichtende ingrediënten, zoals retinol, vitamine C, niacinamide of tranexaminezuur, helpen om pigment te verminderen. Het mooie is dat deze ingrediënten ook andere voordelen bieden, zoals hydrateren en gladder maken van de huid. 

Wat is mijn mening?

In de afgelopen tijd merk ik dat er veel commotie is rondom het gebruik van zonbeschermingsproducten en in mijn praktijk krijg ik daar ook veel vragen over. Er zijn diverse influencers die deelden dat je beter geen SPF kon gebruiken omdat ‘mensen dit vroeger ook niet deden’ en hier giftige stoffen voor je lichaam in zouden zitten. Onzin!!! 

Zonlicht heeft een heleboel voordelige effecten, maar ook een aantal nadelige effecten en laten we die vooral aanpakken! Een hele makkelijke manier om huidkanker te voorkomen is simpelweg het beschermen van de huid. Voor alle producten die in de EU verkrijgbaar zijn, geldt hele strenge cosmetica wetgeving. Zonbescherming is dus gewoon veilig! Je smeert het op je huid in met een dusdanig lage hoeveelheid van het product dat het nooit bepaalde grenzen overschrijdt. Je drinkt je tube met zonnebrand natuurlijk niet op, in dat geval zou ik mij kunnen voorstellen dat je er ziek van wordt. Maar daar is het natuurlijk niet voor gemaakt! Goed smeren doe je dus voor je huid, je hebt er maar 1!

“Feit of fabel?

Stelling: Achter glas kan ik geen zonschade oplopen.

 

Helaas kun je ook achter glas verbranden! Weliswaar wordt veel straling tegengehouden, maar niet alles wordt weg gefilterd. Uva-straling komt er voor een groot percentage gewoon doorheen. Laat dit nou net de straling zijn die zorgt voor allerlei vervelende vormen van huidaandoeningen door te veel zon. Dus blijf je lang genoeg achter glas zitten kan je gewoon verbranden.

Bovenstaande gebeurt met name in de auto, omdat mensen vergeten om zich in te smeren voordat ze naar het werk gaan. Auto’s hebben in hun glas bepaalde metalen zitten die zorgen voor reflectie van schadelijke straling. Maar er komt ook een deel gewoon op je huid, waarvan Uva-Straling uiteindelijk de grootste huidveroudering geeft.

De huidtherapeut kan pigmentvlekken op je gezicht verminderen

Als huidtherapeut kan en mag ik heel veel met pigmentvlekken en zonschade. We sturen mensen dus niet alleen maar terug naar de huidarts! Ik kan bijvoorbeeld een ouderdomswrat met cryotherapie (vriezen) of coagulatietherapie (stroompjes) gaan aanpakken. Een huidarts kan dit ook, maar die kijkt vaak minder vanuit cosmetisch oogpunt (hoe mooi wordt dit?). Een huidtherapeut gaat daarin anders te werk om uiteindelijk een mooier cosmetisch effect te geven.

Tegenwoordig is er heel veel op de markt wat je als behandeling tegen pigmentvlekken kan inzetten. Hierdoor kan ik nu veel meer voor jouw huid betekenen dan pakweg 10 jaar geleden. Als huidtherapeut let ik extra op een aantal dingen: Wat wil ik bereiken, wat heb ik daarvoor nodig en in welke conditie is de huid? Kan die huid wel aan wat ik van die huid verwacht? 

Pigmentvlekken op je gezicht verminderen start daarom met de juiste soort huidverzorging en ingrediënten. Dit om de huid in een goede of zelfs betere huidconditie te brengen. Daarnaast moeten we natuurlijk ook goede zonbeschermingsproducten gebruiken. Als huidtherapeut kan ik jou hierin deskundig begeleiden. 

Welke pigmentbehandelingen kent de huidtherapie?

Om pigmentvlekken op je gezicht te verminderen gebruik ik onder andere lichtflits- (IPL-systemen) en lasertherapieën. Daar vallen een heleboel verschillende vormen en soorten apparatuur onder. Als ik kijk naar pigment kan dit zich in verschillende lagen van de huid bevinden. Voor een goede behandelkeuze is het goed om vooraf te checken wat de vorm is en of het pigment oppervlakkig of diep zit. Aan de hand daarvan kies ik met welke soort laser of lichtflitsapparaat ik kan gaan werken. Bij hormonaal gerelateerd pigment is het bijvoorbeeld zelfs beter om lasertherapie achterwege te laten. 

Als lasertherapie geen optie is, heb ik verschillende peelings met zuren waarbij een verhelderend effect tot compleet vernieuwend effect van de bovenste huidlagen wordt bewerkstelligd. Ook kan ik microneedling toepassen, wat ik in de behandeling soms combineer met de Uber Pro Peeling van Dermapen. 

Vraag advies bij de huidtherapeut

Kortom Huidtherapeuten hebben onwijs veel wat we kunnen doen om die huid met pigmentvlekken en zonschade toch wel weer veel mooier te krijgen. Ik hoop dat jullie nu snappen wat zonschade is en wat de Huidtherapeut voor je kan betekenen om pigmentvlekken in je gezicht te verminderen. Mijn advies: Laat je zonschade altijd in kaart brengen bij de Huidtherapeut!

 

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo