074 20 20 233 info@huidmetzorg.nl

Jeugdpuistjes behandelen: tips en tricks

14 sep 2021

Jeugdpuistjes, bijna niemand ontkomt eraan in de puberteit. Bij sommige mensen verschijnen maar een paar puistjes, maar bij anderen zit de huid er helemaal vol mee. Helaas is er niet één wondermiddel of behandeling die voor iedereen werkt. De aanpak van deze huidaandoening is te divers. Enkele mee-eters vragen om een andere aanpak dan flinke ontstekingen. Je zal echt moeten uitproberen wat voor jou de juiste huidverzorgingsroutine is. Daarom vandaag een aantal handige tips die kunnen helpen in de zoektocht.

Waardoor krijg je jeugdpuistjes?

Een andere benaming voor jeugdpuistjes is acne. Dit is een huidaandoening waarbij de talgklieren zijn ontstoken. Dit zijn de klieren die beschermend huidsmeer aanmaken. Acne wordt het meest gezien in het gelaat en hals, op de schouders, rug en borst, maar het kan overal verschijnen waar talgklieren zitten. Dat is dus op het hele lichaam behalve tussen de vingers, op je handpalmen en voetzolen.

Even een reminder hoe puistjes ook alweer ontstaan! Acne wordt veroorzaak door vermenging van teveel talg en dode huidcellen. Dit sluit de talgklieruitgang af. Omdat er geen uitknop op je talgklieren zit, blijven deze de verstopte porie vullen met talg. Dit veroorzaakt onderhuidse bobbeltjes van talg. Als het nog verder gaat en de klierwand knapt. krijg je een ontsteking en puistjes.  Maar wat kan jij nu zelf doen om dit te voorkomen?

10 Zelfzorg tips bij jeugdpuistjes

  • Raak je gezicht zo min mogelijk aan en start altijd met handen wassen voordat je huidverzorging aanbrengt. Acne is niet besmettelijk, maar jouw handen zitten vol andere bacteriën die de problemen kunnen verergeren.
  • Stop met pulken! Hoe meer je een huid met jeugdpuistjes manipuleert, des te groter de kans op meer huidproblemen. Rust geven is het echt het toverwoord.
  • Desinfecteer dagelijks het glazen scherm van jouw telefoon met bijvoorbeeld cliniprep. Er leven gemiddeld meer schadelijke schimmels, bacteriën en gisten op een telefoon dan wilde dieren in Artis.
  • Jeugdpuistjes op je voorhoofd? Voorkom vettig haar! Was het regelmatig, bind jouw haar uit het gezicht en gebruik geen verstoppende (comedogene) haarproducten.
  • Zit er acne op jouw rug of borst? Draag dan ademende kleding het liefst van een natuurlijk materiaal zoals katoen. Wrijving van synthetische stoffen, stijve kragen en tassen kunnen de problemen verergeren.
  • Wees gematigd met de zon. Deze zorgt ervoor dat de huid zich verdikt waardoor de klachten uiteindelijk erger kunnen worden.
  • Was kussenslopen regelmatig! Dode huidcellen, talg, bacteriën en porie-verstoppende resten van haar- en doucheproducten stapelen zich hierin op. Vervang minimaal 2x per week jouw kussensloop om opstapeling van vuil te voorkomen.
  • Transpireer jij snel na een inspanning? Naast talg eet de acnebacterie ook graag zweet. Douche het daarom zo snel mogelijk af.
  • De aanpak van acne start met een goede huidverzorging! Ingrediënten zoals salicylzuur, benzoylperoxide, retinol, hyaluronzuur en niacinamide kunnen een positieve invloed hebben op acne. Lees er hier meer over
  • Gun jezelf de tijd! Wat bij de een werkt kan bij de ander langzaam of niet werken.

Maak een afspraak bij een huidtherapeut!

Ik ervaar in de praktijk dat het soms erg lang duurt voordat mensen hulp zoeken. Vaak hebben mensen het idee dat hun klachten nog niet ernstig genoeg zijn om professionele hulp te vragen. Dit is erg jammer, want hoe eerder je professionele hulp zoekt, hoe minder kans er is op blijvende schade, pigmentatieproblemen en littekens. Als huidtherapeut kan ik jou helpen met huidverzorgingsadviezen en ondersteunende acnetherapie zoals: manueel uitreinigen, blauw licht therapie, microneedling of peeling  te bieden, vaak gebeurt dit in samenwerking met de huisarts. Daarnaast kan ik helpen om littekens minder zichtbaar te maken. Dus mijn advies is: schroom niet om contact op te nemen!

 

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2019 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapie in Hengelo