Acné, wat kan ik daar zelf aan doen?

8 apr 2020

Puistjes, iedereen is er wel bekend mee. Meestal komt het in de puberteit voor, daarom worden ze ook wel jeugdpuistjes genoemd. Eigenlijk is dit best wel misleidend, want ook veel volwassenen hebben last van acne. Gelukkig kan je er thuis al veel aan doen met de juiste huidverzorgingsroutine.

Oorzaken van acné

Voordat je huidverzorging kiest is het belangrijk dat je iets meer weet over de oorzaken van acné. Meestal ontstaat het door meerdere factoren die elkaar versterken:

  • Abnormale verhoorning van de huid (opstapeling huidcellen)
  • Toegenomen talgproductie
  • Verstopte talgklieren en haarzakjes
  • Bacteriën

Wat gebeurt er in de huid?

Onder invloed van hormonen worden de talgklieren getriggerd om meer talg  aan te maken. Er wordt zoveel talg geproduceerd dat het niet meer goed uit de porie (talgklieruitgang) kan vloeien. Als de talg zich vervolgens met dode huidcellen (vanaf de talgklierwand) vermengt, ontstaat er een propje (mee-eter) waardoor de porie misvormt en uiteindelijk verstopt.

Dit is een ideale leefomgeving voor de propionibacterium acnes (p. Acnes), een bacterie die van de vetzuren uit talg leeft. Iedereen heeft deze, normaal gesproken onschadelijke, bacterie al vanaf de geboorte op en in de huid. Echter, binnenin een verstopte porie kan deze bacterie een feestje bouwen en zich extra goed vermenigvuldigen, dat veroorzaakt problemen. Deze bacteriën produceren namelijk enzymen die huidweefsel kunnen afbreken. Hierdoor beschadigt de talgklierwand en kunnen bacteriën (die ontstekingen veroorzaken) het weefsel rondom de talgklier binnendringen. Dit resulteert in het ontstaan van roodheid, irritaties, ontstekingen  en puistjes.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op acné

  • Stress
  • Zon (verdikt de huid)
  • Uitdroging van de huid (ontstaat ook als de huid veel in contact komt met water)
  • Irriterende/ verkeerde huidverzorgingsproducten
  • Voeding zoals zuivel en suiker

Werkzame ingrediënten tegen acné

Er bestaat geen wondermiddel dat acné kan laten verdwijnen. Wel is het mogelijk om met de juiste ingrediënten en de nodige portie geduld, acne thuis effectief aan te pakken.

Salicylzuur kan uitkomst bieden bij het vette huidtype of de huid met acné. Het  is oplosbaar in vet en heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Aangebracht op de huid dringt het door tot in de porie. Hier zal het overtollig talg en verstoppingen verwijderen.

In het regime dat ik verderop in dit artikel adviseer, zie je de Clear Cell-lijn van IMAGE Skincare terug, alle producten in deze lijn bevatten Salicylzuur om acné te behandelen, top dus!

Doordat de opbouw hetzelfde is als aspirine, werkt het ook kalmerend,  pijnstillend en ontstekingsremmend. Erg effectief in de strijd tegen puistjes, roodheid, comedonen en mee-eters.

In producten wordt salicylzuur vaak gecombineerd met glycolzuur, dit trekt vocht aan in de diepte, stimuleert een gezonde celdeling en helpt overtollige dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor zal de huid weer fris en doorlaatbaar worden en krijgt acné minder kans.

Let op: Een huid met acné is erg geïrriteerd en daardoor gevoelig voor uitdroging. Behandel je huid daarom voorzichtig en droog hem niet onnodig uit. Dit kan averechts werken. Voldoende hydrateren en herstellen is dan ook essentieel. Ingrediënten zoals hyaluronzuur en vitamine B6, C & E (antioxidanten) zijn hier heel geschikt voor. Deze herstellen en egaliseren de huid. Lees hier meer over belangrijke ingrediënten voor de huid.

Gebruik huidverzorgingsproducten

Het is belangrijk dat je huidverzorging kiest die bij jou past. Als je een vette huid hebt, kies je bij voorkeur niet voor een volle, vette crème. De ingrediënten die de crème volheid geven kunnen de poriën namelijk nog verder verstoppen. Beter is het om een product vrij van olie en op waterbasis te kiezen.

Om jullie op weg te helpen heb ik een voorbeeld regime opgesteld met huidverzorgingsproducten om acné zelf thuis te behandelen.

Stap 1 – Reinigen

Reinigen is een belangrijke stap in de huidverzorging van acné. Hierdoor worden vuil, make-up, overtollig talg en dode huidcellen van de huid verwijderd. Hierdoor kunnen de opvolgende producten goed werken.

Optie 1: Ormedic – Balancing Facial Cleanser (voor de jonge huid of bij zwangerschap)

Optie 2: Clear Cell – Clarifying Gel Cleanser (overige)

Stap 2 – Exfoliëren

Indien voor de jonge huid of bij zwangerschap, kun je deze stap overslaan. 

Exfoliëren is een belangrijke stap om dode huidcellen te verwijderen, de porie vrij te maken en huiddikte te normaliseren.

Optie 1: Clear Cell – Clarifying Pads (pads waarmee je de huid kunt afnemen)

Optie 2: Clear Cell – Clarifying Lotion (Deze lotion kun je ook gebruiken als spot treatment, je brengt het dan lokaal aan op de plekjes die je wilt aanpakken of je mengt hem door de I Conceal foundation)

Stap 3 – Herstellen

Herstel is belangrijk voor je huid. Serums met antioxidanten zorgen voor een sneller herstel en daarnaast egaliseert Vitamine C de huid.

Optie 1: Clear Cell – Restoring Serum (voor de jonge huid of bij zwangerschap)

Bevat antioxidanten en Granactive ACNE, een botanische mix met een antimicrobieel peptide, goed in te zetten tegen de acné-bacterie en tevens olievrij. Dit is ideaal om te gebruiken op de huid die geen zuren kan verdragen.

Optie 2: VITAL C – Hydrating Anti-Aging Serum (overige)

Bij een vette huid of acne kan dit serum ook alleenstaand als nachtcrème worden gebruikt. Door de romige crème-structuur van is het product vol genoeg en geeft goede hydratatie bij een vette huid.

Stap 4a – Bescherming voor overdag

Voorkomen is beter dan genezen! Gebruik een goede zonbescherming om huidschade te voorkomen. Het lijkt vaak dat de zon acné vermindert, maar onder invloed van de zon kan de huid namelijk verdikken én krijg je eerder pigmentvlekken.

Prevention+ Daily Matte Moisturizer (voor de jonge huid of bij zwangerschap)

Deze SPF van IMAGE Skincare is de perfecte keuze voor vette huidtypes. Dit is een olievrije dag- en zonbescherming in één. Daarnaast bevat deze microsponge-technologie. Dit zorgt ervoor dat overtollig talg geabsorbeerd wordt.

Stap 4b – Verzorging voor ‘s-nachts

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huid goed gehydrateerd blijft. Bij een acné-gevoelige huid is de huidbarrière aangetast en daarom kan je huid wel wat hulp gebruiken om vocht beter vast te houden. De huidbarrière zal zo sneller herstellen.

Clear Cell – Mattifying Moisturizer (voor de jonge huid of bij zwangerschap)

Bevat Granactive ACNE, is matterend en olievrij!

Geduld is een schone zaak

Huidverbetering gaat heel geleidelijk, de eerste resultaten zullen dan ook na enkele weken zichtbaar zijn. Hoe trouwer en frequenter je de producten gebruikt hoe eerder je resultaat zult zien!

Wil je een productadvies op maat of een professionele acné-behandeling? Neem dan gerust contact op of plan hieronder een gratis intake in.

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere weer. Hier zijn vijf makkelijke tips om je huid stralend en gezond te...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is essentieel om de oorzaak van droge huid te achterhalen, want een goede...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode voor het verwijderen van ongewenst haar. Echter, deze krachtige...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en vereist een speciale aanpak voor verzorging en bescherming. Het...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te beginnen. Maar wat maakt een peeling nou zo effectief? Wat is het Geheim...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van hebben, vooral op de bovenarmen, benen, of zelfs het gezicht. Wat is...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te gebruiken. Het gebruikt een speciaal apparaatje dat kleine korreltjes...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele of bruine tint aanneemt. Dit kan iedereen overkomen, ongeacht de...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid beïnvloeden, maar ook iemands zelfvertrouwen. Het is daarom van belang om...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te verwijderen. Dit gebeurt meestal met behulp van fijne deeltjes, zoals...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo