Hoe verzorg je een droge huid met acne (puistjes)?

3 okt 2022

Nu het weer kouder wordt, krijgen meer mensen last van een droge huid. Ik krijg dan ook vaker de vraag; hoe je een droge huid met acne moet verzorgen?  Veel mensen zijn namelijk (onterecht) bang dat hun huid nog vetter wordt door het smeren van een crème. Dit is nergens voor nodig omdat talgklieren niet “opeens harder gaan werken” doordat er een laagje vet op de huid zit. Toename van de talgproductie staat onder invloed van hormonale factoren en voeding.  Lees  mijn tips om een droge huid met acne te verzorgen.

Het karakter van acne

Acne wordt echt wel gekenmerkt als een chronische indicatie. Dat betekent dat het langdurig hebben van puistjes typisch is voor ace. Dat kan komen en gaan, maar over het algemeen is het wel iets wat langdurig aanwezig is. Een keer een puistje na het stappen of als je iets hebt gegeten wil dus niet gelijk zeggen dat je acne hebt.

Acne en de invloed van voeding en leefstijl

Wist je dat op sommige delen van de wereld acne niet voorkomt? Je zou kunnen denken dat dit genetisch is, maar onderzoekers hebben daarnaar gekeken. Als deze bevolking overstapt op bewerkte voeding of relatief weinig goede voeding (zoals fruit, groentes) en goede vetten eet (westers voedingspatroon), krijgen ze ook last van acne. Het lijkt er dus op dat voeding en leefstijl een grote factor zijn. Maar ook stress, slapen, beweging en sociale contacten lijken een belangrijke invloed te hebben. Alle factoren samen bepalen dus hoe gezond ons lijf is en of we wel of geen acne krijgen.

Medicatie tegen acne en een droge huid

De bron van het probleem is bij iedereen eigenlijk zo’n beetje hetzelfde. Je ziet een teveel aan talg, verdikte huid, overgroei aan (c. acnes) bacteriën en ontstekingen. De algemene huidconditie kan daarin wel verschillen, dit kan variëren van droog tot vet. Ik schreef eerder al een blog over acne en een gevoelige huid.

Alle medicatie die je op de huid smeert, kan de huidbarrière (weerstand) echt behoorlijk aantasten. Dat weet ik als huidtherapeut als geen ander! In mijn stoel komen hierdoor heel veel mensen voorbij met een extreem droge huid. Vrijwel altijd door overmatig (foutief) gebruik van acnemiddelen die door de arts zijn voorgeschreven. Ik kan niet vaak genoeg uitleggen dat te veel en te vaak smeren van medicatie meer kwaad doet dan goed voor de huid. Het is echt belangrijk om hier volgens advies mee om te gaan en irritatie te voorkomen.

” heb jij last van een extreem droge huid door medicatie? Ga dan eens een nachtje slapen met een laagje vaseline. Dit zorg ervoor dat het vocht niet kan verdampen uit jouw huid en heeft een verzachtende en hydraterende werking ”

Huidtherapeut specialist op het gebied van de huid

Het mooie van een huidtherapeut is dat we echt gespecialiseerd zijn in de huid. Een huisarts moet van alles weten. Wij als huidtherapeut weten heel goed wat we wel en niet kunnen behandelen en hoe we dat moeten doen. Mocht het nodig zijn, kunnen we altijd adviseren om naar een andere expert te gaan.

Welk ingrediënt kan goed helpen bij alle verschillende vormen van acne?

Zuren worden het meest gebruikt in de aanpak van acne en kunnen zeker ook wel wat helpen. Salicylzuur lost bijvoorbeeld talg op en remt ontstekingen, daarom wordt dit vaak gekozen. Het is echter wel belangrijk om zuren niet te veel en te vaak te smeren dan werkt het averechts.

Daarnaast zijn er allerlei vitamines die ook veel goeds kunnen doen door ze op de huid te smeren. Het leuke is dat al deze vitamines ook in voeding zitten. Het lastige is de reis die de vitamine af moet leggen van je voeding naar je huid, dat is best een lange reis. Onze huid heeft meestal geen voorrang in die reis.

De huid is weliswaar het grootste orgaan maar als onze huidbarrière kapot gaat, gaan we niet meteen dood. Dus ons lichaam geeft er weinig prioriteit aan. Voor ons als huidtherapeut is dat jammer. Zeker kan voeding dus heel veel helpen om acne van binnen en van buiten goed aan te pakken. Maar ik zou altijd een combinatie adviseren met een huidverzorgingsproduct.

Welk ingrediënt wordt bij een droge huid met acne absoluut aanbevolen?

Over het algemeen kan je stellen dat iets als vitamine A bij iedereen zou kunnen helpen om de huidconditie te verbeteren. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de huid. Het boost de celdeling en huidvernieuwing, waardoor oude huidlagen verdwijnen. Daarnaast stimuleert het huidherstel en werkt het ontstekingsremmend.

Door bovenstaande eigenschappen kan vitamine A ook heel erg effectief bij acne zijn. Hier speelt een verdikking van de bovenste huidlaag namelijk een grote rol. Hoe effectief het is, hangt heel erg van de vorm en de formulering af. Dit ingrediënt moet in gebruik langzaam worden opgebouwd om irritatie te voorkomen. Maar daar kan een huidtherapeut je heel goed bij helpen. Lees hier meer over retinol

Andere vitamines die ook heel belangrijk zijn

Vitamine C en E zijn, zeker als je ze samen inzet, heel belangrijk voor de huidbarrière. Bij iedereen met acne is de huidbarrière verstoort: hoe gezonder je die maakt hoe beter het is. Mensen met acne kunnen wel wat reageren op vitamine C. Dit hangt van de sterkte af. Ook hier kan de huidtherapeut je advies over geven.

Vitamine B3 (wordt ook wel Niacinamine genoemd) is ook een hele mooie vitamine. Het fijne van deze vitamine is, dat het heel weinig bijwerkingen geeft (in tegenstelling tot vitamine A en C). Ook werkt dit ingrediënt op veel diverse punten bij acne. Niacinamide verbetert de huidbarrière, remt ook talgproductie en we zien ook dat het pigmentvlekken kan verminderen. Dus bijna alles wat bij acne een rol speelt, kan je met Niacinamide onder controle krijgen!

Een Ingrediënt als zink worden ook vaak ingezet vanwege de ontstekingsremmende en bacteriedodende werking. Zoals bijvoorbeeld in de zinksulfaatreiniger van Meditopics.

Disbalans in de darmen en acne (heb jij alles al geprobeerd en wil je iets anders proberen?

Het volgende zullen jullie ook wel herkennen. Je kan nog zo gezond leven en je kan alles goed doen en dan nog last houden van acne. Dat is echt super frustrerend als je er zo je best voor doet om het te behandelen. Dat kan soms komen doordat de darmflora niet in orde is. Medicatie die je slikt, zoals een antibioticakuur heeft namelijk heel veel impact op je gezondheid en je spijsvertering.

Zelf geloof ik heel erg in de uitspraak schoenmaker blijf bij je leest. Daarom geef ik als huidtherapeut geen uitgebreide voedingsadviezen. Wel kan ik mensen wel in contact brengen met mensen zoals een darmtherapeut of een Orthomeleculair therapeut. Die kunnen op darmgebied echt wat meer kan kijken naar de specifieke oorzaak. Hierdoor ontstaat er echt een totaalconcept van leefstijladviezen, onderzoek, voeding die wordt aangepast, huidverzorging en dan kan je acne op verantwoorde wijze van binnen en buiten behandelen.

Droge huid met acne? Mijn advies, ga naar de huidtherapeut!!!

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog beter begrijp wat acne inhoudt, welke rol voeding speelt en wat de huidtherapeut voor jou kan betekenen. Het fijne is als mensen bij een huidtherapeut terecht komen, dat we de tijd voor je nemen en hebben. Veel tijd dus om adviezen te geven over leefstijl en huidverzorging over behandelingen. We zijn laagdrempelig, iedereen kan zonder verwijzing bij ons terecht.

wil jij meer over acne lezen? Kijk dan ook eens naar mijn andere blogs over acne:

 

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere weer. Hier zijn vijf makkelijke tips om je huid stralend en gezond te...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is essentieel om de oorzaak van droge huid te achterhalen, want een goede...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode voor het verwijderen van ongewenst haar. Echter, deze krachtige...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en vereist een speciale aanpak voor verzorging en bescherming. Het...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te beginnen. Maar wat maakt een peeling nou zo effectief? Wat is het Geheim...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van hebben, vooral op de bovenarmen, benen, of zelfs het gezicht. Wat is...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te gebruiken. Het gebruikt een speciaal apparaatje dat kleine korreltjes...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele of bruine tint aanneemt. Dit kan iedereen overkomen, ongeacht de...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid beïnvloeden, maar ook iemands zelfvertrouwen. Het is daarom van belang om...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te verwijderen. Dit gebeurt meestal met behulp van fijne deeltjes, zoals...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo