De beste gezichtsbehandelingen op een rij voor mensen met acne

17 sep 2022

Acne, bijna iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken. Vaak is dit onzichtbaar omdat het wordt bedekt met make-up of verstopt onder kleding. Niet gek, want acne kan je heel onzeker maken. Daarnaast kunnen de ontstoken plekjes ook flink pijnlijk zijn. Heb jij al allerlei smeerseltjes geprobeerd en lijkt niets te helpen? Huidtherapeuten kunnen effectieve behandelingen en producten aanbieden om acne te verminderen. Hieronder zet ik de beste gezichtsbehandelingen voor acne op een rij, maar eerst kijken we even hoe acne ook alweer ontstaat. 

“Feit of fabel?

Acne kan alleen in je puberteit ontstaan?

In de volksmond wordt acne vaak jeugdpuistjes genoemd. Dit woord suggereert dat het alleen in de puberteit ontstaat. Maar je ziet het ook op volwassen leeftijd pas na de puberteit ontstaan. Het is dus een fabel!”

Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van acne?

Wat is acne nou eigenlijk of beter gezegd wat is de definitie van acne?

Acne is een chronische indicatie die wordt gekenmerkt door ontstekingen. Deze ontstekingen zijn dus altijd aanwezig, ook als iemand alleen last heeft van mee-eters. We weten sinds kort dat het microbioom ook een belangrijke rol speelt. Niet alleen het microbioom van de darmen, maar ook die van de huid.

“Het microbioom is de verzameling van alle micro-organismen die het menselijk lichaam bevolken”

Je ziet vaak rond de puberteit een toename van hormonen. Hierdoor maakt de huid meer talg aan en verdikt hij ook wat, waardoor hij verstoppingen krijgt. Door de verstoppingen zien we dat de bacteriegroei toeneemt, dit is een hele specifieke soort; de c acnes bacterie. Deze bacterie heeft iedereen en is in principe niets mis mee. Maar je ziet als een bepaald type de overhand krijgt, dat je dan een ontstekingsreactie krijgt en dus last krijgt van acne.

Je hebt acne in meerdere vormen: met ontstekingen en alleen met mee-eters. Ook bij de variant waarbij alleen mee-eters aanwezig zijn, is er sprake van een ontstekingsreactie in de huid. Dat is ook wat het soms moeilijk maakt om acne te behandelen. Door bijvoorbeeld alleen de mee-eters te verwijderen zal je de acne niet remmen. Dan moet je ook de oorzaak van het probleem, de ontstekingen, aanpakken. Dit kan met behulp van speciale acneproducten of een gezichtsbehandeling voor acne.

Welke gezichtsbehandeling voor acne?

Huidtherapeuten hebben verschillende gezichtsbehandelingen voor acne die we kunnen aanbieden:

Wat het meest wordt gedaan is een dieptereiniging (uitknijpen mee-eters en puistjes). Vaak wordt dit gedaan in combi met bijvoorbeeld een chemische peeling. Bij een chemische peeling kies je een ingrediënt die past bij het huidprobleem. Sommige ingrediënten kunnen bijvoorbeeld hydrateren, anderen kunnen talg oplossen of zijn ontstekingsremmend. Daarnaast verwijderen ze een gedeelte van de bovenste huidlaag, waardoor de huid minder snel verstopt zal raken. Veel gekozen ingrediënten zijn:

  • Salicylzuur – Lost talg op
  • Glycolzuur – Verwijderen dode huidcellen
  • Amandelzuur – Antimicrobieel
  • Melkzuur – Antibacterieel

Andere behandelingen die ook kunnen worden ingezet voor acne zijn bijvoorbeeld IPL en lasertherapie. Met laser kan je de talgproductie remmen, bacteriegroei verminderen en ontstekingen remmen. Ook dat is dus een optie! Daarnaast is er ook een gezichtsbehandeling voor acne die je heel mooi kan inzetten voor het verminderen van (acne)littekens en pigmentvlekken, zoals:

welke gezichtshandeling voor acne mag niet bij de donkere huid?

Het is niet zo zwart wit van het mag niet. In principe kun je de bovenstaande behandelingen bij alles huidtypes wel toepassen. Maar je ziet het pijnpunt meestal al zelf bij acne. Dat wanneer je een donker huidtype hebt en een puistje krijgt, er daarna meer pigmentvlekken zichtbaar zijn. Dat komt door de ontsteking die wordt veroorzaakt door de acne. Als wij een behandeling uitvoeren, ontstaat er altijd in meer of mindere mate ook een ontstekingsreactie. Dat is helemaal niet erg alleen de pigmentcel reageert daarop door meer pigment aan te maken. Bij mensen met een donkere huid zie je daardoor sneller pigmentvlekken ontstaan. Dus hoe meer huidschade zo’n behandeling tijdelijk geeft, hoe groter dat risico.

Zelf ben ik daarom niet zo’n voorstander van diepere peeling of intensive laserbehandeling bij donkere huidtypes. Maar ook een verkeerd uitgevoerde dieptereiniging kan al voor huidschade zorgen. Bij een donker huidtype heeft het meestal de voorkeur om in te zetten op huidverzorgingsproducten, voeding, leefstijl en eventueel aanvullend microneedling omdat je daarbij bijna geen ontstekingsreactie krijgt en dus minder pigment!

Huidverzorgingsadvies gericht op acne

Wist je dat huidverzorging heel effectief kan helpen tegen de roodheid die je vaak ziet bij acne? Als je alleen al met huidverzorging de huidbarrière verbetert, dan zie je meestal dat de roodheid afneemt. Heel soms wordt roodheid door vaatjes veroorzaakt. Maar het meest doordat de huid geïrriteerd is. Een huidtherapeut kan jou precies vertellen welke huidverzorgingsproducten het best geschikt zijn voor acne.

Daarnaast kan je bij de huidtherapeut terecht voor het camoufleren van het gezicht. In de praktijk zie ik dat dit heel erg kan helpen om minder aan de acne te zitten (daar wordt het namelijk ook niet beter van!). Wat we net al hebben besproken is dat mensen ermee zitten dat acne in het gelaat voorkomt. In 1 week heb je het vaak nog niet opgelost. Je moet langer volhouden om acne op de lange termijn goed aan te pakken.

We weten dat stress kan zorgen voor ontstekingen in het lijf. Dus het kan acne verergeren. Aan de ene kant valt het door de camouflage minder op en aan de andere kant voelen de meeste mensen zich ook echt vaak beter daardoor beter.

Het is wel belangrijk dat er (make-up) producten worden gebruikt met de juiste ingrediënten. Bijvoorbeeld de I Conceal foundations van IMAGE Skincare zijn olievrij, verstoppen de poriën niet en bevatten helende ingrediënten. Gebruik jij liever een poeder? Dan is de minerale make-up van Mineralogie een echte aanraden. Mineralogie is gezonder doordat er geen talk, kleur-, parfumstoffen in zitten. Minerale poeder verfijnt de poriën, geeft je een egalere, natuurlijker aanziende huid en veel minder kans op irritaties. Daarnaast heeft het van nature een zonwerende werking en beschermt het de huid.

Stukje leefstijl voor acne

Voeding is ook een belangrijk onderdeel, niet alleen voor acne maar voor alle indicaties.

Verkeerde voeding zorgt voor gezondheidsklachten en dus ook voor huidklachten. Je ziet vaak dat de huid als een op zichzelf staand orgaan wordt gezien, maar het is onderdeel van een systeem. Als dat niet normaal samenwerkt, dan functioneert de huid ook niet goed.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat Eskimo pubers bijna nooit last hebben van acne. Je zou kunnen denken dat dit een genetische oorzaak heeft. Als ze echter overstappen op een westers voedingspatroon krijgen ze er ook last van.

In vrijwel alle literatuur staat dat het goed is om zo weinig mogelijk bewerkte voeding te eten en maak zoveel mogelijk zelf. Dat zal echt je gezondheid zoveel voordelen bieden en dus ook de acne.

In de gebieden waar weinig acne voorkomt, eet men veel pure onbewerkte voeding, met name groente en fruit, maar ook gezonde vetten (omega) uit bijvoorbeeld algen, vis en zeewier. In ons westerse voedingspatroon eten we dat veel te weinig. Voor optimale gezondheidsvoordelen moeten we het minstens 4x per week eten. Daarom is suppletie in de westerse wereld vaak wel noodzakelijk.

Er is dus wel degelijk een connectie en die is ook vrij duidelijk. Wel is er meer onderzoek nodig omdat we nog niet alles weten.

Wil jij graag beginnen met gezondere voeding. Begin dan niet gelijk door kilo’s dure vis te kopen.  Je kan ook kleiner starten door alle bewerkte voeding te laten staan of neem eens vaker een extra schepje groenten.

Overweeg jij een gezichtsbehandeling voor acne?

Er zijn heel veel goede behandelingen voor acne. Maar als je mij vraagt als huidtherapeut wat de meest effectieve aanpak is, dan zit het hem in behandelingen en aanpassen van jouw leefstijl om de bron van het probleem weg te halen. Daar kan ik als huidtherapeut jou ook zeker bij helpen!

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere weer. Hier zijn vijf makkelijke tips om je huid stralend en gezond te...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is essentieel om de oorzaak van droge huid te achterhalen, want een goede...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode voor het verwijderen van ongewenst haar. Echter, deze krachtige...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en vereist een speciale aanpak voor verzorging en bescherming. Het...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te beginnen. Maar wat maakt een peeling nou zo effectief? Wat is het Geheim...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van hebben, vooral op de bovenarmen, benen, of zelfs het gezicht. Wat is...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te gebruiken. Het gebruikt een speciaal apparaatje dat kleine korreltjes...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele of bruine tint aanneemt. Dit kan iedereen overkomen, ongeacht de...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid beïnvloeden, maar ook iemands zelfvertrouwen. Het is daarom van belang om...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te verwijderen. Dit gebeurt meestal met behulp van fijne deeltjes, zoals...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo