Pigmentvlekken door acné
Acne is een aandoening waarbij de haarfollikels en talgklieren ontstoken zijn. Het komt met name voor op locaties waar veel haarzakjes zitten zoals het gelaat, borst en de rug. Het komt meestal voor bij pubers, maar het kan ook bij volwassenen voorkomen. Alle vormen van acne kunnen aanleiding geven tot atrofische en hypertrofische littekens. Daarnaast kunnen er op de plek waar puistjes gezeten hebben pigmentvlekken ontstaan. Mensen met een donkere huid hebben een verhoogd risico hierop. Meestal verdwijnt het vanzelf weer maar dit gebeurt heel langzaam en kan tot enkele jaren duren. Daarom wordt er vaak gekozen voor een behandeling.
Hoe werken de talgklieren?
Voordat we dieper ingaan op het ontstaan van acne, is het goed om te begrijpen hoe de talgklieren werken. Daar waar de haar uit de huid komt, bevindt zich ook de talgklieruitgang. In de talgklieren wordt talg geproduceerd. De talgklieren produceren overigens niet alleen talg maar ook keratine (hoornstof). Dit is goed om even te onthouden! Talg heeft soms onterecht een negatief imago maar is eigenlijk super nuttig. Het zorgt ervoor dat onze huid vettig blijft, waardoor deze soepel en waterafstotend is. Dit is natuurlijk heel erg gunstig, dus je wil wel een bepaalde mate van talgproductie.
Hoe ontstaat acne?
Zoals eerder benoemd, produceren talgklieren naast talg ook keratine; een taai en plakkerig eiwit. Het zorgt ervoor dat onze bovenste huidcellen, nagels en haren zich verharden. Bij acne vergroten onder invloed van (puberteits)hormonen de talgklieren, waardoor ze op hol slaan. Als de overproductie van talg zich mengt met dode huidcellen ontstaat er in de talgklieruitgang (porie) een verstopping. Deze talgpropjes worden ook wel comedo of mee-eter genoemd.
Knobbels en bobbels
De verstopte talgklier vormt een ideaal broeinest voor de C-acnes bacterie. Deze bacterie leeft bij iedereen bovenop de huid en geeft daar geen problemen. Als deze C-acnes bacterie echter opgesloten raakt in een (zuurstofarme) talgklier, gaat hij zich gek gedragen. Dan zetten ze het talg om in (irriterende) vrije verzuren waardoor de talgklierwand wordt aangetast. Dit en de overproductie aan talg zorgt ervoor dat de talgklier uiteindelijk barst. Hierdoor raakt het omliggende weefsel ontstoken en ontstaan pukkels en puistjes.
Donkere acnelittekens
Op alle plekken waar puistjes hebben gezeten kan post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) ontstaan. Deze vorm van pigment ontstaat door ontsteking of verwonding. Hoe ontstaat het? Tijdens de wondgenezing worden stofjes aan gemaakt die ter plekke van de ontsteking zorgen voor meer pigmentaanmaak. Als het wondje is genezen, wordt daardoor een donker plekje zichtbaar. Meestal verdwijnt het na verloop van tijd vanzelf maar dit kan maanden tot enkele jaren duren.
Behandelen pigment
Pigment veroorzaakt door acne kan eruit zien als lichtbruine, donkerbruine en grijze of blauwe vlekken. Hoe dieper het pigment ligt, des te grijzer de kleur is. Door directe blootstelling aan de zon kan de plek nog donkerder worden. Tips om pigmentatie te verminderen of voorkomen:
Neem de oorzaak weg
- Mijd direct zonlicht door beschermende kleding of een hoed.
- Gebruik een goede zonnebrandcrème met ten minste SPF 30 en UVA+ UVB bescherming zoals: Prevention + Daily matte moisturizer van Image Skincare of Radiance daily cream van Toskani
- Voorkomen dat puistjes geïrriteerd raken door niet (zelf) te krabben en knijpen
Remmen van de pigmentproductie
- Gebruik een producten die speciaal gericht zijn op op het remmen van pigment zoals: de radiance lijn en spot out cream van Toskani, of intense facial illuminator met niacinamide (vitamine B3) uit de Iluma lijn van Image Skincare.
- regelmatig exfolieren met de clarifying peelbooster van Toskani kan helpen om het pigment te verminderen. Het jij last van een gevoelig huid of actieve acne? Kies dan liever voor de imperfection peelbooster.
Geschikte Behandelingen
- Camouflagetherapie
- Peeling
- Spot out treatment van Toskani
- Microneedling in combinatie met radiance mesotherapie van Toskani
- Laserbehandeling is meestal niet de beste behandeloptie maar kan in sommige gevallen uitkomst bieden
Contact
Wil jij weten welke behandeling het meest geschikt is voor jouw huid? Ik adviseer jou graag, neem hier contact op voor advies of een gratis huidscan.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo