074 20 20 233 info@huidmetzorg.nl

Volwassen acne onder de Loep

16 jul 2022

Als mensen iets erger vinden dan jeugdpuistjes, dan is het wel volwassen acne. Vaak komt het onverwachts om de hoek kijken en vormt het een extra uitdaging naast het verouderen van de huid. Denk hierbij aan Dehydratie, fijne lijntjes en pigmentvlekken. Volwassen acne komt vaker voor dan je zou denken. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is acne niet voorbehouden aan pubers. In principe kan iedereen er last van krijgen. Hoognodig dus om het eens onder de loep te nemen.

Oorzaken acne

Ongeacht of iemand nou 12 of 45 jaar oud is er zijn in principe 4 hoofdoorzaken waardoor acne wordt veroorzaakt. Dit zijn: overmatige talgafscheiding, bacteriën, verstopte poriën en ontsteking (inflammatie). Daarnaast spelen hormonen een grote rol. Hiermee bedoel ik dus  niet alleen de hormonen “die opspelen tijdens de puberteit”. Daarnaast kunnen stress, roken, het gebruik van huid make-up, haar en huidproducten het ontstaan van acne stimuleren.

Wat kan jijzelf doen?

  1. Relax

Een ontspannen mood komt je huidgezondheid ten goede. Een gestrestst lichaam produceert cortisol ook wel stresshormoon genoemd. Dit beïnvloedt de werking van talgklieren waardoor jouw acne kan verergeren.

  1. Gooi jouw vergrotende spiegel weg

Youtube staat er vol mee, filmpjes waarin pus de hoofdrol speelt. We hebben het allemaal weleens gedaan, even lekker die klodder pus voor de spiegel uit je poriën drukken. Toch is dit niet verstandig. Vaak komt er niets uit, beschadig je huid onnodig en ontstaan er schaafwondjes. Bij sommige mensen kan het op den duur zelfs een tic vorming net als nagelbijten. Maar de belangrijkste reden om te stoppen met pulken is het voorkomen van littekens.

  1. Stop met Roken

Uit onderzoek blijkt dat roken en acne in verband staat met elkaar. Hoe meer sigaretten er per dag worden gerookt, des te meer acneklachten. Heb jij last van puistjes en rook je? Grote kans dat stoppen je huid rustiger zal maken.

  1. De huid voorzien van essentiële bouwstoffen die nodig zijn:

Door ons lijf te voorzien van gezonde voeding kunnen we een groot verschil maken voor de huid. Dit hoeft niet perse te gebeuren door het slikken van suppletie. De richtlijn goede voeding zegt dat er al een gezondheidswinst is bij minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag. Dus een extra schepje groente kan al een stap in de goede richting zijn.

  1. Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten.

De meeste acneproducten zijn gemaakt voor een jonge tienerhuid en hierdoor te agressief voor de ouder wordende huid. Professionele huidtherapeuten kunnen jou het beste informeren over het behandelen van acne, met kennis over kwalitatieve producten en een persoonlijke huidverzorgingsroutine.

Recent heeft IMAGE Skincare een drietal producten op de markt gebracht, speciaal ontwikkeld voor volwassenen met acné. Deze adviseer ik ook in mijn praktijk, het gaat om de Clarifying Salicylic Blemish Gel, de Clarifying Repair Creme en de Power-C serum. Afhankelijk van hoe je de acné wilt aanpakken (de blemish gel is bijvoorbeeld echt voor Spot Treatment, de crème voor acné i.c.m. huidveroudering en het serum meer voor de gehele huid), kun je een bijpassend product kiezen om jouw volwassenen acné te bestrijden!

Hoe te behandelen?

Heb jij na het nemen van alle maatregelen waar jijzelf invloed op hebt nog geen resultaat geboekt. Dan is het wellicht tijd om een professionele behandeling te ondergaan. Huidtherapeuten zijn getraind om jouw van goed onderbouwd advies te voorzien.

Bij volwassen met acne moeten we bij de behandeling ook rekening houden met huidveroudering. Vaak is er bij volwassenen (afhankelijk van de leeftijd) sprake van zichtbare huidveroudering zoals: Dehydratie, fijne lijntjes, rimpels, hyperpigmentatie en een grovere huidstructuur.

Over het algemeen is een volwassen huid hierdoor kwetsbaarder dan een stevige jonge tienerhuid. Als je volwassen acne wilt verminderen is het van groot belang om niet te vergeten. Bij huid met zorg stel ik daarom altijd een persoonlijk behandelplan op met respect voor jouw huidconditie. Meestal bestaat het advies uit een combinatie van behandelingen zoals:

MAG IK JOU HELPEN?

Vind jij het moeilijk om balans te vinden in jouw huidverzorging of weet je niet goed welke behandelingen bij jouw acnehuid passen? Ik voorzie jou graag van huidadvies. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2019 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapie in Hengelo