Storende haartjes op de kin? Lees meer over kin ontharen
Wellicht heb jij last van vervelende haartjes op jouw kin en moet je daar telkens de pincet voor pakken. Bijna elke vrouw krijgt hier in of na de overgang mee te maken. De vrouwelijke hormonen nemen dan af en de mannelijke hormonen nemen toe. Hierdoor kan haar gaan groeien op plekken zoals hals, bovenlip en, jawel, de kin. In principe dus volkomen normaal en niets om je zorgen om te maken. Bij jongere vrouwen kan haargroei een teken zijn van erfelijke aanleg of een ander probleem zoals PCOS. wil jij meer informatie over kin ontharen? In deze blog vertel ik wat ik als huidtherapeut voor vrouwen met overbeharing kan betekenen.
Polycysteus ovarium syndroom
Het Polycycteus ovarium syndroom (PCOS) komt ongeveer bij 6-12% van de vrouwen in Nederland voor en bij 70-80% van de vrouwen met ernstige hirsutime. Bij dit syndroom is onder andere het evenwicht tussen de manlijke en vrouwelijke hormonen verstoort, waardoor de eicellen niet in staat zijn om normaal te rijpen en er vochtblaasjes ontstaan. PCOS wordt vaak ontdekt doordat er sprake is van een uitblijvende of onregelmatige menstruatie en verminderde vruchtbaarheid. Het is bij veel mensen niet bekend dat dit syndroom daarnaast ook andere vervelende klachten zoals acne, overgewicht en overbeharing met zich kan mee kan brengen. Soms kan het effectief zijn om te kijken of de overbeharing (naast huidtherapeutische behandeling) ook met medicatie aangepakt kan worden. Dit laatste kun je overleggen met jouw huisarts.
Hoe kan je ongewenste haargroei op de kin Ontharen?
Overbeharing is iets van alle tijden. Het schrikbeeld van veel vrouwen in mijn praktijk, is de oudtante die vroeger prikte bij het kussen. Gelukkig hebben we vandaag de dag effectievere ontharingsmethodes dan het tijdelijk verwijderen met pincet en scheermes. Als de haren donker zijn heeft laserontharing de voorkeur, omdat je hiermee relatief snel een groot oppervlakte kan behandelen. Als de haren rossig, blond of grijs zijn is laserbehandeling niet effectief en heeft elektrisch epileren de voorkeur.
Tot slot is het goede nieuws dat de meeste verzekeringen elektrische epileren en laserontharing in het gelaat bij vrouwen vergoeden. De vergoeding voor kin ontharen is wel afhankelijk van het door jouzelf afgesloten aanvullende verzekeringspakket.
Laserontharing.
Laserontharing is één van de bekendste behandelingen die een huidtherapeut uitvoert. Maar hoe gaat het in zijn werk en wat kan je verwachten na een behandeling? Voor duurzame laserontharing maak ik gebruik van de Lightsheer diode laser. Hoeveel behandelingen er nodig zijn voor het kin ontharen ligt aan jouw huidtype, locatie, kleur en dikte van de haar. Gemiddeld genomen zijn er meestal zo’n 6-8 behandelingen met een tussenpose van 6 weken nodig.
Voorafgaand aan de behandeling stel ik altijd wat gezondheidsvragen om te kijken of de behandeling zonder problemen kan worden uitgevoerd. Voor de bescherming van je ogen krijg je tijdens de behandeling een bril op die de ogen afdekt en krijg je een gel op de huid zodat de laserkop goed over de huid kan glijden en het licht goed wordt geleid. De laser wordt zo afgesteld dat de haarzakjes worden verbrand zonder de huid te beschadigen. Dit voel je als kleine, hete, prikjes op de huid. De laserkop die op je huid zit tijdens het behandelen, heeft een koelsysteem, waardoor de behandeling goed te verdragen is.
Elektrisch epileren
Omdat bij elektrisch epileren er haar voor haar behandeld wordt is het traject meestal wat langerduriger dan bij laser. De behandeltijd loopt uiteen van 6 maanden tot twee jaar. Gemiddeld zijn er voor het kin ontharen ongeveer 10- 20 behandelingen nodig met een tussenpose van 2 tot 6 weken. Bij deze methode wordt een ulrafijn naaldje in het haarzakje gebracht en wordt er vervolgens een klein stroompulsje gegeven (wat je licht kan voelen). Hierdoor wordt het haarzakje vernietigd en kan er geen nieuw haartje meer groeien.
Behandelresultaten
Na elke behandeling met laser of elektrisch epileren zal er minder haar terug komen. Daarnaast zal je al snel merken dat ze minder stug en dunner zijn. In principe is het einddoel dat 80-90% van de haren verdwijnt en je niet meer hoeft te scheren of epileren.
De haren die weg zijn blijven weg maar kijk niet raar op als ik een jaarlijkse onderhoudsbehandeling adviseer. In principe hebben mensen net zoveel haartjes als een gorilla. Maar gelukkig zijn niet alle haarzakjes tegelijk actief en bevinden de meeste zich in een slapende fase en maken geen haartjes aan. Deze slapende haarzakjes kunnen geactiveerd worden onder invloed van hormonen en nieuwe haartjes vormen.
Dit is ook gelijk de reden dat indien er sprake is van PCOS er vaak meer behandelingen en onderhoudsbehandelingen nodig zijn.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo