Chemische peeling of Laserbehandeling, wat is het beste voor jouw huid?

20 aug 2021

Peeling en laser zijn twee veelzijdige behandelingen. Ondanks dat bij de ene behandeling een zuur wordt gebruikt en de andere berust op absorptie van licht en warmte, zijn bij veel huidproblemen de te behalen resultaten vrijwel vergelijkbaar. Beide zijn ze uitermate geschikt voor het verbeteren van de kleur en structuur van de huid. Toch zijn ze niet geheel uitwisselbaar. Dus wanneer gebruik je nou welke techniek en wat is het meest geschikt voor welke huid? Beiden hebben ze zo hun eigen voordelen en vandaag zet ik deze voor je op een rij.

Hoe werkt een laserbehandeling?

Een laserapparaat filtert en zendt een specifieke golflengte van licht uit. Deze richt zich vervolgens op water, pigment of hemoglobine (bloed) in de huid. Hierdoor kunnen specifieke delen van de huid verhit en veranderd worden. Als je de laser richt op pigment kan je pigmentvlekken, haren of tatoeages verwijderen. De instelling op hemoglobine vermindert roodheid en vaatjes. De water instelling wordt gebruikt om littekens en rimpels te verbeteren.

Naast de golflengte bepaalt de hoeveelheid energie hoe diep een laser komt. Meer energie betekent dieper in de huid. Daarnaast speelt het aantal flitsen ook een rol: Hoe vaker je flitst op dezelfde plek, des te dieper de laser gaat.

Voor bovengenoemde instellingen/behandelingen kunnen verschillende licht- en lasertechnieken worden ingezet. Veel voorkomende zijn ND:Yag, IPL, Q-switched en fractionele laser zoals de Erbium: Glass (ResurFX). Bij Huid met zorg maak ik gebruik van het zeer betrouwbare Lumenis Stellar M22 systeem, die al deze licht- en lasertechnieken aankan!

Voor- en nadelen van laserbehandelingen

Voordelen: lasers kunnen zeer precies worden ingesteld, waardoor specifieke stukjes huid behandeld kunnen worden zonder het omliggende weefsel te beschadigen. Dit maakt laser heel geschikt voor het behandelen van vaatjes, pigmentvlekken en dieper gelegen littekens en rimpels.

Vroeger werden voor diepere littekens en rimpels extreem zware peelings gebruikt. Echter door de opkomst van fractionele lasers zijn ze gelukkig overbodig geworden. Deze lasers behandelen fracties van de huid. Dat betekent dat ze gaatjes in de huid schieten en dat daartussen de huid intact blijft. Hierdoor kan de huid zicht makkelijker herstellen dan dat je een hele laag eraf schaaft zoals vroeger met de peeling gebeurde.

Nadelen: de behandelingen zijn relatief duur. De effectiviteit ligt ook heel erg aan de kunde en kennis van de behandelaar en de kwaliteit van de gebruikte laser. Daarnaast zijn de meeste lasers niet geschikt voor mensen met een donkere huidskleur. Ze presteren het beste op licht gekleurde huiden.

Hoe werken chemische peelings?

Bij chemische peelings wordt meestal  niet een klein stukje huid, maar een geheel oppervlak, zoals bijvoorbeeld het gelaat, behandeld. Door de exfoliërende (afpellende) werking van de peeling zal de bovenste huidlaag verwijderd worden en komt een nieuwe gezonde huidlaag tevoorschijn.

Omdat er zoveel soorten peeling zijn is het lastig om ze allemaal over 1 kam te scheren. Welke soort peeling wordt gebruikt is afhankelijk van de huidconditie en de klacht die behandeld wordt.

De diepte van een peeling wordt grotendeels bepaald door het soort zuur dat wordt gebruikt. Daarnaast speelt de aangebrachte hoeveelheid een grote rol. Het percentage geeft aan hoe snel een peeling in de huid zakt, maar zeg niets over de kracht. Dat laatste is afhankelijk van het soort zuur en de PH-waarde. Een TCA van 15% kan (theoretisch) net zo diep komen als een 35% als je maar genoeg lagen aanbrengt.

Voor- en nadelen van chemische peelings

Behandelingen met peeling zijn ten opzichte van laser relatief goedkoop en je kan er snel grote oppervlaktes mee behandelen. Door de grote keus in peelingblends zijn de ingrediënten makkelijk aan te passen aan verschillende huidklachten.

Bij huidklachten die worden veroorzaakt door verhoorningsproblemen van de huid. Zijn peelings zelfs effectiever in te zetten dan laser. Denk hierbij aan: acne, vette huid, zichtbare poriën, (hormonaal)pigment, zonschade én een doffe huid.

Regelmatig exfoliëren werkt daarnaast positief in op de celdeling en vochthuishouding van de huid. Dit frist de huid direct op en verfijnt (droogte)lijntjes. Perfect voor de structuur en glans van de 30+ huid!

Hoe kies je nou de juiste behandeling voor een stralende huid?

Zowel voor laser als peeling geldt; hoe dieper je gaat des te meer resultaat je kunt bereiken. Maar tegelijkertijd ontstaat er met meer diepte ook meer risico op complicaties. Eigenlijk is het niet de vraag welke behandeling het beste is, maar welke het beste aansluit bij jouw behoeftes en huidconditie.

Soms valt er weinig te kiezen. Voor behandeling van diffuse roodheid en vaatjes kom je eigenlijk altijd uit bij een IPL of vaatlaser. Voor mensen met een (zeer) donkere huidskleur zijn de meeste huidverbeterende laserbehandelingen niet geschikt. Dit in verband met kans op verbranding en witte vlekken. Oppervlakkige peeling wordt voor deze huiden als veiliger beschouwd.

Als er sprake is van hormonale pigmentatie zoals Melasma (zwangerschapsmasker), kan je laser juist beter vermijden. Laser werkt met warmte, dit kan de pigmentaanmaak verstoren en zwangerschapsmasker verergeren. Daarnaast wil je dan het gehele gelaat behandelen en hiervoor is peeling meer geschikt.

Samengevat; Samen bepalen we welke behandeling het beste past bij jouw huid en behoefte en die uitdaging ga ik graag aan.

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere weer. Hier zijn vijf makkelijke tips om je huid stralend en gezond te...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is essentieel om de oorzaak van droge huid te achterhalen, want een goede...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode voor het verwijderen van ongewenst haar. Echter, deze krachtige...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en vereist een speciale aanpak voor verzorging en bescherming. Het...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te beginnen. Maar wat maakt een peeling nou zo effectief? Wat is het Geheim...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van hebben, vooral op de bovenarmen, benen, of zelfs het gezicht. Wat is...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te gebruiken. Het gebruikt een speciaal apparaatje dat kleine korreltjes...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele of bruine tint aanneemt. Dit kan iedereen overkomen, ongeacht de...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid beïnvloeden, maar ook iemands zelfvertrouwen. Het is daarom van belang om...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te verwijderen. Dit gebeurt meestal met behulp van fijne deeltjes, zoals...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo