Tips voor pigmentvlekken op een donkere huid

4 apr 2023

 1. Home
 2.  » 
 3. Hoe werkt het
 4.  » Tips voor pigmentvlekken op een donkere huid

De donkere huid heeft van nature meer cellagen en een hogere pigmentproductie (melanine) dan de lichte huid. Dit geeft het zijn unieke kenmerken, waaronder een verminderd risico op huidkanker en veroudering van de huid. Echter, de donkere huid is gevoeliger voor een aantal huidproblemen, waaronder een verstoorde doorlaatbaarheid en pigmentvlekken. Lees mijn tips voor pigmentvlekken op een donkere huid.

Ceramides

De huidbarrière is een complex systeem van lipiden (vetstoffen), waaronder ceramides, cholesterol en vetzuren, die de buitenste laag van de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ceramides spelen een belangrijke rol in de doorlaatbaarheid, omdat ze de cellen van de buitenste laag van de huid aan elkaar plakken en vocht binden om uitdroging te voorkomen. Je kan het zien als een soort cement. Ceramides zijn ook betrokken bij het reguleren van de huidstofwisseling en het beschermen van de huid tegen ontstekingen.

Klimaat

Over het algemeen is de donkere huid door zijn opbouw minder doorlaatbaar en sterker dan de lichte huid. Maar in Nederland kan het koude en vochtige klimaat de huid droger maken waardoor de gevoeligheid voor pigmentvlekken kan toenemen. Waardoor komt dit? In de vorige alinea besproken ceramides heb je in verschillende soorten. Een donkere huid is van nature aangepast aan een warm en droog klimaat. Als iemand met een donkere huid in Nederland wordt geboren verandert deze eigenschap niet.

Doorlaatbaarheid van de huidbarrière

Een verhoogde doorlaatbaarheid van de huidbarrière kan leiden tot vochtverlies en een droge huid. Hierdoor laten huidcellen sneller los en ook vermindert het herstel van de huid. Dit maakt het binnendringen van schadelijke invloeden in de huid makkelijker, wat kan leiden tot irritatie, ontstekingen en pigmentvlekken.

Welke pigmentvlekken kent de donkere huid?

Er zijn verschillende soorten pigmentatie die kunnen ontstaan op een donker gekleurde huid, waaronder:

 1. Post-inflammatoire hyperpigmentatie: Dit type pIgment ontstaat als gevolg van beschadiging en ontsteking. Het wordt gekenmerkt door roodheid op de huid, gevolgd door donkere vlekken die ontstaan op de plaats van de ontsteking. Het treedt vaak op als gevolg van:
  • Acne: dan is het vaak te vinden op de wangen, kin en het voorhoofd of rug
  • Wrijving: Dit type pigment ontstaat als gevolg van wrijving en druk op de huid, zoals wrijving tussen de dijen of onder de armen
  • Ingegroeide haren, dit veroorzaakt wondjes en ontstekingen
  • Een allergische of irriterende huidontsteking
  • Wondgenezing na een operatie, het wordt gekenmerkt door donkere vlekken op de huid rond de operatiewond
 1. Melasma is een soort pigmentatie die optreedt als gevolg van hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of door het gebruik van hormonale anticonceptie.
 1. Lentigines, ook wel ouderdomsvlekken genoemd, zijn donkere vlekken die ontstaan door schade die is veroorzaakt door blootstelling aan de zon.
 1. Dermatosis papulosis nigra: is een veelvoorkomende, goedaardige huidaandoening die zich manifesteert als kleine, donkere, verhoogde bultjes op het gezicht en de nek, vooral bij mensen van Afrikaanse of Aziatische afkomst. Behandelingsopties zijn onder meer cryotherapie, coagulatie of lasertherapie.

6 tips om pigmentvlekken op een donkere huid te verzorgen

 1. Blootstelling aan de zon kan leiden tot de ontwikkeling van pigmentvlekken, dus het is belangrijk om zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken, vooral op de gebieden waar de pigmentvlekken zich bevinden.
 2. Er zijn verschillende crèmes en serums op de markt die ingrediënten bevatten zoals vitamine C, niacinamide en kojiczuur, die helpen bij het verminderen van pigmentatie. Het is belangrijk om deze producten te gebruiken onder begeleiding van een huidtherapeut.
 3. Sommige huidverzorgingsproducten, zoals scrubs en chemische peelings, kunnen de huid irriteren en leiden tot ontstekingen en pigmentvlekken. Vermijd agressieve producten en kies liever voor milde, hydraterende producten.
 4. Regelmatig gebruik van een vocht regulerende crème om de huid te hydrateren, kan helpen bij het verminderen van droogheid, de zichtbaarheid van pigmentvlekken en het voorkomen van nieuwe pigmentatie.
 5. Roken kan bijdragen aan pigmentvlekken en het verouderingsproces van de huid versnellen, nog een reden om te stoppen dus!
 6. Vermijd krabben en knijpen, dit kan leiden tot ontstekingen en post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Pigment behandelen op een donkere huid

Er zijn verschillende huidbehandelingen beschikbaar voor pigmentatie. Het is echter belangrijk om op te merken dat veel behandelingen voor de lichte huid kunnen leiden tot complicaties bij mensen met een donkere huid.

Bepaalde behandelingen zoals chemische peelings, laserbehandelingen en microdermabrasie kunnen de huid beschadigen en donkere vlekken of littekens veroorzaken. Meestal ontstaat deze onbedoelde schade als ze niet op de juiste manier worden uitgevoerd of als de juiste nazorg niet wordt gegeven. Het is daarom belangrijk om naar een behandelaar te gaan die ervaring heeft met donkere huidtypes.

Bij Huid met zorg bied ik afhankelijk van het soort pigment de volgende behandelopties:

 • Spot out behandeling
 • Acnebehandeling
 • Laserontharing, om ingegroeide haren te verwijderen die de huid irriteren (een ND:yag is geschikt voor de donkere huid)
 • Microneedling
 • Coagulatie

Het is belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen niet geschikt zijn voor iedereen. Over het algemeen is het zo dat de mildere behandelingen en thuisverzorging het meest veilig zin voor de donkere huid. Ook is geduld een schone zaak. Het kan soms maanden duren voordat er een zichtbare verbetering wordt bereikt. Wil jij meer informatie over geschikte behandelingen? Neem dan gerust contact op.

 

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo