Laserontharing bij Huid met Zorg

24 aug 2022

Huidtherapie is dankbaar werk. Ik vind het na al die jaren nog altijd prachtig om In de praktijk cliënten op weg te helpen naar een mooiere huid en met een glimlach de deur uit te zien gaan. Laserontharing is vanaf het begin één van mijn favorieten geweest. Met deze  behandeling kan je letterlijk levens veranderen in positieve zin.

Laserontharing bij lichte huidtypes

Hoe werkt het principe van laserlicht nou eigenlijk? Het woord zegt het al Laserlicht is een lichtbron met éen golflengte (zonlicht heeft meerdere golflengtes/kleuren). Dit betekent dat het uit één kleur licht bestaat, die in dit geval via de haarfollikel in het haarzakje wordt opgenomen. Het licht wordt daar omgezet in warmte en geeft een beschadiging in het haarzakje waar het haartje in groeit. Dit zorgt ervoor dat er na een aantal laserontharingsbehandelingen geen haargroei meer mogelijk is.

Laserontharing bij de donkere huid.

Helaas hoor ik vaak nog van veel cliënten dat ze denken laseren bij de donkere huid niet mogelijk is. Ook merk ik dat het gezegd wordt door sommige professionals. Echter kan laserontharing bij de donkere huid wel degelijk, maar het is belangrijk dat het met de juiste laser gebeurt.

Hierboven wordt een laserontharingsmethode beschreven waarbij het laserlicht door het pigment in het haarzakje wordt geabsorbeerd. Dit werkt heel goed voor de wat lichtere huidtypes. De donkere huid bevat ten opzichte van een lichte huid veel meer pigment in de bovenste huidlagen. Als we eerdergenoemde lasermethode op een donkere huid zouden toepassen, wordt de huid te warm met kans op verbranding.

Willen we de donkere huidtypes of gekleurde huid veilig behandelen, moeten we dus een andere methode gebruiken. Dan gebruiken we een laser golflengte die door de haarvaatjes en stamcelletjes rondom het haarzakje worden geabsorbeerd. Elk haarzakje wordt van bloed en voeding voorzien door kleine haarvaatjes. Die zijn onze target als je een donkere huid hebt. Als je die voeding wegneemt, sterft het haartje op den duur af. Dat is een veilige en heel effectieve methode voor de donkere huidtypes.

Feit of fabel?

Door dunne haartje te scheren worden ze dikker en zullen ze ook dik blijven. Dat wordt vaak gedacht, maar op het moment dat je een haar afscheert, voelt hij harder en je scheert hem af op het dikste punt.

Wat is een normale reactie na laserontharing?

In principe ontstaat er altijd roodheid en wat lichte zwelling van de huid na het laseren van overbeharing. Hoe ziet dit eruit? Meestal bestaat dit uit een rozige roodheid die enkele uren aan kan houden en daarnaast komt er extra vocht in het haarzakje. Dit noemen we ook wel perifolliculair oedeem en ziet eruit als allemaal kleine bultjes op de huid. Bovenstaande reacties willen we ook graag zien want er moet wel wat gebeuren in de huid!

Wat is het gevoel van laserontharing?

Er wordt veel reclame gemaakt met 100% pijnloos ontharen, helaas is dit niet mogelijk. Je wilt van je haar af en dat gebeurt niet zomaar. Wel zijn er technieken waardoor je de gevoeligheid kan reduceren, waardoor het vrijwel altijd meevalt. De meeste lasers hebben daarom een koelingssysteem, zoals koeling in de kop. Enerzijds zorgt dit voor bescherming van de huid en anderzijds voor comfort.

Het pulsje bij laserontharing wordt meestal ervaren als een elastiekje wat tegen de huid schiet. Hoeveel pijn dit doet is per persoon verschillend, dit ligt aan de behandelzone en hoe de dag wordt ervaren:

  • Zit je lekker in je vel?
  • Heb je lekker geslapen?
  • Zit je als vrouw tegen de menstruatie aan?

Kan je blonde en grijze haren verwijderen met laserontharing?

Tot op heden is er nog geen manier voor een volledige verwijdering van blonde en grijze haren d.m.v. laserontharing. Wat is de reden waarom laser niet werkt? Het haartje moet pigment bevatten en met name de haarfollikel (ofwel het haarzakje) moet de laser absorberen.

Maar er was toch een laserontharingsmethode waarop je werkte op de bloedvaatjes?

Ook bij de lasers waarop we werken op de haarvaatjes, zie je dat het pigment in de haar als een soort geleiding werkt naar de diepere lagen. Rood, blond of grijs haar heeft dat pigment niet. Elektrisch epileren werkt bij deze haren wél. Gelukkig is er dus een optie waarvoor je wel kan kiezen.

Wat zijn haargroeifases en welke invloed hebben ze op de laserbehandeling?

Haartjes kunnen niet alleen een andere kleur hebben, maar ook in verschillende haargroeifases zitten. Namelijk de Anagene fase (groeifase), Katagene fase (rustfase), Telogene fase (rustfase), Exogene fase (uitvalfase).

Wanneer het haartje zich in de groeifase (de Anagene fase) bevindt, dan zit het haartje vast in de haarfollikel en zijn we effectief aan het laseren. Als je Anagene haren eruit trekt kan je ze herkennen aan het zwarte bolletje.

We weten aan de buitenkant niet exact welke haren zich in die Anagene haargroeifase bevinden. Omdat de haren elkaar afwisselen in groeifases zijn er altijd meerdere behandelingen nodig. Maar aan de andere kant is het ook fijn dat er verschillende haargroeifases zijn, anders zouden we soms kale plekken op ons hoofd hebben.

De haargroeifases staan ook voor een bepaalde groeitijd.

Daarom zit er ook een X aantal weken tussen de behandelingen, dit verschilt ook per zone. Een gezicht heeft een kortere tijd nodig tussen de behandelingen dan bijvoorbeeld de rug.

haargroei fases

Stel ik kom in de praktijk voor een laserbehandeling, hoe verloopt dan het intakegesprek?

 Dan krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen en ik geef je informatie over de laserontharingsbehandeling:

  • Hoe het in zijn werk gaat
  • Hoeveel behandelingen je kan verwachten
  • Wat je tijdens de behandeling ervaart

Maar ook het proces erna wordt uitgebreid besproken:

  • Dat de haargroei dunner wordt
  • Dat het langzamer groeit
  • De voor- en na instructies

Veelal zijn er 6-8 behandelingen nodig, maar bij vrouwen met hormonale haargroei in het gezicht  of het lichaam kunnen soms wel meer behandelingen nodig zijn.

 

Wat mag je absoluut niet doen voor of na een laserbehandeling?

  • Voorzichtigheid met de zon. Je mag 4 weken voor en na de behandeling niet in de zon. Dit geeft kans op verbranding en pigmentatie na de behandeling.
  • Haren niet epileren, uittrekken of waxen. Dit geeft triggering van de haargroei en haartje moet in het haarzakje zitten om effectief te kunnen zijn met laser.
  • Voorkom overmatige transpiratie om irritatie te voorkomen. Met name de eerste dagen is dit belangrijk. Dus even niet sporten of intensief stofzuigen J.
  • Koud douchen na de behandeling kan fijn zijn na het laseren van een bikinilijn, benen of rug.

Overweeg jij een behandeling met laserontharing?

Lijkt het jou fijn als jouw haargroei minder is en niet meer te scheren? Maak dan zeker een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Laserontharing vermindert vrijwel gelijk de donkere gloed en het geeft een mooie gladde huid en zo zacht. Ik mag het iedereen aanraden. Als je het fijn vindt kan ik ook een proefflitsje zetten.

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

Tips voor armen Ontharen

Wil je gladde, haarvrije armen zonder zorgen? Of het nu om estetische redenen is, of omdat je gewoon geniet van een zijdezachte huid, er zijn verschillende manieren om je armen te ontharen. In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen over armen ontharen, en...

Intakegesprek bij de huidtherapeut

Steeds meer mensen zoeken hulp bij de huidtherapeut voor zowel medische als cosmetische huidproblemen. Van acne tot rimpels, iedereen wil graag een gezonde en stralende huid. Maar wat kun je nu echt verwachten van een intakegesprek en de daarop volgende...

Droge huid van binnenuit behandelen

Heb je last van een droge huid, vooral in de koudere maanden? Je bent niet de enige! De combinatie van droge lucht, verwarming binnenshuis en lage temperaturen kan ervoor zorgen dat je huid snel uitdroogt. Gelukkig kun je je huid van binnenuit voeden om uitdroging...

Hoe haal je striae weg?

Striae, vaak bekend als striemen, ontstaan wanneer de huid snel uitrekt door factoren zoals zwangerschap, gewichtstoename of intensieve groei. Deze lijnen op de huid kunnen variëren van rood en paars tot wit, afhankelijk van hoe lang ze al aanwezig zijn. Hoewel striae...

Hoe pijnloos ontharen?

Ontharen is voor velen een terugkerende routine die we graag zo comfortabel mogelijk willen laten verlopen. Gelukkig zijn er verschillende ontharingsmethoden die niet alleen effectief, maar ook nagenoeg pijnloos zijn. Of je nu kiest voor een tijdelijke oplossing of op...

De belangrijkstye oorzaken van een slechte doorbloeding van de huid

Een gezonde doorbloeding van de huid is essentieel voor een stralende en frisse teint. Wanneer de bloedcirculatie niet optimaal functioneert, kan je huid er vaal, bleek en dof uitzien. Een slechte doorbloeding kan verschillende oorzaken hebben, zoals roken, stress,...

Littekens laseren: Ervaringen uit de praktijk

Littekens, of ze nu zijn ontstaan door acne, een blessure of een operatie, kunnen een storende invloed hebben op het uiterlijk en het zelfvertrouwen. In mijn praktijk behandel ik regelmatig zowel acnelittekens als andere vormen van littekens met verschillende...

Is natuurlijke huidverzorging altijd beter?

Er wordt vaak gezegd dat natuurlijk verkregen ingrediënten beter zijn dan synthetische ingrediënten. Mij wordt dan ook dagelijks de vraag gesteld waarom ik merken met zowel een natuurlijke als chemische achtergrond op de plank heb staan. Zelf ben ik grote fan van...

Wat is de beste behandeling voor rosacea?

Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral in het gezicht voorkomt. Het kan zorgen voor roodheid, zichtbare adertjes en soms zelfs voor bultjes of puistjes. Voor mensen met rosacea kan het lastig zijn om de juiste behandeling te vinden. In deze blog...

De 5 meest gestelde vragen over oksels laseren

Laserontharing is een effectieve en steeds populairder wordende methode om ongewenst haar te verwijderen, vooral op gevoelige plekken zoals de oksels. Als je overweegt om je oksels te laten laseren, heb je waarschijnlijk een aantal vragen. In deze blog beantwoord ik...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo