Laserontharing bij Huid met Zorg

24 aug 2022

Huidtherapie is dankbaar werk. Ik vind het na al die jaren nog altijd prachtig om In de praktijk cliënten op weg te helpen naar een mooiere huid en met een glimlach de deur uit te zien gaan. Laserontharing is vanaf het begin één van mijn favorieten geweest. Met deze  behandeling kan je letterlijk levens veranderen in positieve zin.

Laserontharing bij lichte huidtypes

Hoe werkt het principe van laserlicht nou eigenlijk? Het woord zegt het al Laserlicht is een lichtbron met éen golflengte (zonlicht heeft meerdere golflengtes/kleuren). Dit betekent dat het uit één kleur licht bestaat, die in dit geval via de haarfollikel in het haarzakje wordt opgenomen. Het licht wordt daar omgezet in warmte en geeft een beschadiging in het haarzakje waar het haartje in groeit. Dit zorgt ervoor dat er na een aantal laserontharingsbehandelingen geen haargroei meer mogelijk is.

Laserontharing bij de donkere huid.

Helaas hoor ik vaak nog van veel cliënten dat ze denken laseren bij de donkere huid niet mogelijk is. Ook merk ik dat het gezegd wordt door sommige professionals. Echter kan laserontharing bij de donkere huid wel degelijk, maar het is belangrijk dat het met de juiste laser gebeurt.

Hierboven wordt een laserontharingsmethode beschreven waarbij het laserlicht door het pigment in het haarzakje wordt geabsorbeerd. Dit werkt heel goed voor de wat lichtere huidtypes. De donkere huid bevat ten opzichte van een lichte huid veel meer pigment in de bovenste huidlagen. Als we eerdergenoemde lasermethode op een donkere huid zouden toepassen, wordt de huid te warm met kans op verbranding.

Willen we de donkere huidtypes of gekleurde huid veilig behandelen, moeten we dus een andere methode gebruiken. Dan gebruiken we een laser golflengte die door de haarvaatjes en stamcelletjes rondom het haarzakje worden geabsorbeerd. Elk haarzakje wordt van bloed en voeding voorzien door kleine haarvaatjes. Die zijn onze target als je een donkere huid hebt. Als je die voeding wegneemt, sterft het haartje op den duur af. Dat is een veilige en heel effectieve methode voor de donkere huidtypes.

Feit of fabel?

Door dunne haartje te scheren worden ze dikker en zullen ze ook dik blijven. Dat wordt vaak gedacht, maar op het moment dat je een haar afscheert, voelt hij harder en je scheert hem af op het dikste punt.

Wat is een normale reactie na laserontharing?

In principe ontstaat er altijd roodheid en wat lichte zwelling van de huid na het laseren van overbeharing. Hoe ziet dit eruit? Meestal bestaat dit uit een rozige roodheid die enkele uren aan kan houden en daarnaast komt er extra vocht in het haarzakje. Dit noemen we ook wel perifolliculair oedeem en ziet eruit als allemaal kleine bultjes op de huid. Bovenstaande reacties willen we ook graag zien want er moet wel wat gebeuren in de huid!

Wat is het gevoel van laserontharing?

Er wordt veel reclame gemaakt met 100% pijnloos ontharen, helaas is dit niet mogelijk. Je wilt van je haar af en dat gebeurt niet zomaar. Wel zijn er technieken waardoor je de gevoeligheid kan reduceren, waardoor het vrijwel altijd meevalt. De meeste lasers hebben daarom een koelingssysteem, zoals koeling in de kop. Enerzijds zorgt dit voor bescherming van de huid en anderzijds voor comfort.

Het pulsje bij laserontharing wordt meestal ervaren als een elastiekje wat tegen de huid schiet. Hoeveel pijn dit doet is per persoon verschillend, dit ligt aan de behandelzone en hoe de dag wordt ervaren:

 • Zit je lekker in je vel?
 • Heb je lekker geslapen?
 • Zit je als vrouw tegen de menstruatie aan?

Kan je blonde en grijze haren verwijderen met laserontharing?

Tot op heden is er nog geen manier voor een volledige verwijdering van blonde en grijze haren d.m.v. laserontharing. Wat is de reden waarom laser niet werkt? Het haartje moet pigment bevatten en met name de haarfollikel (ofwel het haarzakje) moet de laser absorberen.

Maar er was toch een laserontharingsmethode waarop je werkte op de bloedvaatjes?

Ook bij de lasers waarop we werken op de haarvaatjes, zie je dat het pigment in de haar als een soort geleiding werkt naar de diepere lagen. Rood, blond of grijs haar heeft dat pigment niet. Elektrisch epileren werkt bij deze haren wél. Gelukkig is er dus een optie waarvoor je wel kan kiezen.

Wat zijn haargroeifases en welke invloed hebben ze op de laserbehandeling?

Haartjes kunnen niet alleen een andere kleur hebben, maar ook in verschillende haargroeifases zitten. Namelijk de Anagene fase (groeifase), Katagene fase (rustfase), Telogene fase (rustfase), Exogene fase (uitvalfase).

Wanneer het haartje zich in de groeifase (de Anagene fase) bevindt, dan zit het haartje vast in de haarfollikel en zijn we effectief aan het laseren. Als je Anagene haren eruit trekt kan je ze herkennen aan het zwarte bolletje.

We weten aan de buitenkant niet exact welke haren zich in die Anagene haargroeifase bevinden. Omdat de haren elkaar afwisselen in groeifases zijn er altijd meerdere behandelingen nodig. Maar aan de andere kant is het ook fijn dat er verschillende haargroeifases zijn, anders zouden we soms kale plekken op ons hoofd hebben.

De haargroeifases staan ook voor een bepaalde groeitijd.

Daarom zit er ook een X aantal weken tussen de behandelingen, dit verschilt ook per zone. Een gezicht heeft een kortere tijd nodig tussen de behandelingen dan bijvoorbeeld de rug.

haargroei fases

Stel ik kom in de praktijk voor een laserbehandeling, hoe verloopt dan het intakegesprek?

 Dan krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen en ik geef je informatie over de laserontharingsbehandeling:

 • Hoe het in zijn werk gaat
 • Hoeveel behandelingen je kan verwachten
 • Wat je tijdens de behandeling ervaart

Maar ook het proces erna wordt uitgebreid besproken:

 • Dat de haargroei dunner wordt
 • Dat het langzamer groeit
 • De voor- en na instructies

Veelal zijn er 6-8 behandelingen nodig, maar bij vrouwen met hormonale haargroei in het gezicht  of het lichaam kunnen soms wel meer behandelingen nodig zijn.

 

Wat mag je absoluut niet doen voor of na een laserbehandeling?

 • Voorzichtigheid met de zon. Je mag 4 weken voor en na de behandeling niet in de zon. Dit geeft kans op verbranding en pigmentatie na de behandeling.
 • Haren niet epileren, uittrekken of waxen. Dit geeft triggering van de haargroei en haartje moet in het haarzakje zitten om effectief te kunnen zijn met laser.
 • Voorkom overmatige transpiratie om irritatie te voorkomen. Met name de eerste dagen is dit belangrijk. Dus even niet sporten of intensief stofzuigen J.
 • Koud douchen na de behandeling kan fijn zijn na het laseren van een bikinilijn, benen of rug.

Overweeg jij een behandeling met laserontharing?

Lijkt het jou fijn als jouw haargroei minder is en niet meer te scheren? Maak dan zeker een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Laserontharing vermindert vrijwel gelijk de donkere gloed en het geeft een mooie gladde huid en zo zacht. Ik mag het iedereen aanraden. Als je het fijn vindt kan ik ook een proefflitsje zetten.

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere weer. Hier zijn vijf makkelijke tips om je huid stralend en gezond te...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is essentieel om de oorzaak van droge huid te achterhalen, want een goede...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode voor het verwijderen van ongewenst haar. Echter, deze krachtige...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en vereist een speciale aanpak voor verzorging en bescherming. Het...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te beginnen. Maar wat maakt een peeling nou zo effectief? Wat is het Geheim...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van hebben, vooral op de bovenarmen, benen, of zelfs het gezicht. Wat is...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te gebruiken. Het gebruikt een speciaal apparaatje dat kleine korreltjes...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele of bruine tint aanneemt. Dit kan iedereen overkomen, ongeacht de...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid beïnvloeden, maar ook iemands zelfvertrouwen. Het is daarom van belang om...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te verwijderen. Dit gebeurt meestal met behulp van fijne deeltjes, zoals...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo