Een vette huid behandelen doe je zo

3 mei 2023

 1. Home
 2.  » 
 3. Hoe werkt het
 4.  » Een vette huid behandelen doe je zo
Heb jij last van een vette huid en vraag je je af hoe je hier het beste voor kunt zorgen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen hebben te kampen met huidproblemen, waaronder een vette huid. In deze blog ga ik dieper in op hoe je het beste een vette huid kunt behandelen en of er manieren zijn om ervan af te komen.

Hoe ontstaat een vette huid?

Een toegenomen talgproductie zorgt dat je huid, of een bepaalde regio van je huid, vetter wordt. Bij sommige mensen is het voor de hand liggend dat ze een vette huid hebben. Hun huid begint gedurende de dag steeds meer te glimmen. Als ze vervolgens hun neus tegen een spiegel drukken, blijft er een vette afdruk achter. Bij mensen met een gemengde huid hebben is het vaak niet zo makkelijk zichtbaar. Ook mensen met een uitgedroogde en geïrriteerde huid door ontvettende huidverzorgingsproducten, kunnen toch een verhoogde talgproductie hebben.

Allereerst is het goed om te weten hoe een vette huid ontstaat. Dit huidtype is genetisch bepaald en heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. De mannelijke hormonen, ook wel bekend als androgenen, zijn verantwoordelijk voor een gezonde talgafscheiding in de poriën. Speelt dit ook bij vrouwen een rol? Ja, want vrouwen maken ook kleine hoeveelheden mannelijk hormoon aan.

De huid is afhankelijk van talg om gehydrateerd te blijven en bescherming te bieden tegen schimmels en bacteriën. Daarnaast is talg noodzakelijk om de flexibiliteit van de huid te behouden. Echter, wanneer de androgene hormonen in het lichaam te actief worden, kan er een overproductie van talg ontstaan. Dit resulteert in een huid die snel glimt, vergrote poriën en onzuiverheden heeft.

Oorzaken vette huid

We hebben net geleerd dat een vette huid vaak wordt veroorzaakt door interne oorzaken. Sommige mensen hebben van nature een vette huid vanwege hun genetische aanleg. Ook tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze kan de hormoonbalans in het lichaam veranderen, wat kan leiden tot een vette huid. Daarnaast zijn er verschillende externe oorzaken van een vette huid:

 1. Het gebruik van zware make-up, vooral die op basis van olie, kan leiden tot een vette huid.
 2. Het eten van te veel suiker en koolhydraten kan de talgproductie stimuleren en bijdragen aan een vette huid.
 3. Stress kan de hormoonbalans verstoren en de talgproductie verhogen, wat kan leiden tot een vette huid.
 4. In warme en vochtige klimaten kan de huid meer olie produceren om te compenseren voor verhoogde transpiratie.
 5. Sommige medicijnen, zoals steroïden en anticonceptiepillen, kunnen bijdragen aan een vette huid.

Hoe herken je een vette huid?

wil jij een vette huid behandelen? Het is belangrijk om je huidtype te (her)kennen, zodat je de juiste huidverzorging voor jezelf kunt kopen. Hoe herken je een vette huid? Een beetje glans op de T-zone of een sporadisch puistje betekent niet direct dat je een vette huid hebt. Echter, als je gezicht al 1-2 uur na het reinigen begint te glimmen, je make-up lijkt te glijden of van je gezicht verdwijnt, dan is de kans groot dat je een vette huid hebt. De kans is ook groot als de vettere delen van je gezicht mee-eters, witte bultjes of puistjes bevatten en je poriën zichtbaar vergroot zijn.

Let op: Het hebben van een vette huid betekent niet noodzakelijkerwijs dat je last hebt van puistjes. Het kan ook zijn dat je huid gewoon snel en intens glimt, zelfs zonder onzuiverheden.

Huidverzorging

Hoe kun je je huid het beste verzorgen? Het is belangrijk om een huidverzorgingsroutine te vinden die past bij jouw huidtype. Als je crèmes gebruikt die niet geschikt zijn voor jouw huid, kunnen je poriën snel verstopt raken. Aan de andere kant, als je je huid te grondig reinigt en te agressieve producten gebruikt, kan je huid uitdrogen en nog meer talg aanmaken.

 • Kies daarom voor een milde cleanser die het liefst niet of nauwelijks schuimt. Een schuimende cleanser bevat vaak meer reinigingsmiddelen, wat op korte termijn prettig kan aanvoelen, maar op lange termijn minder goed is. Het verwijdert niet alleen vuil en overtollig vet, maar ook het huidvet dat je huid juist nodig heeft. Hierdoor kan je huid extra talg gaan aanmaken, wat de vette huid nog vetter maakt. Een cleanser met (te)veel olie is echter ook niet geschikt voor de vette huid.
 • Ontwijk agressieve toners op alcoholbasis met mint of andere frisse geuren die je huid laten tintelen. Dit is geen goed teken! Een toner met kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen is juist cruciaal voor een vette huid.. Deze kan zelfs de moisturizer vervangen op de echt vette delen van het gezicht. Vaak is dit bij de vette huid voldoende verzorging.
 • Als je een vette huid hebt, is het belangrijk om een exfoliant te gebruiken om te voorkomen dat je talgklieren verstopt raken. Salicylzuur is de beste keuze omdat het diep doordringt in je poriën en ze schoonhoudt. Het verwijdert dode huidcellen en talg op een zachte manier, waardoor je huid er weer fris en stralend uitziet. Bovendien heeft salicylzuur een ontstekingsremmende werking die helpt bij het verminderen van puistjes.  Je kan er ook voor kiezen om een professionele behandeling met Salicylzuurpeeling te ondergaan.
 • Vette huid behandelen? Breng alleen een moisturizer aan op de droge delen van je gezicht. Voor de vettere delen van je gezicht kan een toner met actieve ingrediënten zelfs dienen als vervanging van een crème. Overmatig gebruik van een moisturizer kan ervoor zorgen dat de vette huid te veel gaat glimmen en zelfs problemen veroorzaakt zoals puistjes. Kies bij voorkeur een moisturizer op waterbasis waarbij ‘aqua’ als eerste ingrediënt op de INCI-lijst staat.

in balans brengen

Het is goed om te onthouden dat de huid van iedereen anders is en dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor een ander werkt. Het kan wat tijd en experimenteren kosten om de juiste huidverzorgingsroutine te vinden die het beste past bij jouw vette huid. Als je echter merkt dat je vette huid ernstige acne, ontstekingen of andere huidproblemen veroorzaakt, raadpleeg dan een professional voor advies.

Persoonlijk advies vette huid behandelen

Door mijn expertise als huidtherapeut kan ik helpen bij het vinden van de juiste oplossingen. Ik kijk graag mee naar de beste behandelingen voor jouw specifieke huidproblemen.

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo