(Extreem) vette huid

  1. Home
  2.  » 
  3. HomeHuidproblemen
  4.  » 
  5. HomeHuidklachten
  6.  » (Extreem) vette huid

Als je last hebt van een (extreem) vette huid, dan weet je waarschijnlijk al hoe dat komt: een vette huid produceert meer talg dan nodig is. Je ziet vaak dat een vette huid ook onzuiverheden en acne vertoont. Grove poriën zijn er ook een kenmerk van! De oorzaken dat je huid meer talg produceert lopen uiteen. Wat zijn deze oorzaken en wat kun je doen als je er last van hebt? 

Vette huid oorzaak

De oorzaken van een vette huid zijn genetische aanleg, stress, hormonale schommelingen en een ongezonde levensstijl. Soms betreft het een combinatie van factoren. Deze factoren stimuleren de talgklieren en veroorzaken vaak onzuiverheden zoals puistjes. Je huid voelt overigens in de zomer ook vaak vetter aan; we leggen verderop uit hoe dat komt. Let op: is je huid niet meteen in de morgen vet, maar pas aan het einde van de dag? Dan zit het probleem (juist) niet in een overmatige talgproductie, maar heb je waarschijnlijk een vochtarme huid die uit balans is. 

Factoren die talgproductie verhogen

Hormonale schommelingen kunnen de productie van talg verhogen. Dit komt bijvoorbeeld door het gebruik of verandering van anticonceptie en een zwangerschap. Verder zorgt stress niet alleen dat je huid gevoeliger wordt, maar ook dat je lichaam cortisol aanmaakt. Dit kan vervolgens de talgproductie verhogen. Een ongezonde leefstijl die bijvoorbeeld uit ongezonde voeding bestaat zorgt ervoor dat je huid niet goed kan functioneren en uit balans is. Een slaaptekort zorgt ook voor de aanmaak van cortisol. 

Vettige huid in de zomer

Een vettige huid in de zomer komt omdat de temperatuur en de luchtvochtigheid stijgen. Dit stimuleert dat je meer gaat zweten en je talgklieren meer talg gaan produceren. Dit is een natuurlijke reactie van je huid. Het zweten helpt je afkoelen door verdamping en de verhoogde talgproductie helpt de verdamping van het zweet te vertragen, zodat je een langer verkoelend effect hebt. Je kunt er niet heel veel aan doen, op de verzorgingsproducten die je in de zomer gebruikt na. Zorg er in de zomer in elk geval voor dat je geen vette crème gebruikt. 

Wat te doen tegen een vette huid

Je kunt verschillende dingen doen tegen een vette huid of je huid een handje helpen. Begin eerst met de natuurlijke kant van het verhaal: ga goed bij jezelf na of je leefstijl gezond (genoeg) is. Eet voldoende groente en fruit en zorg voor genoeg slaap. Vermijd verder factoren die je huid irriteren, zoals hitte. Zijn je reinigingsproducten verder niet te agressief? Als je van nature een vette huid hebt, dan kan het zijn dat je daar gevoelig voor bent. Te veel in de zon zitten helpt ook zeker niet mee: je huid droogt dan uit en gaat daardoor weer meer talg produceren. 

Heb je plotseling last van een vette huid, terwijl je dat anders nooit hebt? Een hevige weersomslag kan dan de oorzaak zijn, maar misschien ben je ook anders gaan eten of heb je een stressvolle gebeurtenis meegemaakt.

Extreem vette huid gezicht: weer in balans!

Als je kampt met een extreem vette huid in je gezicht, dan staat voorop dat je je huid weer in balans moet zien te krijgen. Een goede reiniging is hoe dan ook essentieel. Een behandeling die heel effectief is tegen een vette huid is een (chemische) peeling met salicylzuur. Salicylzuur lost vet op: het dringt diep door in de poriën waar het opgehoopt talg oplost. Het is verder van belang dat je de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt die je huid in balans brengen én houden. Ook daarvoor kun je bij mij terecht, waar je op lange termijn wat aan hebt!

Meer informatie

Wil je meer weten over een (extreem) vette huid en een eventuele behandeling of heb je productadvies nodig? Neem dan contact op via het telefoonnummer 074 20 20 233, e-mail info@huidmetzorg.nl of maak gebruik van het contactformulier. Je verplicht je tot niets! Lees voor meer informatie ook meer over mijn praktijk en mogelijke behandelingen.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo