Hoe onthaar ik mijn benen het beste?
Het verwijderen van haar op de benen. Je kan er talloze gesprekken over voeren, scheren versus niet scheren, harsen versus niet harsen, of het de moeite waard is. Dat gezegd hebbende, lichaamshaar verwijderen draait om persoonlijke keuze. Doe je het, doe je het niet. Maar als je het gaat doen, zijn er tal van opties. Welke optie is het beste voor jou? Ook ik weet het niet zeker, maar ik heb ze hieronder alles voor je uiteengezet. Voor het geval je jouw benen graag wilt ontharen maar niet precies weet hoe, zet ik van alle opties de voor- en nadelen op een rij.
benen scheren
Voordelen: Benen ontharen met scheren is buitengewoon eenvoudig. Het is ook een goedkope techniek die je thuis kunt toepassen. Scheermesjes, zowel wegwerpmesjes als herbruikbare zijn verkrijgbaar bij letterlijk elke drogisterij. Werkt vooral goed op lichamen met zeer fijn, dun haar.
Nadelen: Ingroeiende haartjes. Scheerirritaties. Je hebt altijd veel water en een goede schuim nodig om het überhaupt te laten werken. Dit alles voor een resultaat dat niet lang aanhoudt.
Benen Waxen
Voordelen: Waxen is een proces waarbij alle haren in een specifiek gebied in één keer met wortel en al worden verwijderd. Het geweldige aan deze methode is dat het daadwerkelijk alle haren uit een gebied verwijdert. Het duurt langer dan scheren, is redelijk betaalbaar, zelfs wanneer het door een professional wordt gedaan, en er zijn veilige opties om het thuis zelf te doen.
Nadelen: Het staat bekend als lichtgevoelig voor het verwijderen van haar. Vooral wanneer je lichaamshaar grof en dicht is. Benen ontharen met wax is niet permanent en je kunt het niet gebruiken op gevoelige gebieden.
Sugaring beenhaar
Voordelen: Sugaring is een techniek waarbij een mengsel van citroen, water en suiker wordt gebruikt om de haren met wortel en al te verwijderen. Dit natuurlijke proces is vergelijkbaar vergelijkbaar met waxen.
Nadelen: Het uittrekken van alle haren met wortel en al blijft gevoelig. Het uittrekken van een haar voel je, punt! De citroen kan voor sommige mensen gevoeligheid veroorzaken en, net als bij waxen, mag dit niet worden gedaan op een gevoelige huid.
Laserontharing benen
Voordelen: Als je een lichte huid en zeer donker haar hebt, ben je een goede kandidaat voor laserontharing, omdat het zich richt op de kleur van de haarfollikel en deze in feite verbrandt, waardoor het haar uitvalt en niet meer terugkomt.
Nadelen: Laserontharing is in vergelijking met de ander genoemde ontharingsmethodes kostbaar. Je moet minimaal zes verschillende behandelingen doen, ongeveer elke zes weken, om echt resultaat te zien bij benen ontharen. Laserontharing werkt niet voor iedereen. Het is niet geschikt voor blonde, rode, grijze en dunne haren. Als je veel last hebt van hormonale schommelingen kan er teruggroei plaatsvinden. In deze gevallen is periodiek onderhoud noodzakelijk.
Geen ontharing benen
Voordelen: Ongelooflijk eenvoudig (doe niets!). Het bespaart tijd en geld, en het is een manier om jezelf te omarmen zoals je bent, met al je natuurlijke haargroei.
Nadelen: Voor sommigen kan het gevoel van ongeschoren benen ongemakkelijk zijn, vooral in situaties waarin blootstelling van de benen vereist is. Het kan ook leiden tot sociale druk of negatieve reacties van anderen, omdat niet iedereen de keuze om lichaamshaar niet te verwijderen begrijpt of accepteert.
Persoonlijke keuze
Het kiezen van de beste, snelste en gemakkelijkste manier om je benen te ontharen is een persoonlijke keuze. Het hangt af van je voorkeuren, huidgevoeligheid, budget en gewenste resultaten. Of je nu kiest voor waxen, scheren, sugaring, laseren of geen ontharing. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt met je keuze en dat je je lichaam op een manier verzorgt die bij jou past. Benen ontharen kan een tijdrovend en soms pijnlijk proces zijn, maar het kan ook een kans zijn om jezelf te verwennen en te zorgen voor je persoonlijke hygiëne en zelfvertrouwen. Uiteindelijk gaat het erom wat voor jou het beste werkt en wat jou het meest zelfverzekerd doet voelen met gladde of natuurlijk behaarde benen.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo