Scheren zonder bultjes

10 mrt 2020

Rode bultjes na het scheren; ze worden door velen gehaat en gevreesd! Vooral bij het scheren van de bikinilijn zijn ze een beruchte bijwerking. Waarschijnlijk heb jij er zelf ook wel een keer mee te maken gehad? Maar wist je al dat je de kans op bultjes tot een minimum kan beperken?  

Tips voor scheren zonder bultjes

 1. Scheer nooit over een huid die al bultjes heeft.

Zijn er bultjes aanwezig?  Laat dan eerst de haren groeien tot de bultjes zijn verdwenen. Hiermee voorkom je verdere verspreiding van bacteriën die bultjes en ontstekingen veroorzaken.

 1. Gebruik een wegwerp scheermes met meerdere mesjes en glijstrip.

In het geval van een scheermes is goedkoop vaak duurkoop! Goedkope scheermesjes bevatten meestal maar één scheerblad, geen glijstrips en de mesjes zijn vaak niet tot optimale scherpte geslepen. Hierdoor moet je met deze mesjes vaker over de huid gaan om haren voldoende af te scheren. Vaak heeft dit ten gevolge dat je ongemerkt ook teveel van het bovenste huidlaagje verwijdert. Dit geeft bacteriën de kans om binnen te dringen en huidproblemen te veroorzaken.

De duurdere scheermesjes zijn geslepen m.b.v. laser en daardoor perfect scherp. Daarnaast hebben ze vaak state-of-the-art houders met flexibele verbindingen voor de scheermesjes. Deze zijn zodanig gevormd dat je altijd in de perfecte hoek scheert. Dit zorgt er in combinatie met meerdere mesjes en glijstrips voor dat je weinig tot geen huidschade veroorzaakt. Hoe komt dat? Het eerste mesje tilt de haar op en het tweede (en alle volgende) mesjes snijden de haar af om daarbij zo min mogelijk de huid te raken. Tegenwoordig zijn er zelfs mesjes te koop met vijf bladen. Voorbeelden van goede scheermesjes zijn Gillette en Wilkinson.

 1. Gebruik altijd een schoon en scherp scheermesje

Gebruik nooit een beschadigd of bot scheermes! Vervuiling, butsen en krasjes op de scheerbladen maken ze bot en veroorzaken krassen en wondjes op de huid. Hoe kan je dit voorkomen? Reinig  na elke scheerbeurt je mesjes en berg ze altijd droog op. Hiermee voorkom je dat de bladen verstopt raken, gaan roesten en uiteindelijk minder scherp worden. Ook is het belangrijk om mesjes niet te laten vallen. Gebeurt dit toch? Gooi dan je scheermes weg. De kans is groot dat de mesjes zijn beschadigd en dit kan de huid flink beschadigen. Hoe vaak moet je een scheermesje vervangen? Gemiddeld gaat een scheermesje 5-7 scheerbeurten mee, dus zorg ervoor dat je ze op tijd vervangt!

 1. Altijd de huid reinigen voor het scheren.

Door te reinigen verwijder je dode huidcellen, talg en omgevingsvuil. Deze zorgen ervoor dat je scheermes verstopt raakt en bot wordt. Daarnaast is zo dat als je per ongeluk een wondje maakt, het natuurlijk niet wenselijk is dat daar omgevingsvuil in komt. De Ormedic balancing facial cleanser van Image Skincare en de Toskani Energizing Cleanser zijn milde reinigers die de huid niet uitdrogen maar wel effectief vuil, stof, dode huidcellen en micro-organismen verwijderen. Een goede start is het halve werk! 

 1. Maak langen haren eerst kort door ze te scheren met een tondeuse of ze te knippen.

Dit voorkomt dat je scheermes verstopt raakt en bot wordt. Daarnaast moet je heel vaak over de huid om alle lange haren te verwijderen. Dit doet de huid meer kwaad dan goed.

 1. Maak de haren nat.

Nat haar laat zich makkelijker doorsnijden dan een droge haar. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat keratine zachter wordt. Als je bedenkt dat een haar net zo sterk is als een koperdraad (van dezelfde diameter), is dit geen overbodige luxe! Voor een optimale inwerking is het belangrijk dat je de haren nat maakt, vervolgens scheergel  aanbrengt en dit 3-4 minuten laat zitten. Dan zijn de haren volledig opgezwollen en zijn ze makkelijker te verwijderen. Als je onder de douche wil scheren kan je hier het beste zo snel mogelijk mee beginnen (voor het haren wassen enz., als de huid namelijk te lang verweekt wordt is dit niet goed voor de huidbarrière en ontstaat er makkelijker irritatie).

 1. Gebruik een milde scheergel.

Het is belangrijk om een mild product te gebruiken wat speciaal gemaakt is om te gebruiken tijdens het scheren. Producten als conditioner, zeep, babyolie en crème zorgen ervoor dat je scheermes verstopt raakt. Zoals ik hierboven al uitlegde, zorgt dit ervoor dat je mes bot wordt en minder scherp. Daarnaast laten ze een vettig laagje achter op de huid wat ervoor zorgt dat het scheermes de haren niet goed kan pakken en je vaker over de huid moet gaan dan nodig is. Spoel na het scheren alle restanten van de scheergel af want anders kunnen ze huidproblemen veroorzaken.

 1. Druk niet op het mesje tijdens het scheren.

Als je teveel druk zet tijdens het scheren, druk je de mesjes in de huid en ontstaan er makkelijk wondjes. Het is overigens totaal niet nodig om veel druk te zetten want meerbladige scheermesjes zijn zodanig ontworpen dat je met minimale druk een optimaal glad resultaat kan bereiken.

 1. Ga zo min mogelijk over dezelfde plek.

Het is het beste om in parallelle baantjes te scheren en zo min mogelijk over dezelfde plek te scheren. In principe is het niet nodig om in verschillende richtingen te scheren. De mesjes van tegenwoordig zijn zodanig ontworpen dat tijdens één haal haren kunnen verwijderen die in verschillende richtingen staan. Hier bij is het wel belangrijk dat de haren kort zijn (zie punt 5).

 1. Gebruik na het scheren een milde crème.

Je kan na het scheren de huid het beste verzorgen met een milde creme.  Ik adviseer altijd de Radiance Intimate Cream van Toskani. Deze gel-crème is speciaal ontwikkeld voor de intieme delen en de huid onder de oksels. Last van donkere verkleuringen, ingegroeide haartjes of verslapping? Dan kan dit product uitkomst bieden. Het product is geheel veilig en gynaecologisch getest.

 1. Scheer dagelijks of scrub/ exfolieer de huid voorafgaand aan het scheren.

Onder invloed van huidveroudering, lifestyle en omgevingsfactoren kan de bovenste huidlaag zich verdikken. Hierdoor kun je last krijgen van ingegroeide haartjes omdat de ze niet door de dikke laag kunnen groeien. Daarnaast zorgen dode huidschilfers rondom de haaraanzet ervoor dat haartjes in rare posities gaan staan, waardoor het lastiger wordt om ze te verwijderen. Een dagelijkse scheerbeurt of het gebruik van een scrub en/of exfoliant zoals de Nutritive Scrub van Toskani, Ormedic balancing gel polisher  of Body Spa Rejuvenating Body Lotion van Image Skincare zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag zich niet te erg verdikt. Hierdoor kunnen de haartjes gemakkelijk uit de huid groeien en zijn ze beter af te scheren.

Ik hoop dat jullie net zoveel baat hebben bij deze tips als ik en wens jullie veel succes met uitproberen! 

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

5 Tips voor huidverzorging in het voorjaar

De lente is een tijd van verandering, en dat geldt ook voor onze huid. Net zoals we onze dikke wintertruien opbergen voor lichtere kleding, moeten we onze huidverzorging aanpassen aan het mildere weer. Hier zijn vijf makkelijke tips om je huid stralend en gezond te...

Droge huid verlichten: dat doe je zo!

Heb je last van een droge huid? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen kampen met dit oncomfortabele probleem, vooral tijdens de koudere maanden of als gevolg van dagelijkse gewoonten. Het is essentieel om de oorzaak van droge huid te achterhalen, want een goede...

De veelzijdigheid van IPL

Het verbeteren van je huid is nu gemakkelijker en veelzijdiger dan ooit tevoren, dankzij de geavanceerde Intense Pulsed Light (IPL) technologie. Veel mensen kennen het voornamelijk als een methode voor het verwijderen van ongewenst haar. Echter, deze krachtige...

Welke huidtypes zijn er

Ontdek jouw huidtype en hoe je er het beste voor kunt zorgen met deze handige tips! Er zijn vijf basis huidtypes: vet, droog, normaal, gecombineerd en gevoelig. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en vereist een speciale aanpak voor verzorging en bescherming. Het...

Waarom is een peeling effectief?

Heb je ooit gewenst dat je je huid kon resetten, alsof je op een knop kon drukken en alles weer glad en stralend kon maken? Door een behandeling met peeling krijgt je huid een kans om opnieuw te beginnen. Maar wat maakt een peeling nou zo effectief? Wat is het Geheim...

Alles over de oorzaak van keratosis pilaris

Heb je ooit kleine, ruwe bultjes op je huid gevoeld die je doen denken aan acne? Deze kunnen het gevolg zijn van Keratosis Pilaris, een veelvoorkomende huidaandoening waar veel mensen last van hebben, vooral op de bovenarmen, benen, of zelfs het gezicht. Wat is...

De belangrijkste weetjes over microdermabrasie

Microdermabrasie is een populaire huidverzorgingsbehandeling die je huid fris en jong kan maken. Deze makkelijke behandeling haalt dode huidcellen weg zonder te snijden of chemische spullen te gebruiken. Het gebruikt een speciaal apparaatje dat kleine korreltjes...

Grauwe huid: hoe kom je ervan af?

Een stralende huid is het toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Toch kan het een uitdaging zijn om dit te behouden. Een veelvoorkomend probleem is een grauwe huid, waarbij de huid een doffe, gele of bruine tint aanneemt. Dit kan iedereen overkomen, ongeacht de...

De beste gezichtsbehandeling voor acne

Acne is een veelvoorkomende huidconditie die mensen van alle leeftijden treft. Het leidt tot het ontstaan van puistjes, mee-eters en whiteheads. Dit kan niet alleen het uiterlijk van de huid beïnvloeden, maar ook iemands zelfvertrouwen. Het is daarom van belang om...

De voordelen van microdermabrasie

De voordelen van microdermabrasie Microdermabrasie is een behandeling die je huid diep reinigt en vernieuwt. Er wordt een apparaat gebruikt om dode huidcellen van de buitenste laag van de huid te verwijderen. Dit gebeurt meestal met behulp van fijne deeltjes, zoals...

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo