Verschillende huidaandoeningen die jeuk veroorzaken
Kriebelende ervaringen, het kan iedereen overkomen. Als je dat kriebeltje eenmaal hebt gevoeld, wordt het alleen maar erger en is er geen redden meer aan. Die kriebel wordt jeuk en die jeuk wordt JEUK!!! Voor mensen met bepaalde huidaandoeningen is dit de helaas de dagelijkse realiteit. Hieronder meer over verschillende huidaandoeningen die jeuk veroorzaken.
Krabben: de ene jeuk is de andere niet.
Waarom krabben mensen? Simpel, omdat we het heel erg lekker vinden. We krijgen door het krabben een beloningsgevoel in de hersenen. Als dat niet het geval was, zouden we het niet doen. Jeuk wordt in principe in de huid gevoeld en via de zenuwen met een snelheid van 1 meter per seconde naar het ruggenmerg gestuurd en daarna na de hersenen. In de hersenen heb je ongeveer 15 jeukcentra en daar wordt jeuk gevoeld.
Waardoor krijgen we ook jeuk als we anderen zien krabben of erover praten? Omdat onze hersenen dan doorschakelen naar deze jeukcentra en dan krijgen we letterlijk ook jeuk. Nu is af en toe krabben niet gelijk problematisch. Jeuk is namelijk ook een oppervlakkig alarmsignaal. Let op! Er zit iets op de huid wat weg moet. Het wegkrabben van muggen (in je slaap) is bijvoorbeeld een vorm van zelfverdediging.
Nadelen van krabben
Jeuk wordt pas een groot probleem als je er, zomaar zonder enige reden, non stop last van krijgt en niet goed meer kan slapen. Op een gegeven moment kan krabben een gewoonte worden, ook als er geen of weinig jeuk is! Het vervelende is dat je door onbewust krabben, jeuk kan veroorzaken of verergeren. Voilà; een vicieuze cirkel is geboren, waarbij de persoon die krabt altijd de verliezer is. Krabben zorg voor krabwondjes en ontstekingen waardoor er nog meer jeuk ontstaat. Dit maakt de jeuk erger enzovoort. Jeuk die altijd doorgaat kan zowel lichamelijk als mentaal een uitputtingsslag zijn.
Je zou kunnen denken stoppen met krabben en dan is het klaar. Helaas is dat bijna niet vol te houden bij huidaandoeningen die jeuk veroorzaken. mechanismen die jeuk veroorzaken zijn complex en niet simpel te verhelpen. Bij de drogist liggen niet voor niets heel veel pijnstillers en maar weinig ‘jeukstillers’. Er bestaan namelijk wel 60 stofjes in de huid die jeuk kunnen veroorzaken. Maar wist je dat pijn en jeuk elkaar onderdrukken? Als je pijn voelt heb je geen jeuk en als je jeuk hebt voel je geen pijn. Dit doet het lichaam expres zodat de hersenen weten wat ze moeten doen. Want als je pijn voelt trekt een hand terug, terwijl als je jeuk voelt een hand erheen gaat om te krabben. Veel mensen ervaren liever pijn dan jeuk en krabben de huid tot bloedens toe kapot.
Huidaandoeningen die jeuken
Jeuk is een prikkeling van een eiwitontvanger (een soort satellietschotel) in de huid. Jeukeiwitten komen bijvoorbeeld vrij tijdens wondgenezing. Het is dus altijd het gevolg van een reactie van het lichaam en ze ontstaan nooit zonder reden. Denk hierbij aan een zwangerschap, allergische reactie, huidbeschadiging, of een droogte van de huid. Daarnaast kunnen ook huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of netelroos jeuk veroorzaken.
Jeukende Insectenbeten
Ben jij weleens gebeten of geprikt door een insect? Dan herken je direct de kenmerkende rode of witte bulten die hierdoor ontstaan. Met een moeilijke naam wordt dit ook wel Colicosis genoemd. Insecten bijten of steken in principe nooit zomaar. Ze doen dit alleen om bloed op te zuigen als voeding of uit zelfverdediging. Hier kennen we kriebelbeestjes zoals kwallen, luizen, muggen, vlooien, schurftmijt, teek, mieren, wespen en bijen. Gelukkig zijn in Nederland de meeste insectenbeten niet ernstig en trekken ze vanzelf weer weg.
10 tips voor minder jeuk
Helaas bestaat er (nog) geen goede anti-jeukpil, we moeten het dus met alternatieven doen om jeuk te reduceren. Hierbij 10 tips om jouw jeukgevoel te verminderen:
- Blaas op de huid, dit zorgt voor een aangenaam alternatief gevoel.
- Verkoel de huid, bijvoorbeeld met koelpacks of iets anders uit de vriezer, let op; wikkel het wel in een doek voor je het op de huid legt.
- Gebruik een vette crème zoals Alhydran. Tip: leg hem eerst in de koelkast voor een extra fijn gevoel.
- In plaats van krabben, probeer zachtjes te wrijven of knijpen. Of dit fijn is hangt ook een beetje af van wat soort oorzaak de jeuk heeft. Kwestie van proberen dus!
- Niet te veel warmte; Hoe warmer je omgeving, hoe sneller je last hebt van jeuk. Denk hierbij aan het niet te hoog zetten van de verwarming, niet te warme kleding aantrekken en ook niet te veel dekens op je bed!
- Gebruik mentholzalf voor een verkoelend effect. Alhydran heeft speciale anti itch care.
- Zorg ervoor dat je kleren geen irriterende labeltjes bevatten, anders kan dit het versterken.
- Let op de soort kleding die je draagt. Katoen is meestal het fijnste om te dragen!
- Wasverzachter (of ook te veel zeep) kan jeuk verergeren, gebruik dus bij voorkeur geen wasverzachter en beperkt zeep.
- Last but not least: Probeer je gedachten ook op andere dingen te focussen. Hoe meer je op jeuk let, hoe meer last je ervan hebt. Dit is misschien ook wel de moeilijkste tip, maar probeer hier een routine in te krijgen. Je zult er zeker baat bij hebben!
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo