074 20 20 233 info@huidmetzorg.nl

Hoe ga je om met acne op een gevoelige huid?

6 mei 2022

Acne wordt meestal geassocieerd met een vette en verdikte huid. Maar je kan ook puistjes hebben en tegelijkertijd een droge en gevoelige huid. In mijn praktijk zie ik dat de oorzaak van een vette huid vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd en aangepakt. Heb jij last van een onzuivere huid en krijg jij stress alleen al bij de gedachte van een romige crème op je huid? Dan kan verder lezen je wellicht een hoop frustratie besparen.

Allereerst is het slim om te kijken of jouw huid wel echt vet is

Een droge huid (met weinig talg) is altijd vochtarm. De meeste vette huiden zijn niet vochtarm, maar kunnen dit wel zijn. Heb jij last van schilfertjes een trekkerig gevoel na het douchen en een vettig huidlaagje in de loop der dag? Dan is jouw huid waarschijnlijk vochtarm. Bij een vette huid komt dit vrijwel altijd doordat de barrièrefunctie (afweer) van de huid aangetast is. Daarover later meer.

Beschermende zuurmantel

Alles waar water in zit heeft een bepaalde zuurgraad, dit geldt dus ook voor onze huid. Naast vocht vormt talg een belangrijk onderdeel van de zuurmantel van onze huid. De zure eigenschap van de huid heeft een aantal belangrijke functies. Het vermindert de kans op infecties door de groei van slechte bacteriën af te remmen en de groei van goede bacteriën te bevorderen. Daarnaast vormt het zure milieu de ideale omgeving voor de vorming van huidcellen, afschilfering en het voorkomen van uitdroging. Dit verbetert reparatie van de huid en zorgt dat de huid-barrière zich goed ontwikkeld,

Deze beschermende functie zorg dus dat vocht binnen de huid blijft en ziekmakende organismen, vervuiling en chemische stoffen buiten.

Waardoor wordt een droge huid extra vet?

Als jouw huid heel droog en trekkerig is (vochttekort) gaat de huid meer talg aanmaken om zichzelf te repareren en soepel te houden. De aanmaak van talg (huidsmeer) is als het ware overcompensatie voor het vochttekort. Als het extra talg niet goed uit de huid kan stromen, hoopt het zich op in de poriën en ontstaan er talgpropjes. Dit veroorzaakt verstopping, irritatie en ontstekingen. Welkom puistjes! 

Uitdrogende huidverzorging

Als iemand in deze fase is beland, zie ik vaak dat men het talg met speciale acneproducten probeert te verwijderen. Veel van deze producten beloven de talgafscheiding te reguleren en het glimmen te verminderen.  Dit doen ze door agressief te reinigen en alle natuurlijke huidvetten van de huid te strippen. Hierdoor raakt de zuurmantel verstoort, ontstaan er gaatjes in de beschermlaag, verdampt er nog meer vocht, wordt de huid overgevoelig en gaat dus nog meer talg produceren. Ta da: een vicieuze cirkel is geboren.

Hydrateren

Omdat talg de huid vochtig aan laat voelen, denken veel mensen onterecht dat ze geen hydraterende crème nodig hebben. Meestal omdat ze bang zijn dat hun huid dan nog meer gaat glimmen of de puistjes verergeren. Maar zoals je hierboven kan lezen, is hydratatie nodig om de cirkel te doorbreken. Daarom help ik je graag op weg met producten die de huid wel hydrateren maar niet nog erger laten glimmen.

Begin met de basis

Gebruik een hydraterende en herstellende crème zoals de Total Recovery Gel van Toskani. Door de luchtige gelstructuur voelt deze crème niet vet aan op de huid maar bevat hij wel alle ingrediënten om de huid een enorme vochtboost te geven.

Een hydraterende crème is niet genoeg voor mij

Werkt alleen een créme niet herstellend genoeg en blijft jouw huid trekkerig aanvoelen? Dan kan het heel fijn zijn om een paar druppels jojoba olie te gebruiken. Deze olie helpt de talgproductie onder controle te houden. Hoe werkt dit? Doordat het talgoplossend werkt en zich tot tussen de cellen kan nestelen, bouwt het de huid als het ware op. Hierdoor wordt er een seintje afgegeven dat de huid kan stoppen met het aanmaken van extra talg.  Jojoba olie zit ook boordevol antioxidanten die ontstekingsremmend, wondhelend en antimicrobieel werken. Maar de voorwaarde is wel dat de olie van goede kwaliteit is. Ik ben fan van die van Het Blauwe Huis. Deze is gemaakt uit 100% pure jojobawas!

Bestaande puistjes

Wat doe ik met bestaande puistjes? Het Purifying Intensive serum van Toskani is een antibacteriële gel die je aanbrengt op vlekjes en onzuiverheden (spot treatment) op jouw huid.

Mag ik jou helpen?

Vind jij het moeilijk om balans te vinden in jouw huidverzorging of weet je niet goed welke producten bij jouw acnehuid passen? Ik voorzie jou graag van huidadvies. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

 

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2019 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapie in Hengelo