074 20 20 233 info@huidmetzorg.nl

Pigmentvlekken op je handen verminderen

14 apr 2022

Bij Huid met zorg zie ik veel mensen met pigmentvlekken. Deze donkere vlekjes op de huid kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar je ziet ze het vaakst op delen die worden blootgesteld aan de zon. Denk hierbij aan het gelaat, handen of het decolleté. De laatste tijd merk ik dat er een toenemende vraag is naar behandeling van pigmentvlekken op de handen. Met name door vrouwen die het storend vinden ze continu te zien. Maar in principe is de behandeling hiervan geschikt voor iedereen die de donkere vlekjes ontsierend vindt. 

IPL-behandeling van pigmentvlekken op de handen

De meest gebruikte techniek voor het verwijderen van pigmentvlekken is IPL. Vooral omdat dit eenvoudig is én een snel resultaat geeft. Hoe gaat dit in zijn werk? In overleg wordt het behandelgebied bepaald en afgetekend met wit potlood en voorzien van een laagje gel. Het IPL-apparaat wordt ingesteld naar aanleiding van de huidskleur, diepte, grootte en kleurintensiteit van het pigment. Daardoor geeft de IPL een lichtflits met de juiste golflengte. Dit wordt daardoor alleen geabsorbeerd door de pigmentvlek, de rest van de huid blijft dus intact. Het pigment wordt hierdoor zo sterk verhit dat het beschadigd raakt en wordt afgebroken door het lichaam. Na de behandeling ruimt het lichaam het pigment dus zelf op!

Aan het einde van de behandeling wordt huid voorzien van een laagje Alhydran (met zonbescherming natuurlijk!).

Verjonging door chemische peeling

Hyperpigmentatie op de handrug kan soms ook behandeld worden door middel van een chemische peeling. In principe is de procedure exact hetzelfde als in het gelaat wordt toegepast. Hoe werkt het?

Een peeling is een zure substantie die wordt aangebracht om een aantal lagen huid te verwijderen en het celvernieuwingsproces aan te zetten. De dieptewerking is afhankelijk van de soort en concentratie van de peeling. Door de afstoting van cellen kan er in verschillende niveaus in de huid gewerkt worden. Dit biedt een aantal algeheel huidverbeterende voordelen zoals: structuurverbetering, hydratatie en vervaging van oneffenheden.

Er zijn verschillende soorten peelings om de huid te verjongen. Sommigen moeten meerdere keren worden toegepast en andere eenmalig. Omdat pigmentvlekken zowel in de oppervlakkige als diepere huidlagen liggen, wordt er meestal een middeldiepe peeling met Glycolzuur of TCA gebruikt.

De huid wordt vooraf gereinigd en ontvet zodat de peeling egaal kan intrekken. Vervolgens worden er 1 tot 2 coatings met peeling aangebracht en plaatselijk op de pigmentvlekken nog een extra coating. Dit kan een licht branderig gevoel geven. Daarom wordt er een crème aangebracht om de huid weer te herstellen.

Handen insmeren

Ze zeggen weleens dat als je wilt weten hoe oud iemand is, je moet kijken naar de handen in plaats van het gelaat. Omdat de huid op onze handen flinterdun is en vaker in aanraking komt met de zon, veroudert deze sneller dan de rest van het lichaam. Het bizarre is dat we vaak een fortuin uitgeven aan goede crèmes voor het gelaat maar dat de handen vaak overgeslagen worden. Een gemiste kans! Smeer dus niet alleen je gelaat in, maar neem ook jouw handen mee bij het aanbrengen van zonbescherming. Een exfoliant met glycolzuur of vitamine C kan ook helpen om oppervlakkige pigmentatie te vervagen.

Wil jij hier meer informatie over? Neem dan contact op, ik help jou graag.

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2019 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapie in Hengelo