074 20 20 233 info@huidmetzorg.nl

Regelmatig last van een droge huid met eczeem? Mijn tips!

16 jun 2022

Zoals sommigen van jullie stiekem al weten, volg ik sinds kort de post-HBO opleiding eczeem begeleiding voor huidtherapeuten. Het inhoudelijke deel wordt gegeven door Dr. Annemie Galimont. Zij is opgeleid tot dermatoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum en heeft o.a. het kindereczeem-centrum “SMEER’M” opgericht. Tot nu toe heeft deze cursus mij veel verrassende en nieuwe inzichten opgeleverd. Omdat het erfelijk bepaald en chronisch is, kan er (nog) geen definitieve oplossing geboden worden. Wel kan er met goede begeleiding en zelfmanagement een enorme gezondheidswinst behaald worden.

Onderschatte aandoening

Eczeem is een onderschatte aandoening. Als eczeem langdurig verkeerd behandeld wordt, kan de huidaandoening flink uit de hand lopen. Dit kan leiden tot jeuk, pijn en een lage kwaliteit van leven. Helaas is er door versnippering van zorg zowel onder patiënten als (sommige) zorgverleners een grote onbekendheid van alle mogelijkheden die er geboden kunnen worden. Dit leidt ertoe dat mensen vaak verkeerde of te weinig informatie over hun aandoening krijgen en niet altijd goed weten wat ze zelf kunnen doen. Helaas lopen er hierdoor veel mensen rond die over- of onderbehandeld worden. In het blad “Heel de Huid” las ik pas “Mensen met eczeem lijden stilletjes”. Dit bleef wel even hangen omdat het exact weergeeft wat er bij veel mensen speelt.

Veel desinformatie

In ons digitale tijdperk is alles met 1 klik bereikbaar, dit heeft iets magisch maar ook een duistere aanlokkende kant. Als je eczeem invult op google krijg je ruim 3.5 miljoen hits en vliegen de claims en adviezen je om de oren. Wondermiddelen in de vorm van apparaten, poeders, pillen, crèmes en voeding. Alles wat met uiterlijk en leefstijl te maken heeft, is anno 2022 populair en biedt een groot marketingpotentieel.

Ik zeg wel eens; de perfecte huid bestaat niet en iedereen heeft wel wat. Waarom worden we op Instagram en Tiktok dan overspoeld met gestyleerde en ge-photoshopte influencers met de perfecte huid? Hierdoor lijkt het wellicht alsof jij de enige bent met een huidprobleem, maar schijn bedriegt. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit het vaak ook…!  Uit onderzoek van het huidfonds blijkt dat er in Nederland ruim 2 miljoen mensen met huidklachten zijn.

Sceptisch? Enige voorzichtigheid is wel op zijn plaats. Niet alle producten en adviezen doen evenveel goed. Zelfs als professional vind ik het soms nog lastig om het kaf van het koren te scheiden in alle informatie die op je af komt. Ik hoop door het volgen van de post-HBO opleiding eczeem in de toekomst veel te kunnen bijdragen aan eczeemvriendelijke en vooral eerlijke eczeemzorg.

Wat is eczeem?

Zoals Dr. Annemie Galimont het altijd lekker simpel aan kinderen uitlegt.

De huid beschermt de mens net zoals een slakkenhuisje de slak beschermt. Bij eczeem is ons huisje niet zo sterk. Wanneer je last van eczeem hebt, dan heb je een huid die overgevoelig is. Dat betekent dat je huid bij de minste prikkeling stuk gaat en jeukt. Omdat de huid bij eczeempatiënten niet zo sterk is, wordt die sneller droog, gaat die eerder stuk, geeft die eerder jeuk en geneest die trager.

De precieze oorzaak van eczeem is nog steeds niet ontrafeld. Eczeem wordt ook veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden en factoren. Hierdoor is het onmogelijk om met één middel het eczeem te beëindigen of te genezen. Daarom moeten we aan symptoombestrijding doen.

Alvast wat tips over eczeem om zelf mee aan de slag te gaan.

  1. Bij eczeem wordt de natuurlijke vetlaag minder goed aangemaakt, waardoor de huid snel droog is en gevoelig voor prikkels van buitenaf. Door het smeren wordt de huid minder droog en ontstaan er minder scheurtjes. Dit kan jou een hoop ontstekingen en jeuk besparen. Bedenk dat je daarom nooit te veel kan smeren en er geen maximum zit aan het aantal keren smeren met (basis) crème.
  2. Het is beter om ruimtes met sigarettenrook zoveel mogelijk te mijden. Het heeft net als droge lucht namelijk een irriterende uitwerking op eczeem. 
  3. Warm water lost het vetlaagje van de huid op waardoor deze sneller uitdroogt. Beperk daarom het contact en smeer je na het douchen zo snel mogelijk weer in.
  4. Veel mensen weten niet dat de ontstekingsreactie die wordt veroorzaakt door eczeem wel schadelijk is. Naast de jeuk  kan het leiden tot blijvende huidschade zoals pigmentverlies, verdikking van de huid en nagelriemafwijkingen. Daarom is het van belang om tijdig in te grijpen. 

 rol huidtherapeut

 De diagnose is bij iedereen gelijk, maar de hulpvraag en ernst verschillen sterk. Werk, hobby’s en persoonlijke situatie vragen om een andere (smeer)aanpak. Hierin kunnen huidtherapeuten een begeleidende rol spelen.

Wil jij meer informatie over eczeem of hulp bij het kiezen van jouw huidverzorging? Neem dan contact op, ik help jou graag.

 

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2019 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapie in Hengelo