074 20 20 233 info@huidmetzorg.nl

Zwangerschapsmasker (Melasma) voorkomen

9 sep 2021

Wereldwijd heeft meer dan 90% van de volwassenen problemen op het gebied van pigmentatie. Er is dan ook steeds meer aandacht voor dit groeiende probleem.  Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een overproductie van het pigment dat verantwoordelijk is voor de huidteint. Hierdoor ontstaat een rommelige verdeling en  vlekken in de huid. Er zijn verschillende soorten pigmentatie, maar vandaag ga ik het specifiek hebben over het ontstaan en voorkomen van hormonaal pigment. Dit wordt ook wel Melasma of zwangerschapsmasker genoemd.

Hormonen, genen en zonlicht

Melasma komt het meest voor bij vrouwen. Deze vorm van pigment vlamt vaak op in het begin van de puberteit of na een zwangerschap. De pigmentcellen slaan dan op hol door (vaak een combinatie van) warmte, zonlicht en hormonale invloeden. Je genen bepalen of je er gevoelig voor bent of niet. Daarnaast kunnen bepaalde soorten cosmetica en (fotosensibiliserende) medicijnen een rol spelen. Kenmerkend is het grillige patroon van niet egale pigmentvlekken. Deze komen het meest voor rondom de ogen, op de bovenlip, voorhoofd, wangen en kin. Bij de ernstige vormen kan dit lijken op een ” (zwangerschaps)masker”!

De term zwangerschapsmasker is eigenlijk een beetjes misleidend. Alhoewel het bijna altijd bij vrouwen voorkomt kunnen mannen er ook last van krijgen.

Wat kan jijzelf doen?

  • Tijdens zwangerschap overmatige zon en zonnebank vermijden.
  • Draag een hoed of pet om direct zonlicht in het gezicht te voorkomen.
  • Gebruik op dagelijkse basis, 4 seizoenen rond een zonbescherming met minimaal spf 30. De Toskani Radiance Daily Cream is speciaal gemaakt voor een pigmentgevoelige huid.
  • Gebruik Niacinamide voor een oplichtend effect het zit in de Intense Facial Illuminator
  • Met de I Conceal van Image Skincare kan je pigmentvlekken goed wegwerken
  • Onderga geen huidverdunnende behandelingen zoals microdermabrassie of een peeling in de zomerperiode.

Professionele Behandeling van Melasma.

Alhoewel in sommige gevallen Melasma vanzelf wegtrekt, is dit niet altijd het geval. Dan kan een professionele behandeling uitkomst bieden. Over het algemeen worden pigmentvlekken met laser behandeld. Melasma vormt hier echter een uitzondering op. De laatste jaren blijkt steeds meer dat bij het ontstaan van Melasma hitte ook een rol speelt. Bij laserbehandeling loop je het grote gevaar dat de hitte van de laser extra pigmentvorming opwekt. Hierdoor kan het Melasma nog donkerder worden. Daarom kies ik voor de behandeling van Melasma, en ander moeilijk pigment, voor de Spot Out kit van Toskani. Omdat er geen warmte aan te pas komt is deze methode geschikt voor vrijwel elk soort pigment!

Melasma komt voor als oppervlakkig pigment, maar soms ook als dieper gelegen, grijs pigment. Dit dieper gelegen pigment is veel lastiger te behandelen!

De behandelkuur duurt ongeveer 6 maanden en bestaat uit twee delen; de professionele behandelingen en onderhoudsfase thuis.

Professionele behandeling

Er wordt gestart met een professionele peeling. Twee tot vijf dagen later kom je weer terug in de praktijk. Dan wordt het Spot Out masker aangebracht (bevat de werkzame stoffen kojiczuur en hexylresorcinol), dit laat het oppervlakkige pigment afschilveren en remt gelijktijdig in de pigmentaanmaak in de diepere huidlagen.

Onderhoudsfase

Na het aanbrengen ga je met dit masker op naar huis en begint diezelfde dag jouw huiswerk, wat ik je uitgebreid zal toelichten. Je gaat je huid onderhouden met de Spot Out Cream (bevat de werkzame stof kojiczuur, fytinezuur en azelainezuur) én, en dit mag je absoluut niet vergeten, een goede zonnebrand. Deze onderhoudsfase duurt 6 maanden en moet geheel doorlopen worden voor een duurzaam resultaat!

Als je Melasma succesvol wilt behandelen lukt dit alleen als de huid consequent wordt beschermd tegen de zon. Zowel in de zomer als de winter.

Resultaten

De eerste 10 dagen na de behandeling zal de huid droger aanvoelen, kan licht rood verkleuren en uitgebreid vervellen. Dit is een normale reactie. Door het aanbrengen van de Total Recovery cream zal dit snel wegtrekken. Na 4-6 weken kan je de eerste resultaten verwachten en zal je zien dat het pigment vervaagt!

Na een succesvolle behandeling blijft het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Anders kan het weer terugkomen! Daarnaast zullen behandelingen soms moeten worden herhaald om de pigmentatie te blijven onderdrukken.

Conchita Markhorst

Conchita Markhorst

Huidtherapeut Huid met zorg

Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2019 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapie in Hengelo