De risicofactoren om striae te krijgen tijdens je zwangerschap
Roep je striae, dan denken de meeste mensen gelijk aan zwangerschap en smeren. Het ontwikkelt vaak bij vrouwen omdat de buik zich uitzet tijdens de zwangerschap. Niet zo gek dat ze daarom ook wel zwangerschapsstrepen of striemen worden genoemd. Maar is smeren ook echt de beste remedie om ze te voorkomen of zijn er ook andere risicofactoren die meespelen?
Hoe ontstaat striae door zwangerschap?
Striae worden ook wel groeistrepen genoemd. Ze ontstaan namelijk als de huid te snel wordt uitgerekt (door groei) en dit niet kan bijbenen. Dan knappen de elastische vezels en ontstaan er onderhuidse breuken. Dit is aan het huidoppervlak zichtbaar als rode of paarse striemen. Hierdoor verandert de huidstructuur permanent en zal de huid op die plek nooit meer helemaal normaal worden. Zeker in het begin kan een striae-litteken heel erg jeuken. Het hydrateren van de huid met een crème kan dan heel erg fijn zijn.
Waar ontstaat striae door zwangerschap?
Tijdens een zwangerschap maakt het vrouwelijk lichaam een aantal veranderingen door.Door de groeiende baby wordt de buik steeds groter. Daarnaast nemen de vetreserves op benen, billen, heupen en dijen toe. Als het uitrekken van de huid heel erg snel gaat, ontstaat er meer risico op striae. Zeker als er in de laatste maanden van de zwangerschap ook nog sprake is van vochtophopingen. Dan ontstaat er door plotselinge groei vaak striae op buik, borsten, billen benen of heupen.
Wat verhoogt het risico op striae?
Onderzoek naar het ontstaan en voorkomen van striae is een populair onderwerp. De resultaten lopen nogal uiteen. Feit is dat het merendeel van de vrouwen er tijdens de zwangerschap vanaf de 6de maand mee te maken krijgt. Het goede nieuws is dat striae niet schadelijk is voor de gezondheid. Mogelijke risicofactoren voor striemen zijn bijvoorbeeld:
- Leefstijl: Striae komt vaker voor bij mensen die roken. Dus behalve de gezondheidsvoordelen heeft stoppen met roken ook zin om striae te verminderen.
- Leeftijd: Op jonge leeftijd zwanger zijn (voor 30). Het nog onduidelijk waarom dit zo is.
- Gewicht moeder: Hoog BMI bij de aanvang van de zwangerschap of veel aankomen tijdens de zwangerschap. Het heeft dus echt nut om gezond te eten en voldoende te bewegen tijdens de zwangerschap, om zo minder aan te komen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is.
- Gewicht baby: Een baby met een hoger geboortegewicht dan gemiddeld lijkt ook een rol te spelen.
- Aantal zwangerschappen: het risico neemt toe naarmate dit er meer zijn geweest.
- Erfelijkheid: Als Striae voorkomt bij de moeder of oma van de zwangere, is de kans groter dat zij het ook krijgt.
- Eerder ontwikkeld: Als er voor de zwangerschap striae is ontstaan.
Striae door zwangerschap behandelen.
Bij het behandelen van striae geldt; hoe vroeger je erbij bent, hoe groter de kans op succes. Het grootste succes valt te behalen bij de rode striae. Dit wordt ook wel striae rubra genoemd. Door behandeling met IPL en vaatlasers, zoals de ND:YAG, kan de kleur vaak verbeteren. Wel zijn de resultaten per persoon heel erg wisselend. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om een goed resultaat te behalen. Omdat er helaas nog geen gouden standaard is voor het behandelen van striae, wordt er vaak een combinatie gemaakt van de volgende behandelopties:
- Laser- en lichttherapie
- Erbium glass laser.
- Peeling
- Microneedling
Samengevat zijn er dus wel opties om striae te verbeteren, maar helemaal verdwijnen zal het nooit. Graag kijk ik vrijblijvend samen met jou wat de mogelijkheden zijn om jouw striae te verminderen en welke behandelopties we hiervoor kunnen inzetten.
Conchita Markhorst
Huidtherapeut Huid met zorg
Heb je vragen of wil je een advies op maat? Bel of mail mij dan gerust, je bent daarnaast ook van harte welkom bij mijn praktijk in Hengelo.
Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo
T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl
© 2024 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo