(Extreem) droge huid

 1. Home
 2.  » 
 3. HomeHuidproblemen
 4.  » 
 5. HomeHuidklachten
 6.  » (Extreem) droge huid

De oorzaak van een droge huid verschilt van persoon tot persoon. In essentie is dan de natuurlijke barrièrefunctie uit balans. Als je huid te weinig vet aanmaakt en het vetlaagje minder is, kan je huid het vocht minder goed vasthouden. Lees verderop meer over de klachten, mogelijke oorzaken en wat je kunt doen als je last hebt van een (extreem) droge huid.

Klachten extreem droge huid gezicht

Een droge huid merk je snel op in het gezicht. Andere kenmerkende plekken zijn de armen, ellebogen, handen, benen en onder de ogen. Als je vaak met een super droge huid te maken hebt, dan herken je de klachten direct. Zo kun je last hebben van:

 • Een strak en trekkerig gevoel
 • Kloofjes en barstjes
 • Een schilferige huid
 • Rode vlekken
 • Een heel gevoelige huid
 • Jeuk

En als je er gevoelig voor bent, ontstaan er ook eerder eczeemklachten. 

Oorzaken droge huid

De oorzaken laten zich in hoofdlijnen samenvatten tot:

 • Externe invloeden van buitenaf
 • Leefstijl en leefgewoontes
 • Gebruik van bepaalde verzorgingsproducten
 • Gebruik van agressieve (reinigings)middelen
 • Bepaalde aandoeningen
 • Erfelijke factoren

Soms is het een combinatie van factoren die de klachten bij jou veroorzaken.

Externe invloeden van buitenaf

Ik schreef er een blog over op mijn webshop: in de winter hebben veel mensen eerder last van een droge huid. Dat komt doordat de lucht droger is, doordat bij lagere temperaturen de talgproductie afneemt en de wind schraal is. In andere jaargetijden kan veel wind ook tot een droge huid leiden. Daarnaast is zonlicht een echte boosdoener.

Leefstijl en leefgewoontes

Als je te weinig drinkt, ongezond eet en rookt kun je daarmee de natuurlijke barrière van je huid behoorlijk afzwakken. Mogelijk veroorzaakt dit bij jou een droge huid, al dan niet in combinatie met andere factoren. Veel, lang en heet douchen komt je huid trouwens ook niet ten goede.

Gebruik verzorgingsproducten en middelen

Bepaalde stoffen in zeep, doucheschuim en shampoo drogen je huid uit. Verder kunnen sommige (agressieve) middelen die je gebruikt in je werk je huidlaag aantasten. Denk hierbij aan verf en schoonmaakmiddelen. Ook desinfectiegels kunnen flink invloed hebben.

Bepaalde aandoeningen en erfelijkheid

Bepaalde aandoeningen leiden er soms toe dat je huid te weinig talg produceert. Dat kan ook gewoon van nature bij jou het geval zijn. En een factor waar je niet omheen kunt is het ouder worden. Je huid gaat dan minder talg produceren, waardoor je hij uitdroogt.

Wat te doen bij een droge huid

Als je (snel) last hebt hiervan, richt je dan op het beschermen van de natuurlijke huidbarrière. Heb je op dit moment last, richt je dan op het herstel van deze huidlaag.

Droge huid voorkomen

De volgende 3 tips helpen om een zeer droge huid te voorkomen:

 1. Vermijd bepaalde omstandigheden

Makkelijker gezegd dan gedaan: maar probeer uitlokkende omstandigheden te vermijden. Zorg voor de juiste luchtvochtigheid in huis in de winter. Bescherm je huid tegen de zon en wind: draag bijvoorbeeld handschoenen en gebruik sowieso een goede zonnebrandcrème.

 1. Gezond voedingspatroon en gewoontes

Neem je leefstijl onder de loep: zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon en drink voldoende water. Ga niet te lang en te heet douchen. 

 1. De juiste huidverzorging en bescherming

Vermijd het gebruik van zeep en als je toch zeep gebruikt, kies dan een pH-neutrale. Bescherm je handen zoveel mogelijk tijdens het werken met bepaalde middelen. Gebruik verder een verzachtende en beschermende crème om een droge huid zoveel mogelijk te voorkomen. 

Droge huid herstellen

Als je van je droge huid af wilt, zorg dan voor een goede herstellende crème en bodylotion. Volg daarnaast bovenstaande adviezen op. Als je huid al droog is, vermijd dan lange, hete douches. Ga je een dagje naar de sauna? Vergeet dan zeker niet om je huid in te smeren met een fijne crème of weldadige zalf. En als je vaak je handen wast, gebruik dan een herstellende en beschermende handcrème.

Behandelingen

Misschien worstel je allang of op terugkerende basis met een droge huid en kun je wel wat advies gebruiken. Bij mij kun je terecht voor een huidverbeteringstraject waar je op lange termijn wat aan hebt. Komt het bij jou niet zo vaak voor, maar heeft jouw huid zo nu en dan even een boost nodig? Of is het niet gelukt om bepaalde omstandigheden die een droge huid triggeren te ontlopen? Dan kan een heerlijke gezichtsbehandeling van pas komen. 

Meer informatie

Heb je een vraag over een (extreem) droge huid en een eventuele behandeling? Neem dan vrijblijvend contact op via het telefoonnummer 074 20 20 233, e-mail info@huidmetzorg.nl of maak gebruik van het contactformulier. Lees voor meer informatie ook meer over mijn praktijk en werkwijze en mogelijke behandelingen.

Plan een gratis intake bij de huidtherapeut!

Op een moment dat het jou uitkomt
Intake plannen

Huid met Zorg B.V.
Castorweg 146
7557 KN Hengelo

T: 074 20 20 233
E: info@huidmetzorg.nl

© 2022 - Huid met zorg B.V. - Huidtherapeut en Schoonheidsspecialist in Hengelo